Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Šokovaný Wawrinka stále nemôže uveriť, že vyhral v Melbourne

Švajčiarsky tenista Stanislas Wawrinka pózuje s trofejou po jeho víťazstve nad Španielom Rafaelom Nadalom vo finále grandslamového tenisového turnaja Australian Open na brehu rieky Yarra v Melbourne 27. januára 2014. Foto: TASR/AP Photo

Stanislas Wawrinka na Australian na ceste za titulom vyradil vo štvrťfinále nasadenú dvojku Djokoviča a jednotku Nadala vo finále.

Melbourne 27. januára (TASR) - Po triumfe na Australian Open zvyknú niektorí tenisti skákať do rieky Yarra. Mnohí si užívajú bublinky šampanského a oslavujú dlho do noci. Väčšina z nich si však stanoví nové ciele a začne myslieť na získanie ďalších grandslamov. To však nie je prípad Stanislasa Wawrinku, ktorý sa zobudil v pondelok trochu "opitý triumfom", ale rozvážny a ešte stále nemohol uveriť, že na ceste za prvým grandslamovým titulom zdolal vo finále Rafaela Nadala.

"Ešte stále si úplne neuvedomujem, čo sa stalo. Ešte stále to cítim ako sen," citovala švajčiarskeho tenistu agentúra AP. Napriek úspechu v Melbourne ja však Wawrinka pesimistom ohľadne narušenia víťaznej dominancie na grandslamových turnajoch, ktoré predvádzajú štyria tenisti Roger Federer, Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray. "Veľká štvorka", ako ich Wawrinka nazýva, získala z predchádzajúcich 35 titulov všetky s výnimkou jedného. Ten získal v roku 2009 na US Open Juan Martin del Potro. "Skutočne som nikdy ani nesníval, že vyhrám grandslam. Neviem, či sa mi ešte niekedy podarí, to zopakovať. Dokázal som to však a to mi už nikto nezoberie."

Nasledujúce ráno po najväčšom dni v tenisovej kariére pôsobil Wawrinka skôr utlmene, ako naradostnene. Späť išiel neskoro v noci, ale bez nejakých "excesov". Nemal žiadnu veľkú večeru, alebo špeciálne jedlo, či party. Celý čas strávil so svojim tímom a pri skypovaní so svojou manželkou a trojročnou dcérou vo Švajčiarsku. Teraz sa teší, že po budúcom víkende v Davisovom pohári si zoberie čas na oddych, aby úplne "spracoval", čo sa mu vlastne v Melbourne podarilo.

Wawrinka zdolal najvyššie nasadených hráčov

Švajčiarsky tenista Stanislas Wawrinka oslavuje so šampanským víťazstvo nad Španielom Rafaelom Nadalom vo finále grandslamového tenisového turnaja Australian Open na brehu rieky Yarra v Melbourne 27. januára 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Wawrinka na Australian na ceste za titulom vyradil vo štvrťfinále nasadenú dvojku Djokoviča a jednotku Nadala vo finále. A to aj napriek tomu, že predtým ani jedného z nich nikdy nezdolal. Stal sa tak prvým mužom po 21 rokoch, ktorý na ceste za grandslamovým titulom zdolal oboch najvyššie nasadených hráčov. Vďaka tomu sa katapultoval vo svetovom rebríčku ATP z ôsmeho na tretie miesto.

Po prvý raz v kariére sa dostal v renkingu pred svojho krajana a sedemnásťnásobného grandslamového víťaza Federera. Zaujímavosťou je, že Nadala zdolal v najdôležitejšom vzájomnom zápase, keď predtým 12 predchádzajúcich dueloch so Španielom prehral a nezískal dokonca ani jeden set (0:26).

"Všetko, čo sa stalo je úplne bláznivé. Keď ste tretím hráčom sveta a vyhráte grandslam, tak novinári očakávajú, že poviete a teraz chcem byť svetovou jednotkou. Ja však cítim, že to je pre moju úroveň hry ešte veľmi ďaleko. Preto o tom nehovorím, ako o cieli," uviedol Wawrinka, ktorý na kurte vyznáva húževnatú a agresívnu hru. "Teraz cítim, že môžem zdolať kohokoľvek. A nezáleží na tom, či to bude na grandslamovom turnaji alebo menšom podujatí. Od čias del Potra na US Open sa každý veľmi snaží získať grandslam. Ale nie je to také jednoduché."