Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Zdenky sú prevažne mlčanlivé a uzavreté do seba

Na snímke herečka Zdena Studenková ako Leni Reifenstahl. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnes má meniny Zdenka. Gratulujeme a prajeme všetko najlepšie.



Bratislava 22. septembra (TASR) - Ženské meno Zdenka má český pôvod a význam mena je "tu slávna". Nositeľky tohto menej rozšíreného mena oslovujeme Zdenka, Zdenička, Zdenuška, Zdeni. Meniny majú 23. septembra.

Zdenky sú prevažne mlčanlivé a uzavreté do seba, zdôverujú sa iba výnimočne. Usilujú sa získať náklonnosť svojho okolia. Sú pritom úzkostlivé a len málo ovplyvniteľné. Utiekajú sa k práci, kde môžu uplatniť svoj silný zmysel pre detail a vynikajúcu pamäť. V citovej oblasti ich sprevádzajú pochybnosti o láske, ktorú im partner prejavuje. Majú sklon podliehať depresiám.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Blahoslavená sestra ZDENKA CECÍLIA SCHELINGOVÁ, prvá blahoslavená žena v novodobých slovenských dejinách, ktorú za blahoslavenú vyhlásil na sviatok Povýšenia svätého Kríža 14. septembra 2003 v Bratislave-Petržalke pápež Ján Pavol II. počas tretej pastoračnej návštevy Slovenska. Ďalej slovenská herečka ZDENKA STUDÉNKOVÁ, slovenská speváčka ZDENKA PREDNÁ, česká herečka ZDENKA PROCHÁZKOVÁ, česká sociologička, popredná predstaviteľka Sociologického ústavu Akadémie vied ČR, vedecká pracovníčka ZDENKA MANSFELDOVÁ, česká speváčka, šansoniérka a herečka ZDENKA LORENCOVÁ - tieto i ďalšie ženy nosia meno, pripadajúce v slovenskom kalendári na 23. septembra.