Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Rybáriková senzačne vyradila Plíškovú, čaká ju Curenková

Slovenka Magdaléna Rybáriková vracia loptičku Češke Karolíne Plíškovej v zápase 2. kole grandslamového tenisového turnaja Wimbledon v Londýne 6. júla 2017. Foto: TASR/AP

Nízkymi čopmi a častou zmenou rytmu zaskočila jednu z favoritiek na celkový triumf a získala najcennejší skalp v tomto roku.

Wimbledon 6. júla (TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V 2. kole na trávnatom centri All England Clubu po výbornom výkone vyradila nasadenú trojku Češku Karolínu Plíškovú 3:6, 6:4, 6:2. Rybáriková predviedla pestrý technický tenis. Nízkymi čopmi a častou zmenou rytmu zaskočila jednu z favoritiek na celkový triumf a získala najcennejší skalp v tomto roku. Vo Wimbledone vyrovnala svoje singlové maximum z roku 2015, v dueli o postup do osemfinále nastúpi v sobotu proti Ukrajinke Lesii Curenkovej.

Rybáriková musela tuho bojovať hneď o prvý gem pri vlastnom servise. Aj vďaka odvážnej hre na sieti odvrátila sériu brejkbalov a po siedmich zhodách napokon vyrovnala na 1:1. Plíšková si naďalej suverénne vyhrávala svoje servisy. Za stavu 4:3 sa aj s pomocou pásky dostala k ďalšiemu brejkbalu a ten už premenila. Zisk prvého setu následne spečatila čistou hrou. V druhom dejstve Plíšková za stavu 2:2 prelomila podanie Rybáriková. Slovenka však bleskovo kontrovala rebrejkom a v koncovke setu slávila úspech, keď v desiatom geme profitovala zo štyroch nevynútených chýb Plíškovej.

Češka Karolína Plíšková vracia loptičku Slovenke Magdaléne Rybárikovej v zápase 2. kole grandslamového tenisového turnaja Wimbledon v Londýne 6. júla 2017.
Foto: TASR/AP


V treťom sete Rybáriková za stavu 1:1 odvrátila dva brejkbaly, v ďalšom geme zobrala Plíškovej podanie a ujala sa vedenia 3:1. Následne síce stratila servis, no v šiestom geme opäť Češku brejkla a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila po víťaznom bekhendovom obhodení hneď prvý mečbal. Pre Rybárikovú je trávnatá časť sezóny mimoriadne úspešná. Zverenka trénera Petra Hubera triumfovala na turnajoch ITF v Ilkley aj v Surbitone a vo svetovom rebríčku WTA sa vrátila do elitnej svetovej stovky. Na turnaji WTA v Nottinghame postúpila slovenská dvojka až do semifinále. Ešte v marci bola pritom až na 453. mieste počítačového poradia a za sebou mala operácie pravého kolena i ľavej ruky.

Rybáriková mala z triumfu nad Plíškovou obrovskú radosť. "Zdolať na wimbledonskom centri jednu z najväčších favoritiek na titul a postúpiť do 3. kola je fantastický pocit. Vedela som, že to bude veľmi ťažký zápas. Karolína hrá na tráve výborne, minulý týždeň vyhrala turnaj WTA v Eastbourne. Podarilo sa mi presadiť mojou hrou. Pripadá mi to celé ako rozprávka. Absolvovala som dve operácie a iba pred mesiacom som začala hrať bez toho, aby som cítila bolesť. Teraz som medzi najlepšími 32 hráčkami na mojom najobľúbenejšom grandslamovom turnaji. Môj kondičný tréner mi hovoril, že má ciťak, že to dnes dopadne dobre. Som rada, že mu to vyšlo. Teraz sa musím dobre pripraviť na ďalší náročný zápas," uviedla Rybáriková v prvom pozápasovom interview.

V rozhovore pre TASR na margo zápasu so svetovou trojkou poznamenala. "Prvý set bol veľmi náročný, Karolina výborne servovala a ja som mala problémy zvyknúť si na teplo, ktoré je v Anglicku nezvyk. Celé sa to kumulovalo. Pri jej servise som sa skôr iba vydýchavala, nevedela som sa sústrediť na return. V druhom sete sa predsa len trochu ochladilo, vyšli mraky a prebrala som sa. Mala brejk k dobru, rýchlo som však vyrovnala na 3:3 a verila som, že by z toho mohol byť tretí set. Moja taktika bola jasná - dávať ju do pohybu a často meniť rytmus. Predsa len nie je zvyknutá na to, že po jej servise sa hrajú výmeny. Podarilo sa mi ju rozbehať, V treťom sete sa úplne zmazal rebríčkový rozdiel medzi nami. Využila som šance a dosiahla veľmi cenné víťazstvo."

Proti Curenkovej očakáva náročný zápas. "Je to veľmi nepríjemná hráčka. Hrá stabilne, robí minimum chýb. Spolu sme tu vo Wimbledone trénovali. Po triumfe nad Plíškovou hlavne nesmiem podľahnúť eufórií a musím zostať nohami pevne na zemi. Opäť nebudem favoritka, no vynasnažím sa podať čo najlepší výkon a postúpiť prvýkrát do wimbledonského osemfinále."


ženy - dvojhra - 2. kolo:

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Karolína Plíšková (3-ČR) 3:6, 6:4, 6:2