Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

TERAZ.TV: Učiteľ nie je Google

Foto: TASR

Tlačovou besedou dnes v Bratislave otvorili tretí ročník medzinárodnej konferencie Učiteľ nie je Google – nemôže ani nemusí vedieť všetko.



Bratislava 5. júna (TERAZ.TV) – Na konferenciu prišli prednášať odborníci na vzdelávanie a výchovu zo štyroch krajín – Dánska, Švajčiarska, Nemecka a Českej republiky. Hlavnými tematickými okruhmi prednášok a seminárov sú efektivita výučby - ako udržať sústredenosť žiakov a motivovať ich k aktívnej (spolu)práci; megatrendy vo vyučovacích procesoch v Nemecku a súkromný sektor ako súčasť školského systému; slovenskí učitelia – čo ich motivuje, a prečo je dôležitá inšpirácia dobrou praxou zo zahraničia.

Horúcou problematikou je šikana a syndróm vyhorenia. Podľa prieskumu Štátnej školskej inšpekcie sa svedkom šikanovania stalo až 43 % školákov. Menej známe, ale tiež rozšírené, je prenasledovanie učiteľov. Detská agresivita medzi žiakmi navzájom, no aj voči dospelým, je celosvetovým problémom. Pridáva sa k nej bezohľadnosť a brutalita a takéto správanie sa neraz stáva aj súčasťou vyučovania.

Samostatnou kapitolou je kyberšikanovanie. Ide najmä o zneužívanie sociálnych sietí. Na konferencii Učiteľ nie je Google sa preto organizátori rozhodli venovať priestor aj tomuto fenoménu.

Na workshope „Classroom management prakticky“ načrtne Christoph Eichhorn z Pedagogickej vysokej školy vo švajčiarskom St. Gallene, ako systematicky odstraňovať vyrušovanie počas hodín.