Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Narodeniny oslavuje Marika Gombitová

V roku 1956 sa narodila MARIKA GOMBITOVÁ, speváčka a skladateľka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Narodila sa v roku 1956.



Bratislava 12. septembra (TABLET.TV) - V roku 1956 sa narodila speváčka a skladateľka Marika Gombitová. Od deviatich sa učila hre na klavír na ľudovej škole umenia v Stropkove. Spievať začala ako 13-ročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador. Počas štúdia na strednej škole v Košiciach bola členkou košickej amatérskej skupiny Profily, spievala aj s orchestrom Juraja Sabadoša. V roku 1976 prijala ponuku Jána Lehotského k účinkovaniu v skupine Modus. Už rok nato vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev, v roku 1978 vyhrala Marika Bratislavskú lýru s piesňou Študentská láska.

Spolu s Mirom Žbirkom naspievala pesničky pre televízny muzikál Smoliari. V roku 1979 získala striebornú lýru za skladbu Vyznanie. Rovnako v roku 1979 vydala svoj prvý album s názvom Dievča do dažďa. V roku 1980 získala spolu s Janom Lehotským bronzovú lýru za pieseň Tajomstvo hier. S piesňami Vyznanie a Chcem sa s tebou deliť získala prvé miesto na festivale v poľských Sopotoch.

Jej úspešnú kariéru prerušila dopravná nehoda 30.novembra 1980, a trvalé následky vážne poznačili aj jej osobný život. Pol roka po nehode vystúpila v máji 1981 na Bratislavskej lýre s pesničkami Prstienky z trávy a Tajomstvo hier. Postupne vyšli jej ďalšie albumy Môj malý príbeh, Slnečný kalendár, Mince na dne fontán, Marika No.5, Voľné miesto v srdci, Ateliér duše, Kam idú ľudia.

V roku 1994 vyšiel zatiaľ jej posledný štúdiový album Zostaň. V novembri 2000 nahrala pieseň Prosba, ktorú sama zložila a otextovala. Napriek absencii na koncertných pódiách sa pravidelne objavovala na predných miestach v ankete Slávik, 2. miesto za rok 2005, 3. miesto za rok 2006 a 4. miesto za roky 2007 aj 2008. V poslednom období vyšlo jej niekoľko hitových kompilácií, Marika Gombitová Gold v roku 2005 a dvojkompilácia Vyznanie v roku 2007 s piesňou Tak som chcela všetkých milovať, ktorú nahrala pre muzikál Adam Šangala. V reedícii vyšli v roku 2009 prvé tri albumy Dievča do dažďa, Môj malý príbeh a Slnečný kalendár. Všetky pokusy o jej návrat na koncertnú scénu boli zatiaľ neúspešné.