Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Výhra Nitry nad Košicami 3:1 ju vrátila na čelo extraligového pelotónu

Na snímke vpravo brankár Nitry Vlastimil Lakosil inkasuje prvý gól v 17. minúte, autorom je útočník Košíc Adam Lapšanský(druhý sprava) v zápase 31. kola hokejovej Tipsport extraligy HC Košice – HK Nitra. Foto: TASR

Plný bodový zisk Zvolena či exhibícia Bystrice v Piešťanoch, aj také bolo 31. kolo hokejovej Tipsport extraligy.

Košice 7. decembra (TASR) -V šlágri kola medzi Košicami a Nitrou začali v Steel aréne obidve mužstvá aktívne. Už v 2. minúte preveril pozornosť Melicherčíka Jakub Ručkay, stav však nezmenil. Na opačnej strane to skúšal v podobnej šanci Jenčík, ani Lakosil však nekapituloval. Hostia prebrali mierne iniciatívu a už o minútu nepríjemne tečoval puk Dávid König, puk trafil iba dobre postaveného košického brankára. Mužstvo Nitry mohol v 5. minúte poslať do vedenia aktívny Lukáš Novák, jeho bekhednové zakončenie skončilo iba na pravom betóne Melicherčíka. Košičania pohrozili v 9. minúte po tvrdej strele obrancu Drgoňa a v 12. minúte počas presilovej hry o jedného hráča, ani Jenčík však stav nezmenil. Podarilo sa to až na začiatku 17. minúty Lapšanskému, v hre 4 proti 4 skóroval po dobrej Hrnkovej práci za bránkou hostí, keď zakončoval do odkrytej časti Lakosilovej bránky - 1:0. Do konca prvej tretiny mali hráči Nitry k dispozícii početnú výhodu o jedného hráča, ktorú nedokázali pretaviť vo vyrovnávajúci gól.

"Išli sme sem s taktikou, že budeme skôr brániť a vyčkávať na to, s čím na nás vybehnú Košice. Nevybehli na nás až tak, ako sme očakávali, no inkasovali sme prvý gól po mojej chybe v hre štyroch proti štyrom," sypal si popol na hlavu Slovák a dodal: "Celý zápas sme boli lepší, najmä v druhej tretine sme mali množstvo šancí, škoda, že sme dali iba jeden gól."

Inkasovaný gól ho napokon nemusel mrzieť, pretože práve jeho presný zásah v tretej tretine bol tým rozhodujúcim momentom celého stretnutia. "V kabíne mi bolo prízvukované od trénerov, že je potrebné, aby som to napravil a myslím si, že som si to nechal na vhodnú chvíľu a gól na 2:1 bol rozhodujúci," konštatoval Slovák.

Druhé dejstvo odštartovala dobrá príležitosť Hinďoša, ktorý sa po ideálnej Bartošovej prihrávke v 23. minúte ocitol sám pred Lakosilom, prekonať ho nedokázal. Už o niekoľko sekúnd neskôr po Milovej strele od modrej čiary zazvonila práva žŕdka Melicherčíkovej bránky, ktorá mu pomohla aj v 26. minúte po strele Nádašdiho počas presilovej hry. "Oceliari" mohli zvýšiť svoje vedenie v 29. minúte, ale Bartánus ani na dvakrát neprepasíroval puk do nitrianskej siete. Obidve družstvá aktívne korčuľovali, napádali sa v strednom pásme a gól prišiel v 33. minúte, keď strelou od modrej čiary k ľavej žrdi vyrovnal Nádašdi - 1:1. Už o minútu neskôr sa rútil na nitriansku bránku Hinďoš, ktorý nechal vyniknúť Lakosila, podobne ako z následného protiútoku Melicherčíka Štefanka. V 37. minúte zahodil najväčšiu príležitosť Košíc obranca Jánošík, trafil iba dobre presúvajúceho sa Lakosila.

Od úvodu tretieho dejstva sa obidve družstvá snažili o precíznu defenzívu a hroziť z následných brejkov. Po vypracovaní si streleckých príležitostí však predvádzali svoje brankárske umenie muži v maskách. Stav sa zmenil až v 49. minúte, keď si hosťujúci Slovák nakorčuľoval z ľavej strany do ideálnej streleckej pozície a upravil na 1:2. V ďalšom priebehu mali "oceliari" k dispozícii viac ako minútovú presilovku o dvoch hráčov, no ich strely lietali iba mimo Lakosilovu bránku. V 56. minúte mal tretí gól Nitry na hokejke Kuzma, ale Melicherčík dobrým zákrokom podržal svoj tím. O dve minúty neskôr sa zaskvel aj pri Tománkovom zákroku počas oslabenia svojho mužstva. Nitra si záver zápasu postrážila, keď Tománek strelou do opustenej bránky spečatil výsledok na 1:3. Vďaka víťazstvu sa hráči Nitry vrátili na čelo extraligového pelotónu.

Hráči spod Zobora po nie príliš vydarenom vstupe do sezóny našli formu, naopak košický tím sa trápi predovšetkým v koncovke. "Pravdupovediac som niečo také ešte nezažil, pretože niekedy prestrieľame súpera aj o polovicu a tie góly nemôžeme dať. Potom aj hráč, ktorý vie dať z tutovky gól, tak ho nedá, lebo je pod tlakom. Musíme upokojiť koncovku a vyčistiť si hlavy," zamyslel sa autor jediného košického gólu Adam Lapšanský.

Napriek prehre si košický útočník myslí, že najlepším tímom extraligy sú práve Košice a verí, že sa so spoluhráčmi dostanú z pretrvávajúcej krízy. "Jednoznačne si myslím, že najlepším tímom by sme mali byť my a doteraz sme aj boli. Čo sa týka bodov, tak Nitra nás predbehla, ale myslím si, že vyššia kvalita ja na našej strane. Musíme to dať nejako dokopy a dostať z tejto krízy. Po Piešťanoch sme si mysleli, že nás to nakopne, no ešte stále to obdobie pretrváva. Dúfam, že to už prestane a budeme potvrdzovať, že sme najlepším družstvom v extralige," zaželal si Lapšanský.

HC Košice - HK Nitra 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Góly: 17. Lapšanský (Hrnka) - 33. Nádašdi (Piačka), 49. Slovák (M. Novák, J. Ručkay), 60. Tománek (Milo). Rozhodovali: Jonák, Müllner - Gajan, Smrek, vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia 0:0, 3869 divákov.

Hlasy po zápase:
Anton Tomko, tréner HC Košice:
"V zápase sme išli do vedenia 1:0, vytvorili si v prvej tretine šance, ktoré sme však nevyužili. Prišli zbytočné vylúčenia z našej strany, najmä v druhej tretine. Oslabenia sme ustáli, ale zlom nastal po nevyužitých príležitostiach. Znervózneli sme, nedokázali sme si vytvoriť tlak v útočnom pásme a inkasovali sme druhý gól v tretej tretine, ktorý rozhodol."



Antonín Stavjaňa, tréner HK Nitra: "Myslím si, že to bol obojstranne pekný hokej, hodný mužstiev zo špice tabuľky. Hru zdobilo množstvo technických vecí, hralo sa hore-dole a chcelo to už iba lepšiu divácku kulisu. Prvých dvadsať minút nám nevyšlo podľa predstáv, boli sme nejakí spomalení. Od druhej tretiny sme zlepšili pohyb a mali množstvo šancí. Za stavu 1:1 zavážilo to, že sme dali víťazný gól my a v závere sme si už dali pozor."



V slabom zápase so Žilinou vydoloval Zvolen plný bodový zisk

Zvolen 7. decembra (TASR) - Vo Zvolene lepšie začali domáci, no Puliš v dobrej pozícii v 27. sekunde prestrelil. Ďalších päť minút sa diváci museli nudiť, nakoľko šancí bolo pramálo. Skóre otvoril v 9. minúte sviatočný strelec Ťavoda, ktorý profitoval z dobrej kombinácie Podkonického s Chovanom. V 12. minúte mal domáci Puliš druhú výbornú príležitosť, no Križan hostí podržal. V ďalšom priebehu domáci pokračovali v dobývaní hosťujúcej bránky, šance sa ale rodili len veľmi ťažko. V 17. min pohrozili aj hostia a Hudec v oslabení trafil pravú žŕdku. Ďalšiu šancu v oslabení mal v 18. minúte žilinský Šimko, ale domáci brankár bol opäť na mieste.

V 22. minúte Podkonický v prečíslení dvoch na jedného prestrelil. Hostia sa s pribúdajúcim časom osmeľovali čoraz viac. Na domácej strane Križana naďalej zamestnával Puliš, no nepochodil ani na tretí, ani na štvrtýkrát. V 28. minúte domáci Šimko už ležal bezmocný na ľade, no Schroner ho nedokázal prekonať. O minútu neskôr mohol zvýšiť domáci Kentoš, ale v prečíslení prestrelil bránku. Ďalšie domáce prečíslenie sa zrodilo v oslabení v 31. minúte, no Bortňák šancu nevyužil. V 33. minúte sa roztrhlo vrece so šancami, najprv domáci Šimko zázračne chytil čistý gól Hudecovi, hneď na to aj Schronerovu dorážku a z protiútoku zase stroskotal pred Križanom úplne osamotený Jurík. Hostia napokon vyrovnali, v 34. minúte sa o to postaral Drevenák po chybe domácich na útočnej modrej čiare. V 38. minúte mohli ísť "vlci" dokonca do vedenia, no Rusnákovu strelu Šimko vyrazil.

Tretia tretina sa podobne ako prvá začala veľmi opatrne. Domáci to skúšali len strelami od modrej a tie Križan zlikvidoval. V 47. minúte mohol posunúť domácich do vedenia Kentoš, ale zoči-voči Križanovi nepochodil. Domáci sa nakoniec predsa len ujali vedenia, keď v 47. minúte Ťavodovu strelu od modrej tečoval do siete Brabenec. Hostia nezložili zbrane a ďalej bojovali, Novotný však nepochodil. Tréner hostí 14 sekúnd pred koncom síce odvolal Križana, ale času už "vlci" mali málo, a tak v slabom zápase Zvolen vydoloval plný bodový zisk.

HKM Zvolen - MsHK DOXXbet Žilina 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Góly:
9. Ťavoda (Podkonický, Chovan), 47. Brabenec (Ťavoda, Puliš) - 35. Drevenák (Šimko, Rusnák). Rozhodovali: Štefik - Šefčík, Sčensný, vylúčení: 1:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 1027 divákov

Hlasy po zápase:
Josef Turek, tréner HKM Zvolen:
"Vstúpili sme do zápasu veľmi dobre, v celej prvej tretine sme si vytvorili veľa streleckých príležitostí, bohužiaľ sme ich nepremenili a dali sme iba jediný gól. Súhlasím s kolegom, že rozhodol náš gól z buly. Narazili sme na silného súpera, ktorý hral dobre. Som rád, že sme získali tri body."

Peter Mikula, tréner MsHK Žilina: "Úvod bol trošku ustráchaný. Potom sme sa po vyrovnaní znovu dostali do zápasu a myslím si, že hlavne v druhej tretine, ak budem názorovo smelý, sme mohli ten Zvolen spraviť. Nedokázali sme však dať gól. Naopak, dostali sme gól po buly. V krátkej power play sme mali nejakú tú šancu, no nepodarilo sa."


Pozrite si fotogalériu z 31. kola hokejovej Tipsport extraligy:


Popradu snaha nestačila, Trenčín porazil podtatrancov 3:1

Trenčín 7. decembra (TASR) - V úvode zápasu boli domáci hokejisti aktívnejší. Melichárka v poslednej chvíli zastavil Dinda, za čo si odsedel dvojminútový trest. Dve sekundy po jeho návrate od modrej čiary vystrelil Dudáš a puk zapadol po pravého horného rohu bránky – 1:0. Zaujímavý hokej v prvej tretine pokračoval aj naďalej. Melichárek v 13. min využil zaváhanie obrany Popradu, ale Kostúr pohotovo zareagoval. Na opačnej strane domáca obrana ustála dve sľubné šance hostí. Aktivita podtatrancov naberala na intenzite, no do gólu do prvej prestávky neviedla. Skvelými zákrokmi sa viackrát blysol Konrád.

V druhej tretine tempo hry síce neopadlo, ale chýbali vyložené gólové príležitosti. Oba tímy potvrdili, že patria medzi najlepšie v obrannej činnosti. Snaha Popradčanov končila na koncentrovanej obrane Dukly a domácim sa nedarilo vypracovať si brejkové situácie. Až v samom závere sa Paločko cez Dudáša nepresadil a vznikla z toho rýchla kontra. Šesť sekúnd pred koncom tvrdou strelou do horných poschodí bránky upravil na 2:0 Gašparovič.

Na snímke Mikuláš rozdáva sladkosti divákom počas zápasu 31. kola hokejovej Tipsport extraligy Dukla Trenčín – HK Poprad 7. decembra 2014.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Popradu sa zápas podarilo zdramatizovať v 46. min. Cez brániacich protihráčov sa prekľučkoval Paukovček a pomedzi Konrádove betóny vrátil svoj tím do zápasu. Trenčínu mohol dvojgólový náskok vrátiť Stantien. V úniku dvoch na jedného však trafil iba lapačku Kostúra. Deväť minút pred koncom sa neujalo ani zakončenie Nemca. V záverečných minútach mali opraty zápasu v rukách "kamzíci". Domáca striedačka vyprodukovala pred záverečným klaksónom chybu v podobe šiestich hráčov na ľadovej ploche. Tréner Milan Jančuška odvolal gólmana, no ani to Popradu nepomohlo, aby si vynútil predĺženie. Skóre na 3:1 ešte prikrášlil dve sekundy pred koncom do prázdnej bránky Stantien.

Dukla Trenčín - HK Poprad 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly:
6. Dudáš (Mikula, Stantien), 40. Gašparovič (Mikula, Razingar), 60. Stantien (Bokroš, Gašparovič) - 46. Paukovček (Hvila, Kostúr). Rozhodovali: J. Konc, Novák - Kacej, Tvrdoň, vylúčení: 4:1, presilovky a oslabenia: 0:0, 1111 divákov

Hlasy po zápase:
Roman Stantien, tréner Dukly Trenčín:
"Zväčša sa u nás stáva, že máme mnoho šancí a nedokážeme dať góly, dnes to bolo naopak. Z úplného minima sme vyťažili maximum a veľmi nás podržal brankár Konrád. Ten celú sezónu podáva skvelé výkony a bol akýmsi prvým článkom k tomu, aby sme dnes zvíťazili."



Vladimír Turan, asistent trénera HK Poprad: "Prvá tretina bola vyrovnaná, v závere presilovky sme dostali gól, keď sme urobili taktickú chybu. Mali sme vyslovene tri gólové šance, domácich podržal Konrád. Aj druhá časť bola vyrovnaná a paradoxne, keď sme na súpera vyvinuli najväčší tlak, dostal sa do brejku a strelil nám druhý gól. V samom závere sme vsadili na vabank, no nedali sme gól ani pri hre 6 na 4, domáci nám znova ušli a dali gól. Trenčania dnes boli efektívnejší."



Exhibícia Bystrice v Piešťanoch, zvíťazila kontrolovane 6:2

Piešťany 7. decembra (TASR) - Bystričania začali zostra a v úvodných dvoch minútach nepustili domácich z ich obranného pásma. To vyústilo do vylúčenia. Presilovku "barani" využili, keď strelu Cohena Šúrek vyrazil iba pred seba k nekrytému Whiteovi a ten otvoril skóre – 0:1.

Hostia spod Urpína začali lepšie aj druhú časť a pri prečíslení dvaja na jedného zachránil Piešťany od inkasovaného gólu Šúrek. Aj on už bol prikrátky počas presilovky hostí, keď Cohenovu strelu od modrej tečoval White – 0:2. Piešťany mohli z presilovky znížiť, ale puk vo vlastnom pásme stratil Kutálek a Handlovský poslal Bystricu už do trojgólového vedenia. To isté sa však podarilo aj Piešťanom, keď pri vlastnom oslabení unikol Toman a pomedzi betóny Wiikmana znížil na 1:3. V 40. minúte si za vlastnou bránou nechal zobrať Srnec puk, Kafka našiel Handlovského a bolo 1:4.

Domácim snahu nemožno uprieť, ale Bystrica zápas kontrolovala. Navyše keď prihrávkou od modrej našiel Biro na zadnej žŕdke korčuľujúceho Kafku, ktorý nemal problém prekonať Šúreka, bolo po všetkom – 1:5. Začala sa exhibícia Bystrice. Pri šiestom góle Kadura najskôr naznačil strelu, položil si Šúreka a prihral Kytnárovi, ktorý do prázdnej bránky jednoducho nemohol nedať – 1:6. V závere už len znížil domáci Hudec, keď dorazil do siete vyrazenú strelu Peška.

ŠHK 37 Piešťany - HC'05 Banská Bystrica 2:6 (0:1, 1:3, 1:2)
Góly: 35. Toman, 58. Hudec (Peško) - 5. White (Cohen, Preisinger), 29. White (Cohen, Preisinger), 30. Handlovský, 40. Handlovský (Kafka), 49. Kafka (Hudáček, Biro), 54. Kytnár (Kadura, Handlovský). Rozhodovali: Lauff - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení: 4:4, presilovky: 0:2, oslabenia: 1:1, 752 divákov

Hlasy po zápase:
Roman Sýkora, tréner Piešťan:
"Banská Bystrica predvádza najtradičnejší hokej na Slovensku. Moderný, priamočiary, rovno do bránky. Iba so stopercentným výkonom sme mohli uspieť, ale dnes sme sa iba prizerali, ako Bystričanom chutí hokej. Nie som spokojný, s takýmto výkonom nezdoláme ani mužstvá pod nami. Dúfam, že najbližšie tri zápasy budú úplne iné."

Richard Zedník, asistent trénera B. Bystrice: "Sme spokojní. Prišli sme sem po tri body a odvážame si ich. V prvej tretine sme dali gól z presilovky, to nás upokojilo. Postupne sme zvýšili až na 3:0. Po chybe sa Piešťanom podarilo znížiť a mohli sa nadýchnuť k prípadnému zvratu, ale štvrtým gólom sme všetko upokojili a zápas doviedli v pohode do víťazného konca."


Martinčania prekvapili napriek zostave, tešili sa z cenného víťazstva nad Skalicou 4:3

Martin 7. decembra (TASR) - Maródkou zdecimovaný Martin nastúpil bez ôsmich hráčov základnej zostavy. Úvodná desaťaminútovka súboja mužstiev z dolnej polovice tabuľky veľa hokejovej krásy nepriniesla. V 1. minúte Markovič v dobrej pozícii netrafil. Na druhej strane vyskúšali Dzubinu Klimek a Štumpf. Vedúci gól domácich však následne stal za to. V 14. minúte Fujerík zobral puk v obrannom pásme, prekorčuľoval okolo štyroch Záhorákov a zavesil. V 16. minúte sa otvorila veľká diera v martinskej obrane, Štumpf svoj nájazd premenil a vyrovnal. Záver prvého dejstva patril hosťom, ktorí zatlačili domácich do hlbokej defenzívy a Martin mohol ďakovať len brankárovi, že neinkasoval ďalší gól. Dzubina sa vyznamenal pri tutovke Stloukala v 17. minúte a chytil aj pokusy Brendla a Vaškoviča.

Druhé dejstvo začali domáci presilovkou, ale strelecky sa nepresadili. V 26. minúte Ďatelinka trafil len pripraveného Lipovského. O dve minúty neskôr sa pekne uvoľnil Illo a vrátil vedenie na martinské hokejky. O 59 sekúnd už domáci viedli dvojgólovým rozdielom. Bombu Ďatelinku Lipovský len vyrazil, no Pokrivčák obetavým hodením sa do puku zblízka dorazil. V 31. minúte pred martinskou bránkou zaváhal Brendl. Z protiútoku Markovič následne prepásol veľkú príležitosť pred Lipovským. V 34. minúte sa zasa jeho náprotivok Dzubinu poradil so strelou Vaškoviča. O dve minúty neskôr Horváth využil zaváhanie domácich a znížil na 2:3 z pohľadu hostí.

V 44. minúte stálo pri martinských hokejistoch šťastie, keď Stloukal trafil len žŕdku a potom Štumpf nevyužil svoju príležitosť na vyrovnanie. V dve minúty neskôr Markovič prepásol šancu, zato z protiútoku Stloukal vyrovnal a začínalo sa odznova. Martin bol deprimovaný a hostia boli na koni. V 50. minúte zneškodnil Chylovu strelu Dzubina. O minútu neskôr pri hre 4 proti 4 sa konečne presadil Markovič a vrátil vedenie domácim. V 56. minúte Martin podržal Dzubina po umiestnenej strele Brendla. Domáci už záver zvládli a nakoniec sa tešili z cenného víťazstva.

MHC Mountfield Martin - HK 36 Hant Skalica 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Góly:
14. Fujerík (Jokeľ, Smrek), 28. Illo (Jokeľ, Kolba), 29. Pokrivčák (Ďatelinka), 51. Markovič (Ďatelinka) - 16. Štumpf (Drtina, Školiak), 36. Horváth (Školiak, Štumpf), 46. Stloukal (Barák). Rozhodovali: Orolin - Korba, Rovenský, vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 2000 divákov

Hlasy po zápase:
Jaroslav Török, tréner Martina:
"Sme šťastní, že sme v tomto šesťbodovom zápase uspeli. Psychicky to bol veľmi ťažký duel. Za stavu 3:1 sme sa v druhej tretine zbytočne uspokojili. Chýbala nám ľahkosť. Sme radi, že Markovič nakoniec rozhodol o našom triumfe. Chcem vyzdvihnúť celý kolektív na čele s vynikajúcim Dzubinom v bránke."

Štefan Mega, tréner Skalice: "Napriek prehre musím pochváliť svoje mužstvo, že sa za stavu 1:3 nepoddalo. V tretej tretine sme vyrovnali na 3:3, chlapci bojovali, korčuľovali, dostali sme sa aj do gólových šancí. Žiaľ, opäť sme doplatili na ich nepremieňanie. Naopak domáci dali štvrtý gól, ktorý rozhodol o ich víťazstve. Takto nám uteká bod po bode, prehrávame doma i vonku a stojíme v tabuľke tak, ako stojíme."