Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Konštantín má ambície

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Dnes má meniny Konštantín. Gratulujeme a prajeme všetko najlepšie.



Bratislava 19. septembra (TASR) - Mužské meno Konštantín má latinský pôvod a v preklade znamená "stály, pevný". Nositeľov tohto krstného mena stretávame výnimočne a oslovujeme ich prevažne Konštantínko, Tino, Tinko. Meniny oslavujú 19. septembra.

Konštantínovia sú sebaistí, iniciatívni a ambiciózni muži s riadiacimi schopnosťami. Sú vyrovnaní, vedia, kam kráčajú, nemajú problém prijať podnety od druhých. Konštantínovia sú aj zodpovední a zásadoví. Muži s týmto menom zanechávajú na pracovisku dobrý dojem. Obyčajne sú úžasne životaschopní. Aj napriek tomu, že vedú nepravidelný život a pracujú nárazovo, zachovávajú si rovnováhu.

Konštantínov ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastnými farbami sú zlatá a hnedá, ochranné rastliny púpava a rozmarín.

Podľa Historického kalendára na KONŠTANTÍNA v roku 1935 zomrel ruský vedec, jeden zo zakladateľov kozmonautiky KONSTANTIN EDUARDOVIČ CIOLKOVSKIJ.

Apoštol Slovákov aj ostatných Slovanov spolu s bratom Metodom, obaja spolupatróni Európy, básnik, jazykovedec, profesor filozofie a prekladateľ svätý KONŠTANTÍN (CYRIL), ďalej rímsky cisár KONŠTANTÍN VEĽKÝ (Flavius Valerius Constantinus), ktorý Milánskym ediktom roku 313 po Kristovi zaručil náboženskú slobodu a je zakladateľom mesta Konštantínopol (dnes Istanbul), slovenský chirurg KONŠTANTÍN ČÁRSKY, ruský herec KONSTANTIN LAVRONENKO, to sú niektoré z osobností nosiace meno KONŠTANTÍN. To má aj Univerzita KONŠTANTÍNA FILOZOFA v Nitre.