Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tipsport Liga

Vo finále Banská Bystrica s Nitrou sa napĺňajú prognózy. Bude to drina

Na snímke zľava Patrik Lamper (Banská Bystrica) a Michal Krištof (Nitra) v druhom zápase finále play off hokejovej Tipsport ligy HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 16. apríla 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Po úvodným dvoch zápasoch v Banskej Bystrici je stav série vyrovnaný 1:1.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) - Vo finále play off hokejovej Tipsport Ligy medzi HC'05 Banská Bystrica a HK Nitra sa po úvodnom dvojzápase pod Urpínom naplnili prognózy. Nitrania hneď v prvom stratili gloriolu tímu, ktorý v play off až do finále neprehral, a o deň neskôr aj Bystričania prvýkrát na domácom ľade zažili pokoru.



Pri reakciách na doterajšie zápasy sa napriek vyrovnanosti o patovej situácii, aká v šachu nastáva po chronicky opakovaných ťahoch, nehovorí. Každý so sebou nesie podobu poskladanú z rôznych fragmentov. Ich základ utvorili obrovské nasadenie, bojovnosť, občas nervózne prejavy, aké sú hokeju blízke, no aj nadstavba spočívajúca v šťastí, nevydarenom jednom striedaní, jednej nahrávke, náhlom prehratom súboji, po ktorom z protiútoku vyťaží súper. Do deja vstupujú presilovky a oslabenia, zbytočné fauly a prejavy vyplývajúce zo zodpovednosti a psychického tlaku. Prevaha jedného či druhého sa v zápasoch s výsledkami 4:1 a 3:4 porciovala nie na celý zápas, ale na tretiny, minútové úseky, alebo na sekundové úsilie jednej formácie.

Podľa slov trénera "baranov" Vladimíra Országha sa hráči pohybujú na pevnom, no aj na veľmi tenkom ľade. "Musíme sa oveľa viac tlačiť do bránky a nerobiť zbytočné chyby," zdôraznil. "Stav je 1:1 a v porovnaní so začiatkom nastala len jedna zmena. Nestačí vyhrať štyri zápasy, ale už len tri. Pomer na konečný úspech zostáva percentuálne rovnaký 50 na 50," dodal Országh.

Aj kouč Nitranov Andrej Kmeč spomenul vyrovnanosť: "Momentálne aj ja súhlasím s 50 na 50. Keď sme cestovali do Banskej Bystrice, bolo pre nás dôležité zvládnuť aspoň jeden zápas, podarilo sa a percentuálne sme všetko vyrovnali. Aby sme boli doma úspešní, musíme si svoju hru presadiť výraznejšie. Bude to veľmi ťažké a otvorené, vyhrať môže jeden či druhý. Naozaj rozhodujú detaily, ktoré môžu zápas nakloniť na jednu stranu. Trebárs odrazené puky, nikto nevie vopred ku komu, preto nemožno ani jeden sebamenší moment podceniť."

Rovnako hráči sa stotožnili, že to bude poriadna drina. "Ani v druhom zápase nám nechýbal 'drajv' na víťazstvo, to nás však nerozhodilo a do Nitry pôjdeme minimálne za jedným. Zápasy budú podobné, Nitrania sa vynasnažia tlačiť dopredu a my ich musíme pokryť," uviedol útočník Banskobystričanov Tomáš Matoušek. "Na vyrovnanosti zápasov sa máločo zmení, my nečakáme nič ľahké, Nitra rovnako. Vieme, o čo hráme, bude to boj o každý puk až do konca. Úrovňou sme naplnili očakávania, diváci si takýto hodnotný zážitok zaslúžili, hokej sa musí páčiť všetkým, s peknými gólmi, tvrdými súbojmi, rýchlymi kombináciami. Platí aj pravidlo nedáš, dostaneš. Šancí bolo dostatok na oboch stranách, raz to vyjde, inokedy nie, tak ako sa v hokeji navyklo. Prehrali sme druhý zápas, nič sa nedeje, ideme ďalej, všetko je otvorené. Chybičky sa prekrývajú s veľmi dobrými vecami, máme na čom stavať a čo odstraňovať," pokračoval obranca Michal Sersen.

Aj kapitán "baranov" Tomáš Surový hovoril o typicky vyrovnanom priebehu: "Ako sa na finále play off patrí. Jeden zápas sme vyhrali, ďalší prehrali a okamžite sa začala príprava na tretí. Na ľade súpera sa pokúsime splatiť dlh, Nitra svojou kvalitou nesklamala, my za ňou nezaostávame, obraz hry sa asi nezmení. V play off sa mení situácia každú chvíľu, kto sa do zápasu viac vloží a lepšie sa nastaví, ocitne sa vo výhode. A aj šťastie, ktoré je vrtkavé, si treba zaslúžiť."

Každý zápas má svojich hrdinov, väčších, alebo menších, menej nápadných. V druhom zápase vynikol rozhodujúcim gólom Nitry tesne pred koncom Marek Tvrdoň: "Dôležití sú brankári a tak potrebné šťastie, ktoré často končí trebárs na žrdiach. V tomto boli zápasy rozdielne, v sobotu sa k nám nepriklonilo, v nedeľu doprialo. Šťastiu treba ísť v ústrety, nie jednotlivo, ale celým tímom. V Nitre na súpera tak ako celú sezónu vybehneme so snahou vyhrať oba zápasy."

Pod vývin série sa podpisujú všelijaké góly, po krásnych akciách, no úraduje aj náhodnosť. O jeden z kategórie šťastných sa postaral Karol Korím a spôsobil, že v druhom zápase nastal v tretej tretine náhly obrat v prospech Nitry:" "Toto víťazstvo si odrobil celý tím, vložili sme sa do zápasu celým srdcom. Strelil som gól, keď ho bolo veľmi treba, pomohol mi pri ňom náhodný teč od hráča súpera. Na tretí zápas sa nepripravíme na 100, ale 110 percent a verím, že to dopadne v náš prospech.""