Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

Schmiedlová po 1. titule: Dokázala som, že viem hrať dobre aj na harde

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová (vľavo) s trénerom Milanom Martincom pózuje s trofejou po zisku svojho prvého titulu v ženskej dvojhre na okruhu WTA v poľských Katoviciach na tlačovej konferencii v Bratislave 13. apríla 2015. Foto: TASR/Milan Martinec

Na oslavy titulu nebol čas, Schmiedlovú totiž čaká na antuke v bratislavskom NTC príprava na víkendový barážový zápas o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Švédsku.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Katovice budú pre slovenskú tenistku Annu Karolínu Schmiedlovú vždy "srdcovkou". Pred dvomi rokmi vyhrala v poľskom meste prvý zápas v hlavnej súťaži na okruhu WTA, v nedeľu sa v multifunkčnej hale Spodek tešila z premiérového titulu. Hoci v Charlestone sa rozbehla antuková sezóna, zverenka trénera Milana Martinca dala prednosť halovému turnaju na harde.


Jej výkony rástli od zápasu k zápasu. Vo štvrťfinále deklasovala obhajkyňu titulu Francúzku Alize Cornetovú a vo finále si poradila s Taliankou Camilou Giorgiovou, ktorá predtým vyradila domácu hviezdu Agnieszku Radwaňskú. "Po príchode do Katovíc som vôbec nečakala, že by som mohla získať prvý titul. Trénerovi som po dlhých turnajoch v Amerike dala na chvíľu voľno a v Poľsku ma sprevádzala moja mama. Pri pohľade na žreb som sa dosť obávala, pretože som pôvodne mala hrať s nepríjemnou Francúzkou, no napokon som nastúpila proti uzbeckej kvalifikantke. Postupne som sa rozohrala. V druhom kole som zvládla ťažký zápas so Siniakovou, s ktorou hráme vždy dlhé výmeny. Vydýchla som si, že vo finále nemusím hrať proti Radwaňskej. Po psychickej stránke by to bolo ťažké nastúpiť proti domácej tenistke a členke Top 10. Štýlovo som sa viac obávala Giorgiovej, no podarilo sa mi eliminovať jej zbrane. Teší ma, že som sama sebe dokázala, že môžem hrať dobre aj na harde, antuka však bude stále mojím najobľúbenejším povrchom."

Na oslavy titulu nebol čas, Schmiedlovú totiž čaká na antuke v bratislavskom NTC príprava na víkendový barážový zápas o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Švédsku. Radosť v rodine košickej rodáčky však bola veľká. "Je super, že mamina si mohla vychutnať môj premiérový triumf priamo v hľadisku. S otcom som volala hneď po zápase, sestru Kristínu som stretla večer, keď som prišla domov. Dostala som veľa blahoprajných esemesiek. Mám veľkú radosť, že som prvýkrát slovenskou dvojkou. V Katoviciach mi pred duelom o titul určite pomohlo, že na turnaji v Riu som už zažila, aké je to byť vo finále turnaja WTA. Viac som si verila."

Schmiedlovej tréner Martinec sledoval zápasy svojej zverenky prostredníctvom priamych prenosov Eurosportu či na streame. "Po Kájinom triumfe nad Siniakovou som si hovoril, že kurt je akoby šitý na ňu. Mala správny tajming, dobre jej to lietalo. Jej výkony postupne gradovali. Giorgiová bola na finále veľmi nepríjemnou súperkou. Spolu s Američankami Madison Keysovou a Sloane Stephensovou je jednou z troch tenistiek, s ktorými sa ťažko trénuje. Základom úspechu v zápase s Taliankou boli kvalitné returny. Giorgiovej druhé podania dosahovali rýchlosť 170 km/h, no Kája ich dokázala vrátiť. Podarilo sa jej tlmiť nátlakovú hru súperky a ešte aj kontrovať. Veľmi si cením, že v druhom sete otočila z 1:3, Giorgiovej už nedovolila potom uhrať ani gem."