Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice s ďalším triumfom, Nitra v generálke na play off zdolala Martin

Na snímke Lukáš Hvila z Popradu (vľavo) a Marek Drtina zo Skalice počas zápasu 54. kola hokejovej Tipsport Extraligy medzi HK Poprad - HK 36 Hant Skalica v Poprade 24. februára 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Košičania vyhrali už dvanásty zápas v rade.

Bratislava 24. februára (TASR) - Hokejisti majstrovského HC Košice nezaváhali ani v dvanástom zápase za sebou a v záverečnom 54. kole základnej časti Tipsport extraligy triumfovali na ľade HKM Zvolen 4:1. Vo štvrťfinále play off, ktoré štartuje už túto sobotu, budú o účasť v semifinále bojovať s ôsmym tímom po dlhodobej časti súťaže ŠHK 37 Piešťany.

Generálku na vyraďovacie boje majú za sebou aj mužstvá Nitry a Martina, ktoré tvoria ďalšiu štvrťfinálovú dvojicu. Martinčania prišli pod Zobor s výrazne omladenou zostavou, napriek tomu dve tretiny odolávali favorizovanému súperovi. Nitre sa podarilo o svojom presvedčivom triumfe v pomere 5:2 rozhodnúť napokon dvomi gólmi v záverečných dvoch minútach.

Ďalšie dve štvrťfinálové dvojice play off tvoria Banská Bystrica a Trenčín, respektíve Zvolen a Poprad.

Nitra v generálke na playoff víťazne


V generálke na playoff, keďže oba celky si zmerajú sily hneď v prvom kole, musel byť už v 27. sekunde ošetrený domáci Lukáš Novák po náraze na mantinel. Na začiatku druhej minúty sa dostal do brejku Slovák, no brankára hostí Dzubinu neprekonal. V 13. minúte vystrelil po buly od modrej čiary obranca hostí Dvořák a puk tečoval ponad Valentove plece v bránke Nitry Jurášek - 0:1.

Vyrovnanie prišlo v 26. minúte, Bajtek vyhral buly a Jakub Ručkay švihom z medzikružia prekonal Dzubinu. V polovici zápasu mal výbornú príležitosť na skórovanie kapitán hostí Varga, no trafil iba tyč nitrianskej brány. Krátko na to šli domáci do vedenia, Slovák vystrelil nad bránku Martina a Školiak dorazil puk za Dzubinov chrbát - 2:1.

V druhej minúte tretej časti stretnutia po akcii Jakuba Ručkaya naservíroval Školiak puk Slovákovi a ten ho poslal do siete martinskej brány. V 53. minúte sa hosťom podarilo streliť kontaktný gól, v presilovej hre 5 na 3 vyšachovali nitriansku obranu a Jokeľ nemal problém prekonať Valenta. Presne dve minúty pred treťou sirénou strelil štvrtý gól Nitry Jakub Ručkay po strele Mezeia a o 17 sekúnd upravil stav na konečných 5:2 Mráz po strele Kuzmu.

HK Nitra - MHC Mountfield Martin 5:2 (0:1, 2:0, 3:1)
Góly:
26. J. Ručkay (Bajtek), 31. Školiak (Slovák), 42. Slovák (Školiak, J. Ručkay), 58. J. Ručkay (B. Mezei, Piačka), 59. R. Mráz (Kuzma) - 13. Jurášek (Dvořák, Cíger), 53. Jokeľ (Pokrivčák, Varga). Rozhodovali: Stano - Orolin, J. Tvrdoň, vylúčení: 6:5 navyše Slovák (Nitra) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1536 divákov

Hlasy po zápase:

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Niektorí hráči dostali voľno. Bol to taký povinný zápas, sme radi, že sme vyhrali pred domácimi fanúšikmi, ktorým sa chcem podakovať za celú sezónu."

Andrej Novotný, asistent trénera Martina: "Hrali sme v oklieštenej zostave, nastúpili sme s mladými hráčmi a je vidieť na nich, že ak budú na sebe pracovať, bude ich kariéra skvelá. Celú sezónu nás prenasledovali zranenia a od septembra sme nenastúpili v kompletnej zostave."


Vysoká výhra Popradu


Oba celky už pred stretnutím poznali svoje definitívne umiestnenie po základnej časti a podľa toho sa pod Tatrami odvíjala i hra. Tá bola v prvej tretine plná nepresností a veľa hokejových momentov nepriniesla. Domáci sa ujali vedenia až v 19. minútu, a to iba pár sekúnd po návrate vylúčeného Tomáša Nechalu. Za Lipovského chrbát puk pretlačil Paločko- 1:0.

Kostrbatý výkon domácich pokračoval aj po prvej prestávke a zaslúžené vyrovnanie prišlo v 22. minúte z hokejky Gachulinca, ktorého domáca obrana nechala trestuhodne doraziť vlastnú strelu do siete - 1:1. O necelú minútu ale Podtatranci opäť viedli. Z hĺbky vlastnej tretiny sa dostal do úniku na modrej puk Matis. Bol však faulovaný a hlavný rozhodca Štefik nariadil trestné strieľanie. V ňom sa Matis nemýlil a šikovným blafákom prekonal Lipovského po druhýkrát.

V záverečnom dejstve sa v bráne Skaličanov objavil Košút, ktorý vymenil Lipovského. Skalica sa viac tlačila pred domácu bránku, ale útočná snaha jej vyrovnanie nepriniesla. Výsledkovú poistku pridal počas presilovej hry Boltun a Poprad v 52. minúte viedol o dva góly. Už o minútu lovil Košút puk zo siete znova, keď hosťujúci obrancovia nechali zamieriť Sýkoru. Ten istý hráč sa do listiny strelcov zapísal ešte raz tri minúty pred koncom zápasu. Jeho gól ale musel potvrdiť až videorozhodca. Na záverečných 6:1 upravil skóre zápasu v poslednej minúte Paločko.

HK Poprad - HK 36 Hant Skalica 6:1 (1:0, 1:1, 4:0)
Góly:
19. Paločko (Fabian, Kroták), 23. Matis (tr. strieľanie), 52. Boltun (Rapáč), 53. Sýkora (Gríger, Dinda), 57. Sýkora (Kasík, Takáč), 60. Paločko (Takáč, Kurali) - 22. Gachulinec (Barák, Nechala). Rozhodovali: Štefik - Bogdaň, Jobbágy. Zmeny: od 41. min Košút za Lipovského (Skalica) vylúčení: 2:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1007 divákov

Hlasy po zápase:

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Som rád, že sme posledný zápas v základnej časti vyhrali. Dali sme 6 gólov a pevne verím, že sme sa naladili pozitívne do play off. Dnešný zápas hodnotiť nebudem. Škoda, že sme neudržali štvrté miesto, ale myslím si, že v sérii so Zvolenom to nebude dôležité, kto začne doma."



Štefan Mega, tréner Skalice: "Bolo vidieť, že obe mužstvá vedia, o čo hrajú. Hlavne išlo o to, nezraniť sa. Do tretej tretiny sme podľa dohody nasadili juniorského brankára. Ďalšími juniormi sme lepili zostavu. Pavla Brendla skolila na poslednú chvíľu choroba, ale pricestoval s nami do Popradu. Máme 6 hráčov zranených. Ak by sme šli do baráže, bolo by to pre nás veľmi tažké."



Dvanásta výhra Košíc v rade


Hráči na oboch stranách si mohli vyskúšať rôzne herné varianty bez tlaku na tabuľkové počty, no asi najviac sa venovali nepremieňaniu šancí. Deň otvorených dverí v obranách nadmerný počet gólov nepriniesol a ak nejaký pribudol, tak vznikol z menšej koncentrácie a čiastočne aj z náhody. V 6. min si domáci Puliš zvýšil počet presných zásahov v snahe stať sa najlepším strelcom základnej časti ligy, keď zblízka doklepol puk do bránky.

Druhá tretina zapôsobila pre Zvolenčanov ako čierna mora. Až trikrát lovili puk z bránky a úplne zbytočne. V 23. min nepokryli pred bránkou Matúša Chovana, v 32. min Kutálek dopravil puk do bránky korčuľou, podľa videorozhodcu nevedome a gól prisúdili Cebákovi, no a v 39. min Hrnka v samostatnom nájazde dokonal dielo Košičanov v strednej časti hry. Domáci mali značnú motiváciu v tom, aby pretrhli 11-násobné reťazenie víťazstiev súpera pod vedením trénera Oremusa. Príliš sa však do ofenzívy aj zásluhou Košičanov, nehrnuli, aj keď si vypracovali viaceré dobré strelecké príležitosti. Najviac vyčnievala tá z 30. min, keď L. Juríka zblízka zázračne lapačkou vychytal Hylák.

Košičania po druhej presvedčivo zvládnutej tretine nakročili na trojbodové víťazstvo, ktoré síce veľa neriešilo, no s narastajúcim sebavedomím pred playoff dosť súviselo. V tretej tretine snahu domácich zdramatizovať zápas nebolo možné uprieť, postupom času však z nich dosť vyprchala, čomu dopomohol aj ďalší gól hostí v 50. min po Černákovej strele a teči Biceka. O dve minúty neskôr nastrelil Šeda žŕdku, v tom čase však už bolo zrejmé, že si už železiari trojbodové víťazstvo a 12-te pod dohľadom trénera Oremusa v nepretržitom rade zobrať nedajú.

HKM Zvolen - HC Košice 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Góly:
6. Puliš (Brabenec, Sloboda) - 23. Matúš Chovan (Kutálek, Hrnka), 32. Cebák, 38. Hrnka (Bartoš, Spilar), 50. Bicek (Černák, Rachůnek). Rozhodcovia Müllner - Holienka, Junek, vylúčení 6:7, presilovky 0:1, v oslabení 0:0, 1187 divákov.

Hlasy po zápase:

Josef Turek, tréner Zvolena: "Začali sme veľmi dobre, v druhej tretine za stavu 1:1 sme mali dve vyložené šance, zlomil nás lacný gól a ten ďalší spôsobil, že sa Košice už dostali na koňa. V tretej tretine sme nechávali obrancov súpera voľných, bolo tam od nich veľa striel, my sme sa navyše nechali vylučovať."

Peter Oremus, tréner Košíc: "Bol to pre nás dôležitý zápas, hráči ho zvládli s viditeľnou chuťou zvíťaziť. Bolo tam nasadenie, som s tým spokojný, aj s celkovým prístupom, aký sme ukázali. Každý zápas je pre nás dôležitý, posúva nás dopredu, nás tešia veľmi pekné akcie, za tento výkon si chlapci pochvalu zaslúžia."


Dukla si poradila s Piešťanmi


Úvodné minúty susedského derby veľa vzruchu pred oboma bránkami nepriniesli. Tímy sa zjavne v prvom rade šetrili a dávali si pozor, aby sa pred play off nezranili. Mierne aktívnejší boli Trenčania, ktorí aj strelili prvý gól. Najskôr si vytvorili tlak v presilovej hre, no nedokázali ju využiť. Po návrate Mišuru však po Melichárekovej prihrávke trafil presne umiestnenou strelou navrátilec zo Slovana Bratislava Kozák. Piešťany mohli okamžite vyrovnať. Mišura ale nedokázal namieriť z dobrej pozície presne a tak v úvodnej dvadsaťminútovke padol iba jediný gól.

Aktívnejšie vstúpili do prostrednej tretiny Trenčania. Melichárek prestrčil puk pomedzi obrancov pre Šišovského, ktorý oklamal Rybára a zvýšil na 2:0. Tretí gól mal na hokejke už o pár sekúnd Mikula. Z ľavého kruhu napriahol, no gólman Piešťan na dvakrát skrotil puk. Napokon sa domácemu útočníkovi podarilo zvýšiť stav na 3:0 v polovici zápasu, keď osamotený pred bránkou "havranov" nezaváhal. Následne sa do hry dostali aj hostia. Po Klempovom prieniku zvonila za Nagyom žŕdka.

Záverečná dvadsaťminútovka priniesla najviac vzrušujúcich momentov. Streliť vôbec prvý tohtosezónny gól Piešťan v Trenčíne mohol Mišura, no Nagya nedokázal prestreliť. Následný Vaculínov teč mieril iba do stredu bránky. Na opačnej strane sa neujala spolupráca Melichárka s Nemcom. Dukle sa podarilo pridať aj štvrtý gól v presilovej hre. Skúsený Petrovický krížnou prihrávkou vyzval na zakončenie Novajovského, ten sa pohral s Rybárom a pomedzi jeho nohy skóroval. Piešťanom sa napokon podarilo streliť čestný gól dve minúty pred koncom zápasu, keď Nagy nedokázal včas zareagovať na strelu Leppänenovu strelu.

Dukla Trenčín - ŠHK 37 Piešťany 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Góly:
16. Kozák (Melichárek, Nemec), 21. Šišovský (Melichárek, Kozák), 31. Mikula (Hochcel, Habšuda), 53. Novajovský (Petrovický, Andersons) - 59. Leppänen (Holovič, Stupka). Rozhodovali: Jonák - Kacej, Výleta, vylúčení: 3:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Hlasy po zápase:

Branislav Jánoš, asistent trénera HK Dukla Trenčín: "Z našej strany bol dobrý pohyb, chalani chceli hrať hokej. V defenzíve sme mali ešte nejaké problémy, na ktorých musíme popracovať, ale inak si hráči dnešný zápas užili. Strelecky sa prebudili, tak dúfam, že im to vydrží aj do playoff."

Leo Gudas, tréner ŠHK 37 Piešťany: "Chceli sme dnes získať nejaké body, ale Trenčín lepšie korčuľoval, využil presilovky, ktoré my keď sme mali, tak sme ich využiť nedokázali. Tým pádom domáci vyhrali zaslúžene."


Žilina padla s Bystričanmi po nájazdoch


Žilinčania nastúpili do prvej tretiny aktívne, no už v polovici prvej minúty prišli o Milana Procházku, ktorého poslal nešetrne k ľadu Čížek. Hosťujúci hráč inkasoval trest 2+2 minúty, no domáci ponúknutú presilovú hru nevyužili. V 10. minúte sa do dobrej pozície dostal navrátilec Novotný, Corbeilovi po tvrdej strele puk vypadol z lapačky, ale nakoniec skončil vedľa bránky hostí. V 12. minúte sa sám pred gólmanom hostí ocitol žilinský Kanko, mieril však len do hrude Corbeila. O tri minúty neskôr už ale Lipovský našiel Staněka, ktorý si krásnou strelou do vinkla otvoril strelecký účet v Žiline. Hostia kontrovali v 17. minúte, keď Kafka jemným dotykom umiestnil puk za chrbát dovtedy výborného Cibuľu. Žilina nezložila zbrane a minútu pred koncom tretiny Petr Kanko strelou bez prípravy strhol vedenie na stranu domáceho tímu.

Do druhej tretiny vstúpili výrazne lepšie hokejisti Banskej Bystrice, ktorí zásluhou presnej strely Kousalíka počas presilovej hry v 24. minúte vyrovnali na 2:2. Ten istý hráč vystrašil obranu Žiliny i v 28. minúte, tentoraz však počas hry v oslabení mieril tesne vedľa bránky "vlkov". V 32. minúte hrali hostia ďalšiu presilovú hru, Sacha Guimond od modrej prestrelil Igora Cibuľu a na domáceho gólmana to už bolo priveľa – do bránky zamieril Karol Križan. Žilinčania po inkasovaných góloch ožili, vynútili si tlak i presilové hry. Jednu z nich využil v 38. minúte Štěpán Novotný, ktorý z pravého kruhu trafil ideálne a prekonal Corbeila.

Tretiu tretinu začali aktívne hostia, no Žilina rýchlo prebrala taktovku do svojich rúk. V 43. minúte nabil Kanko agilnému Novotnému, ktorý potvrdil, že vie premieňať šance a dostal Žilinu do vedenia. "Barani" následne zvýšili tempo svojej hry a v 47. minúte Dominik Kadura v neprehľadnej situácii poslal puk za Križana a bolo vyrovnané. Následne sa oba tímy zamerali na dôslednú obranu, Žilina sa viac snažila strhnúť víťazstvo na svoju stranu, ale 50 sekúnd pred koncom riadnej časti hry sa do vyloženej šance dostal hosťujúci Handlovský. Križan však vytiahol superzákrok a poslal zápas do predĺženia. V ňom boli aktívnejší hráči Žiliny, ale Kanko v dvoch dobrých šanciach neuspel. Skóre sa teda nemenilo a nasledovali samostatné nájazdy. V nich sa presadil Kudrna, ktorý si štýlom Petra Forsberga vychutnal Križana a zabezpečil tak dva body Banskej Bystrice.

MsHK DOXXbet Žilina - HC'05 Banská Bystrica 4:5 pp a sn (2:1, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
15. Staněk (Lipovský, Drábek), 19. Kanko (Novotný, Bezák), 38. Novotný (Nádašdi), 43. Novotný (Kanko, Bezák) - 17. Kafka (Handlovský, Heizer), 24. Kousalík (Kudrna, Handlovský), 33. Guimond (Preisinger, Surový), 47. Kadura (Bendík, Zigo), roz. nájazd Kudrna. Rozhodovali: Novák – Gavalier, Sčensný, vylúčení: 5:6, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Zmeny: od 33. min Križan za Cibuľu (Žilina), 722 divákov

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Ďakujem trénerovi hostí, že nám praje úspech. My máme po dnešku ďalší problém a to je zranenie Milana Procházku. V zápase vyčnievala ofenzíva nad defenzívou. Zápas sme využili na zohratie a nacvičenie herných situácii. V zápase sme viedli, ale ako to už býva, netaktické veci nás stali výsledok. Chcem sa poďakovať žilinským divákom za trpezlivosť a podporu, verím, že nám ju zachovajú i v baráži. Osobne beriem baráž ako neúspech, ale z posledných síl urobím všetko preto, aby sa extraliga v tomto krásnom meste zachovala."

Miroslav Chudý, tréner Banskej Bystrice: "V dnešnom zápase sa potvrdilo, že obom tímom už o nič nešlo. Bolo to stretnutie, v ktorom chýbala emócia či agresivita, ale som rád, že sme ho vyhrali a zároveň som rád, že sme ho prežili bez zranení. Pripravujeme sa na vrchol sezóny a dúfam, že doň pôjdeme v plnom zložení. Žiline želám úspech v baráži."