Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Bitcoin na Slovensku

Bitcoin Foto:

Každým dňom vznikajú nové obchody a obchodníci, ktorí akceptujú platbu bitcoinami



Bratislava 24. októbExpanziu obchodovania a platbu virtuálnou menou- bitcoinom, prirovnávajú niektorí odborníci k rozšíreniu internetu. Každým dňom vznikajú nové obchody a obchodníci, ktorí akceptujú platbu kryptomenou. A stále viac pribúdajú významí celosvetoví hráči- napríklad Overstock, Expedia, Zynga, Dell a najnovšie aj PayPal pre E-Bay.

Na Slovensku možnosť využívať virtuálnu menu zaviedol portál zameraný na vyhľadávanie a rezerváciu letov, ale aj prevádzka sieti rýchleho občerstvenia. Okrem toho akceptujú menu bitcoin aj cestovná kancelária, firma zameraná na tvorbu webových stránok a internetových obchodov a rôzne e-shopy, napríklad na predaj barmanských doplnkov, ale aj hudobná skupina či firma, ktorá ponúka služby 3D tlačiarne.



Inštalácia akceptácie bitcoinov si nevyžiada veľa investícií. Hoci zákazník využíva bitcoiny, celý proces sa bez eur nezaobíde. Väčšinou slovenskí predajcovia po zaznamenaní príjmu bitcoinov, vložia do pokladnice eurá a zákazníkovi odovzdajú potvrdenku so sumou v eurách. Obchodníci konverziou bitcoinov na eurá alebo inú menu riešia daňový problém. Bitcoin totiž nie je oficiálna mena a rovnako neexistuje ani oficiálny výmenný kurz voči iným menám, ktorým by sa dal príjem z tejto virtuálnej meny prepočítať na účely deklarovania zdaniteľného príjmu. A na doplnenie zákona sa zatiaľ nechystá ani ministerstvo financií. V Nemecku napríklad ministerstvo financií uznalo virtuálnu menu a považuje ju za súkromné peniaze. Naopak v niektorých krajinách je bitcoin zakázaný.

Kto chce platiť s bitcoinami, musí si najskôr nainštalovať digitálnu peňaženku do počítača, alebo mobilu. Je to software, ktorý bude generovať prvú a ďalšie bitcoin adresy. Peňaženky môžu byť naištalované v počítači, v mobile, alebo web peňaženka uložená na webstránke. Po vytvorení bitcoin adresy a zadovážení bitcoinov- napríklad cez online burzu Bitstamp je ich používať na online transakcie so spoločnosťou, ktorá prijíma bitcoiny ako platobnú menu.