Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Wimbledon: Djokovič zabojuje o hetrik, S. Williamsová o Serena Slam

Na archívnej snímke srbský tenista Novak Djokovič reaguje po bodovom zisku v zápase proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi vo finále mužskej dvojhry tenisového grandslamového turnaja vo Wimbledone 6. júla 2014. Foto: TASR/AP

Vo dvojhre žien obhajuje titul Češka Petra Kvitová, najväčšou favoritkou však bude Američanka Serena Williamsová.

Londýn 26. júna (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič vstúpi v pondelok na trávnatý center vo Wimbledone s cieľom obhájiť vlaňajší titul a zaknihovať v All England Clube víťazný hetrik. "Nole" po prehre so Švajčiarom Stanom Wawrinkom vo finále Roland Garros neabsolvoval žiaden turnaj, na treťom grandslame sezóny však bude suverénny líder svetového rebríčka ATP topfavoritom.

"Novak bol v Paríži veľmi blízko k tomu, aby dosiahol niečo, čo sa podarí iba pár hráčom. Nepodarilo sa mu skompletizovať grandslamovú zbierku, preto si následne doprial nejaký čas na oddych. Zresetoval si hlavu a vo Wimbledone určite opäť pôjde na maximum," povedal v rozhovore pre agentúru Reuters na margo Djokoviča šampión z roku 2013 Brit Andy Murray. Rodák zo škótskeho Dunblane vyhral minulý týždeň turnaj v londýnskom Queense a vo Wimbledone chce zabojovať o tretiu grandslamovú trofej.

S Djokovičom prehral posledných osem vzájomných zápasov, v semifinále Roland Garros však padol až po päťsetovom maratóne. "Andy má v tomto roku oveľa lepšiu fazónu ako vlani. Úroveň jeho hry stúpla o 10-15 percent, viac si verí," povedal na margo olympijského víťaza z Londýna 2012 bývalý americký tenista a trojnásobný wimbledonský šampión John McEnroe. Grandslamový rekordér Švajčiar Roger Federer pred piatimi dňami ôsmykrát v kariére triumfoval v nemeckom Halle a rád by tento kúsok zopakoval aj na posvätnej wimbledonskej tráve.

Vo dvojhre žien obhajuje titul Češka Petra Kvitová, najväčšou favoritkou však bude Američanka Serena Williamsová. Svetová jednotka v tomto roku nenašla premožiteľku na Australian Open ani na Roland Garros, vlani triumfovala na US Open a vo Wimbledone má šancu skompletizovať tzv. Serena Slam. "Ani vo sne by ma nenapadlo, že v tomto veku dokážem vyhrať tri grandslamové turnaje za sebou. Je to neuveriteľné. Pred 12 rokmi som prvýkrát dosiahla Serena Slam a teraz som blízko k tomu, aby som tento kúsok zopakovala," povedala mladšia zo sestier Williamsových pre akreditované médiá.

V posledných dvoch rokoch jej vo Wimbledone ruže nekvitli. Predvlani skončila na rakete Nemky Sabine Lisickej, vlani si vylámala zuby na Francúzke Alize Cornetovej. "Ak je Serena vo vrcholnej forme, je lepšia ako ktorákoľvek iná hráčka. Občas však máva aj výpadky, čo sme mali možnosť vidieť na Roland Garros, kde musela otáčať veľa zápasov a bola z toho dráma. Toto si vo Wimbledone nemôže dovoliť. Neprekvapilo by ma, ak by získala ďalší grandslamový titul, ale ani keby utrpela tvrdú prehru," nechala sa počuť legendárna Chris Evertová.

V Paríži získala Serena Williamsová jubilejný 20. titul z podujatí veľkej štvorky a už iba dve trofeje jej chýbajú k vyrovnaniu zápisu Nemky Steffi Grafovej. Na čele tróni Austrálčanka Margaret Courtová, ktorá vyhrala 24 turnajov s prívlastkom Major. "Serena naháňa tituly, pretože cíti šancu zapísať sa do histórie. Má v tomto roku možnosť dosiahnuť tzv. čistý Grand Slam, čo je v dnešnom tenise naozaj zriedkavé. Má obrovskú motiváciu," myslí si McEnroe. Okrem Kvitovej by najväčšou súperkou Američanky v boji o wimbledonský primát mala byť päťnásobná grandslamová víťazka Ruska Maria Šarapovová.