Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Zosuvy pôdy v Japonsku zabili najmenej 39 ľudí

Zosuvy pôdy v Japonsku Foto: Teraz.TV

Do dnešného poludnia využilo vyše 800 ľudí núdzové prístrešie v Hirošime, zhruba 700 kilometrov od Tokia.



Tokio 21. augusta (TASR) - Približne 2500 japonských záchranárov pokračovalo dnes v pátraní po prípadných preživších v západnom Japonsku, kde si v stredu zosuvy pôdy vyvolané prívalovým dažďom vyžiadali najmenej 39 mŕtvych. Pátranie neprerušili ani počas noci, informovala agentúra DPA.

Sedem ľudí je stále nezvestných po tom, ako v severnej časti mesta Hirošima v stredu skoro ráno napadlo za tri hodiny vyše 200 milimetrov zrážok, čo je viac, ako normálne za celý august, informovala televízia NHK.

Prívalové dažde vyvolali zosuvy pôdy na najmenej 31 miestach, uviedli úrady. Lejaky spôsobili, že na okraj mesta Hirošima sa zosunuli svahy okolitých kopcov.

Do dnešného poludnia využilo vyše 800 ľudí núdzové prístrešie v Hirošime, zhruba 700 kilometrov od Tokia. Niektoré rodiny prišli o svoje domovy a asi 1200 domácností zostalo podľa televíznej reportáže bez dodávok vody.

V stredu večer starosta Hirošimy Kazumi Macui priznal, že mesto odporučilo obyvateľom evakuáciu neskoro - až keď oblasť postihla katastrofa. Tá viedla cisára Akihita a cisárovnú Mičiko k rozhodnutiu zrušiť plánovanú osemdňovú neprítomnosť v krajine; odcestovať mali v piatok.

Meteorológovia varovali, že silné dažde budú pokračovať, čo môže vyústiť do ďalších zosuvov a záplav v západnom Japonsku, severnej časti ostrova Kjúšu a na severovýchode krajiny.