Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Bartoš opäť v nájazdoch rozhodol o víťazstve Košíc nad Nitrou

Na snímke vpravo útočník Košíc Peter Bartoš strieľa rozhodujúci gól v samostatných nájazdoch, vľavo prekonaný brankár Nitry Robert Kristan Foto: TASR/Milan Kapusta

Hokejisti Košíc tak po víťazstve 2:1 po samostatných nájazdoch vyhrávajú v sérii nad Nitrou 3:2.

Košice 17. apríla (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v piatom finálovom stretnutí play off Tipsport extraligy v Steel aréne nad HK Nitra 2:1 až po samostatných nájazdoch, v ktorých rozhodol Peter Bartoš. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 3:2.

Bezgólová prvá tretina

V košickej Steel aréne začali obidve družstvá opatrne, dobre bránili a pokúšali sa o rýchle protiútoky. Postupne začali mať opticky navrch domáci hráči a v 5. minúte pohrozil z ľavej strany Bicek. Rýchly hokej s množstvom osobných súbojov pokračoval aj v nasledujúcich minútach. Do ďalšej šance sa dostal domáci Sojčík, ktorý sa pokúšal prekvapiť Kristana strelou z otočky. O dve minúty neskôr sa natlačil pred nitriansku bránku Spilar a po ňom nebezpečne zakončoval Bartoš, stav sa nezmenil. Hostia sa dostali do prvej vyloženej príležitosti v 13. minúte, keď König v presilovej hre tvrdo pálil od modrej čiary. Z následného protiútoku sa dostali do úniku dvoch proti jednému Cebák s Jenčíkom, ale druhý menovaný zoči-voči Kristanovi neuspel. Nitra preverila Staňovu pozornosť v 15. minúte po zakončení Bajteka a predovšetkým o minútu neskôr po peknej individuálnej akcii Chrenka. V závere sa ešte natlačil pred Kristana Bicek, nitriansky brankár si dal pozor.

Obrazom: Piaty finálový zápas Košice - Nitra




Vstup do druhej tretiny vyšiel "oceliarom", ktorí v 23. minúte po zakončení Sojčíka z tesnej blízkosti otvorili skóre duelu - 1:0. Hostia odpovedali o tri minúty neskôr, keď prečíslenie dvoch proti jednému zužitkoval Kováčik - 1:1. Tempo hry sa stupňovalo a šance sa striedali na oboch stranách. Obrovskú šancu mal v 28. minúte Bartoš, ktorý si po sérii kľučiek položil na ľad Kristana, ale napriek tomu ho neprekonal. V 31. minúte mohli nakloniť misku váh na stranu Nitry Tománek so Stümpelom, ale Staňa bol na mieste. Na opačnej strane pálil v dobrej pozícii tesne vedľa Bartoš a v podobnej šanci sa ocitol v 35. minúte Tománek, košický gólman včas vykorčuľoval a puk poslal mimo bránky. V závere druhej dvadsaťminútovky si domáci hráči vytvorili tlak, ale Deyl, Bicek a ani Hrnka nedokázali dostať puk do nitrianskej siete.

Opäť rozhodol Bartoš

V 45. minúte Košice znova zatlačili svojho súpera, ale Hrnkova strela a ani Jenčíkovo zakončenie si nenašli cestu za Kristanov chrbát. Obidve družstvá vyčkávali na chybu súpera, dobre bránili stredné pásmo a priestor pred svojim gólmanom. V 52. minúte si nakorčuľoval z ľavej do útočného pásma Češík, jeho tvrdá strela skončila iba vo výstroji Kristana. O dve minúty neskôr sa natlačil pred nitriansku bránku Bartoš, nitriansky gólman znova "čaroval", rovnako i pri Hrnkovom zakončení. V riadnom hracom čase už gól nepadol a zápas sa po tretí raz vo finálovej sérii dostal do predĺženia. V ňom sa nič podstatné neudialo a na rad prišli samostatné nájazdy. V nich rozhodol o víťazstve Košíc Bartoš. Pred ním sa presadili Spilar (Košice) a Lelkeš (Nitra).

Prišiel povzbudiť aj Štrbák

Počas piateho finálového duelu play off medzi Košicami a Nitrou sa objavil na striedačke HC Košice i obranca Martin Štrbák. Po štvrtom zápase na nitrianskom ľade mu diagnostikovali dvojnásobnú fraktúru lebečnej kosti po tom, ako ho fauloval Lukáš Novák.

Košický bek už nitrianskemu útočníkovi odpustil a bolo na ňom badať, že sa cíti lepšie. "Momentálne sa cítim veľmi dobre. Je tam diagnostikovaná fraktúra, nebolí to až tak, ale človek sa cíti ako keby mal prasknutú lebku," uviedol na margo svojho zdravotného stavu Štrbák.

Bez väčších emócií a s úsmevom na perách povzbudzoval svojich spoluhráčov, ktorí pred vypredanou Steel arénou získali dôležitý tretí finálový bod po víťazstve 2:1 po samostatných nájazdoch. "Chlapci odohrali jeden fantastický zápas, bojovný, oduševnený, so srdcom a dodržiavali taktické pokyny. Nitru sme prestrieľali nielen na strely, ale i na vyložené šance. Zaslúžili sme si zvíťaziť a to sme potvrdili v nájazdoch," konštatoval po zápase Štrbák.


HC Košice - HK Nitra 2:1 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0) /stav série: 3:2/

Góly: 23. Sojčík (Bicek), rozhod. sam. nájazd premenil Bartoš - 26. Kováčik (Lelkeš, Milo). Rozhodcovia: Baluška, Kubuš - Šefčík, Valach, vylúčení: 1:1 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 8347 divákov - vypredané.

Zostavy:

HC Košice: Staňa - Klouček, Deyl, Cebák, Macejko, Kolba, Šeda - Hrnka, Marcinko, Bartánus - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bicek, Češík, Sojčík - Hinďoš, Jokeľ, Gmitter

HK Nitra: Kristan - König, Ordzovenský, Milo, Nádašdi, M. Novák, Kuzma, Bača - Tománek, Stümpel, H. Ručkay - J. Ručkay, Lelkeš, Kováčik - Segľa, Chrenko, Bajtek - Piačka, Mráz

Hlasy po zápase:

Pavol Zůbek, asistent trénera HC Košice: "Dnes to bol obojstranne taktický zápas. Ani jedno z mužstiev hru príliš neotvorilo. Za stavu 1:1 nechcel nikto urobiť zbytočnú chybu. Zamerali sme sa viac na bránenie, no aj tak sme mali približne 45 striel na bránku. Myslím si, že by sme mali byť produktívnejší. Odmenení sme však boli v samostatných nájazdoch."

Peter Bartoš, autor rozhodujúceho samostatného nájazdu: "Myslím si, že je to hlavne o šťastí, že to tam padlo. Som veľmi vďačný za to, že sme dnes zvíťazili."

Gabriel Spilar, autor úvodného gólu: "Sme šťastní, že vyhrávame 3:2 na zápasy, hoci to bolo až po nájazdoch. Po zápase sa však na to už nikto nebude pýtať. Myslím si, že si zaslúžili vyhrať, pretože sme mali zápas vo svojich rukách. Výborne zachytal Kristan, ale aj u nás Rasťo Staňa."

Antonín Stavjaňa, tréner HK Nitra: "Opäť sa hralo vo vynikajúcej atmosfére. Obe mužstvá predviedli výkony na úrovni finále. Zápas sme prehrali po samostatných nájazdoch, v ktorých sa ukázalo, že Košice majú viac strelcov, ktorí sú schopní nájazdy premieňať."

Richard Lelkeš, útočník HK Nitra: "Bol to znovu smolný zápas. Trestné strieľania nám akosi nejdú. Mohli by to radšej zrušiť a nech sa hrá radšej na víťazný gól."