Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

B. Bystrica znížila stav semifinálovej série s Nitrou na 1:2

Na snímke hokejisti B. Bystrice oslavujú gól. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V zápase bohatom na góly dokázali barani z Bystrice doma vybojovať víťazstvo 6:4.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) - V treťom semifinálovom zápase play off hokejovej extraligy HC'05 Banská Bystrica zdolala HK Nitra 6:4 a znížila zápasový stav série na 1:2.

HC'O5 B. Bystrica - HK Nitra 6:4 (2:1, 2:2, 2:1)



Góly: 2. Kafka (Rapáč, Macháček), 13. Kafka (Heizer, Rapáč), 22. Kafka (Kania, Rapáč), 28. Kafka (Lunter, Heizer), 43. Lunter (Zigo), 60. Matoušek - 19. Segľa (Kuzma, M. Novák), 36. L. Novák (Tománek, Stümpel), 40. J. Ručkay (Milo), 45. Lelkeš (Mráz). Rozhodcovia Kubuš, Lauff - M. Korba, Rovenský, vylúčení 2:3, presilovky 2:0, v oslabení 0:0, 2850 divákov. Stav série 1:2.

HC'05 B. Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, Kania, Macháček, Rosandič, Bambúch - Veilleux, White, Handlovský - Kafka, Heizer, Rapáč - Lamper, Zigo, Lunter - Kadura, Matoušek, Konečný

HK Nitra: Kristan (28. Lakosil) - König, Ordzovenský, Milo, Nádašdi, M. Novák, Kuzma, Ďurkech, Hrazdíra - L. Novák, Stümpel, Tománek - J. Ručkay, Kováčik, Bajtek - Segľa, Chrenko, Bača - Piačka, Lelkeš, Mráz



Priebeh zápasu
Skvelá atmosféra na štadióne vyburcovala obe mužstvá k veľkej bojovnosti. Najmä domáci, ktorým z rodinných dôvodov chýbal kapitán Hudec i dištancovaný Martin, ju potrebovali ako soľ, prehru, ktorá by s nimi už zabalancovala nad priepasťou, si nepripúšťali a možno aj preto úvod zvládli excelentne. Hrdina zápasu Kafka vymietol vinkeľ už po 75 sekundách, keď ho obrana hostí trestuhodne medzi kruhmi odsabotovala, a otvoril si brilantný účet zápasu. Prvá aj druhá tretina bola vyložene Kafkova, v 13. min mu pri ďalšom góle doprialo v presilovke aj šťastie, a naopak, Kristan si užil smolu s neposlušným pukom, ktorý mu prepadol do bránky. Nitrania príliš Kalembu v bránke neohrozili, v 7. min na ňom stroskotal Stümpel, J. Ručkay onedlho bránku netrafil. Až Segľa v 19. min šikovne bránku obkrúžil a zasunul puk do siete.

Po prestávke si užil dokonalé chvíle slávy Kafka, v 22. min opäť v presilovke prekvapil Kristana a jeho hetrik ozdobilo aj zopár šiltoviek na ľade. Vtedy ešte nikto netušil, že nepovedal ešte posledné slovo, v 28. min bravúrne opäť trafil v nájazde do ľavého vinkľa a vyhnal Kristana z bránky. Nad Nitrou sa zmrákalo, šance nevyužívala, ako v 30. min v presilovke J. Ručkay, čo bola voda na mlyn oduševnenému výkonu 'baranov'. V 36. min však našiel Tománek pred bránkou úplne voľného L. Nováka, Nitrania znížili na rozdiel dvoch gólov a vykresali si ešte nádej na zvrat, o to viac, keď 23 sekúnd pred klaksónom J. Ručkay v tlačenici usmernil puk od Mila do bránky.

Tretiu tretinu začali domáci presilovkou a s veľkou šancou Handlovského, puk však dobre pred vyprázdnenou bránkou netrafil, a tak si museli na gól počkať do 43. min. V prečíslení Lunter prekrásne zužitkoval nahrávku Ziga, škoda len pre 'baranov', že o poldruha minúty neskôr Lelkeš spred bránky opäť znížil na rozdiel gólu. V 47. min M. Novák mal na hokejke vyrovnávajúci gól, aj Tománek v presilovke v 52. i o dve minúty neskôr. V samom konci si už domáci diváci vytlieskali víťazstvo, power play hostí minútu pred koncom dopadlo smoliarsky a Matoušek trafil 53 sekúnd pred záverom prázdnu bránku.



Hlasy po zápase 3. semifinále Bystrica - Nitra (6:4)

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice:
"Vstúpili sme do zápasu dobre, strelili sme rýchly gól, potom ďalší, no Nitra sa vrátila do hry. Našťastie sme jej opäť odskočili, potom súper vyvinul veľký tlak, podržal nás Kalemba. Hráčov treba pochváliť, bojovali až do konca a vybojovali dôležité víťazstvo."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Zápas sme začali dosť nešťastne, po pozičnej chybe sme dostali rýchly gól. Šesť inkasovaných na play off je veľké sústo, mali sme vychádzať z dobrej obrany, vyrobili sme však veľa chýb a aj keď sme hrali dobre dopredu, bolo to príliš. Znížili sme na 4:5, bola obrovská chuť, vôľa, no nedotiahli sme to do konca."

Petr Kafka, autor štyroch gólov Bystrice: "Jeden z mojich životných zápasov, čo strela to gól, navyše výhra, inak by to bolo k ničomu. Kiežby sme tento výkon zopakovali, zajtra to bude musieť strelecky niekto iný zobrať do rúk, dnes to vyšlo na mňa, je to náhoda. Musíme podať zodpovedný výkon od brankára až po maséra a opäť zvíťaziť. Zápas sme začali ako v Nitre, disciplinovane, ak hráme s piatimi, súperovi sa vyrovnáme, ak nie, tak sa hrá so šikovnými Nitrančanmi ťažko. Diváci ocenili náš výkon, vytvorili fantastickú atmosféru, povzbudzovanie pre nás znamená veľa a ženie nás vpred."

Lukáš Novák, jeden z nitrianskych strelcov zápasu: "Neboli sme ďaleko od vyrovnania, no nemôžeme dostať šesť gólov. Zajtra verím, že bude iný deň a vyhneme sa chybám. Bystrica hrala čistý hokej, viacmenej, strieľala góly, my sme veľa inkasovali. Zachytal im brankár Kalemba a my sme nemali šťastie. Inak si veríme, aj po prvej prehre v play off, nerátali sme s tým, že vyhráme na zápasy na nulu. Nakopli nás góly, znížili na rozdiel jedného, no viac sme zo seba nedostali. Síl máme dosť a veríme si, že ďalší zápas vyhráme."