Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Tablet.TV: Nový stavebný zákon bude bičom na čierne stavby

ilustračné foto Foto: Tablet.tv

Nový stavebný zákon umožní stavebným úradom čierne stavby zlikvidovať.



Bratislava 18. september (Tablet.TV) - Pripravovaný nový stavebný zákon, ktorý by mal začať platiť od 1. júla budúceho roka, by mal zjednodušiť život na stavebných úradoch. Namiesto štyroch územných konaní v súčasnosti (o umiestnení stavby, o využití územia, o chránenom území alebo o ochrannom pásme a o stavebnej uzávere) navrhuje nový stavebný zákon zaviesť len konanie o umiestnení stavby a o zmene využívania pozemkov.
Stavebný zákon takisto sprofesionalizuje pracovníkov na stavebných úradoch. Budú musieť absolvovať školenie ešte pred nástupom do zamestnania a pravidelne sa v problematike vzdelávať.
Na príprave nového stavebného zákona podľa predstaviteľov rezortu dopravy pracovala široká pracovná skupina- odborníkov z praxe, zástupcov verejnej správy, samosprávy, akademickej obce a nemal by byť spolitizovaný.
Podľa nového zákona bude každá obec stavebným úradom. Obec tak bude mať zákonnú možnosť podať návrh aj na uskutočnenie exekúcie. Stavebný úrad môže navyše zakázať prístup na čiernu stavbu a môže ju dať na náklady zhotoviteľa odstrániť.