Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tipsport Liga

TEL: Bystričanom sa pod Helminenom darí, vyhrali tretí duel v rade

Na snímke hlavný tréner HC '05 Banská Bystrica Raimo Helminen počas zápasu 20. kola Tipos extraligy HKM Zvolen - HC '05 Banská Bystrica vo Zvolene 24. novembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Banskobystričania mohli ťažiť zo skvelého úvodu stretnutia s Košicami. Najskôr nastrelil žŕdku Šenkeřík, aby o desať sekúnd na to otvorili skóre po teči Jána Petrisku.

Banská Bystrica 4. decembra (TASR) – Hokejisti Banskej Bystrice dostali nový impulz. Po príchode bývalého legendárneho fínskeho hokejistu a dnes trénera Raima Helminena prehrali iba jeden duel, aj to na ľade lídra extraligy v Spišskej Novej Vsi. V ďalších štyroch stretnutiach zvíťazili, naposledy zdolali doma v nedeľnom 24. kole obhajcu titulu z Košíc 2:1.

"Keď vyhrávame, tak nemôžem povedať nič viac, iba to, že som šťastný a aj hráči sú šťastní. Mám pocit, že sa zlepšujeme, inak by sme nevyhrali uplynulé zápasy pod mojím vedením. Víťazstvá sú toho dôkazom," hovorí skromne bystrický kouč. K víťazstvu nad obhajcom majstrovského titulu dodal: "Mali sme dobrý úvod, dali sme pekný gól hneď po buly. Košice sú dobrým tímom, majú vynikajúcich korčuliarov, sú silné. My sme veľmi dobre bránili, čo mi urobilo radosť. Mali sme viacero šancí, z ktorých sme mohli vyťažiť aj viac ako len dva góly, ale celkovo som s výkonmi hráčov spokojný. Posúvame sa vpred."

Banskobystričania mohli ťažiť zo skvelého úvodu stretnutia s Košicami. Najskôr nastrelil žŕdku Šenkeřík, aby o desať sekúnd na to otvorili skóre po teči Jána Petrisku. Ten po zápase a zároveň tretej výhre v rade neskrýval spokojnosť: "Je to veľmi dobrý pocit vyhrať, dať gól a ešte proti Košiciam, ktoré sú top tím ligy, takže určite sme radi. Myslím, že sú to veľmi cenné body. Snažili sme sa hrať od začiatku naplno, chytiť začiatok, čo sa nám podarilo. Potom oni trošku pridali, čo bolo poznať na hre, ale snažili sme sa hrať zodpovedne zozadu, hrať jednoducho a plniť si svoje veci, čo sa nám na konci zavďačilo."

Petriska si taktiež nevie vynachváliť nového kouča Helminena: "Jeho príchod bol pre nás impulzom. Vidieť to na našej hre, aj na výsledkoch. Oživil tím a sme za to radi."

Na duel s Košicami nastúpil aj novic v tíme Bystrice, obranca Dávid Stránský. A hneď sa blysol asistenciou na Petriskov gól. "Mali sme dohodnutý signál, ja som strieľal, Jano to sklepol. Myslím si, že sme mali veľa šancí, hrali sme doma, hrali sme aktívne. Vytvorili sme si veľa príležitostí v útočnom pásme, aj v druhej tretine sme sa bavili s chalanmi, že máme to momentum zápasu. Škoda, že sme inkasovali desať minút pred koncom a museli sme zase doťahovať, ale zaplať pánboh to tam padlo. Paťo Bačik to trafil výborne a potom sme to ubránili," zhodnotil duel 27-ročný Stránský, ktorý prišiel pod Urpín aj pre to, aby mohol hrať spolu v jednom tíme so svojím o šesť rokov mladším bratom Adamom. "Prvýkrát som s ním hral, keďže je medzi nami značný vekový rozdiel. Nepredpokladali sme, že to príde tak skoro. Má prvú profesionálnu sezónu a hneď sme sa stretli v jednom tíme, čo je určite fajn," rozhovoril sa skúsenejší z bratskej dvojice. Odohral prvý duel v slovenskej najvyššej súťaži, keďže doposiaľ pôsobil v Česku. K príchodu do Banskej Bystrice ešte dodal: "Sezónu som začal v Znojme, len neboli tam úplne ideálne výsledky. Rozhodli sme sa, že pre obe strany by bolo ideálne, aby som išiel týmto smerom a pozdvihol svoje výkony. Prišiel som do Bystrice s tým, že sa chcem ukázať, že viem hrať hokej. Na Slovensku som ešte nehral a určite by som rád dokončil sezónu v Banskej Bystrici."