Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

TERAZ.TV: TP CUP 2014 má víťaza

Foto: Teraz.TV

Víťazom šiesteho ročníka študentskej IT súťaže tímov sa stala skupina Askalot.



Bratislava 16. júna 2014 (TERAZ.TV) – Z 15 akčných prezentácií porota vyberala projekt, ktorý by mohol mať potenciál preraziť aj v praxi. Projekty sa dotýkali rôznych oblastí: vizualizácia, obohatená realita, sociálne aplikácie, hry, 3D futbal, správa trás vozidiel, informačné systémy pre rôzne domény, sledovanie pohľadu pri návrhu aplikácií, monitorovanie programátora či efektívne prehliadky pri tvorbe softvéru. Do finálovej trojice sa dostali tímy Askalot, Carrots a Virtuálna FIIT.

Súťaž dáva študentom inžinierskeho štúdia príležitosť preukázať svoje schopnosti pri tvorbe jedinečných riešení v rámci predmetu „Tímový projekt“. TP Cup predstavuje výzvu pre budúcich IT profesionálov, ktorí chcú zmerať svoje schopnosti s ostatnými.



V prvých piatich ročníkoch boli predstavené zaujímavé nápady. Víťazný tím roka 2009 ukázal trojrozmerného virtuálneho robota, ktorého študenti naučili chodiť, kopať do lopty, vstávať po pádoch. V roku 2010 víťazný tím prezentoval počítačovú hru, ktorá sa zameriavala na popularizáciu výskumu, následne s touto hrou študenti uspeli aj na medzinárodnom poli. Tím s projektom adaptívneho proxy servera, ktorý umožňuje prispôsobenie obsahu či výzoru webu na mieru každému používateľovi, sa prebojoval na prvé miesto v roku 2011. V roku 2012 zvíťazil tím s hrou Smart Bombers pre mobily, ktorej významnou črtou je socializácia. Študenti vyvinuli geoplatformu, do ktorej sa dajú pripojiť aj iné hry. V predchádzajúcom roku najviac vynikol projekt inteligentnej televízie – TeleVido. Ide o inteligentnú a personalizovanú televíziu, ktorá svojmu divákovi pomáha vybrať najlepší program na sledovanie na základe zadaných kritérií.

Porota sa tento rok skladala z expertov z IT spoločností, ktoré aktívne pôsobia na trhu:
Slavomír Bača (robime.it), Alojz Časný (Tempest), Juraj Červeň (Softec), Miloš Dvořák (Unicorn), Pavol Frič (Ditec), Martin Hrnko (QBSW), Tomáš Kysela (PosAm), Pavol Szorád (Accenture) a Marek Tomša (Enprovia). Porotu viedla a akciu moderovala prof. Mária Bieliková z FIIT STU.

Víťazný tím okrem uznania získal poukážku na 1024 eur, zápis na pohár súťaže spolu s jeho malou replikou pre každého člena tímu a ďalšie študentské výhody, napríklad prednostný zápis do rozvrhu na ďalší akademický rok.