Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Freestyle motokros: V Steel aréne bude favoritom Japonec Taka Higašino

Freestylový jazdec Taka Higašino predvádza jeden zo svojich kúskov. Foto: FB Taka Higašino

Košice 25. októbra (TASR) - Košická Steel aréna sa dnes o 20.00 h piatykrát dejiskom pretekov vo freestyle motokrose. O prvenstvo zabojuje 8 pretekárov, ktorí budú súťažiť o prémie v celkovej výške 20.000 eur.

Favoritom pretekov bude pretekár z Japonska, ktorému bude konkurovať viacero európskych jazdcov. "Najväčším lákadlom je určite Taka Higašino na Yamahe, ktorý je najväčšou hviezdou súčasného freestyle motokrosu. Je jedným z najlepších na svete a trikrát vyhral zlatú medailu na X-Games. Lákadlom bude aj špeciálna U-rampa pre BMX a skateboard. Zaujímavosťou je, že Filip Podmol tu v roku 2008 skákal na bicykli, no teraz sa už predstaví na motorke. Najväčším favoritom je Taka Higašino, no mojím čiernym koňom bude Luc Ackermann. Je to mladý a šikovný jazdec, ktorý, ako sa hovorí, môže zamútiť vodu." prezradil pre TASR organizátor Jozef Murín.

Ukážka jazdeckého umenia, takto to vie Taka Higašino:





O prvenstvo budú jazdci bojovať vyraďovacím systémom, pričom hlavným rozhodcom bude legendárny český jazdec Petr Kuchař. V súbojoch jeden proti jednému sa stretnú starší jazdci (L. Podmol, Higašino, Melero, Koreň) proti mladším (F. Podmol, Česák, Ackermann, Ruiz). Víťazi postupujú do semifinále, úspešní semifinalisti sa neskôr predstavia vo finále.

Zálusk na finále si robí aj skúsený český pretekár Libor Podmol, ktorý sa v Košiciach predstaví spoločne s mladším bratom Filipom. "Nie vždy sa mi tu darilo ideálne a tak dúfam, že teraz bude ten dobrý rok a že neurobím zásadnú chybu. Vďaka väčšej rampe budeme mať viac času spraviť väčšie triky, čo je príjemnejšie, no zároveň je to aj strašidelnejšie v prípade, že by sa niečo prihodilo," poznamenal Libor Podmol.

Najmladším v osemčlennom štartovom poli bude 15-ročný český pretekár Matej Česák na KTM SX 50. "Mal som zranenie ruky, pre ktoré som dlhšie nejazdil. Ešte stále mám v ruke jedenásť skrutiek. Toto bude moja prvá veľká akcia od zranenia, takže dúfam, že to dobre dopadne," uviedol Česák.

Novinkou bude 21 metrov dlhá, 8 metrov široká a 4 metre vysoká U-rampa, ktorá je najväčšou aká kedy bola postavená na Slovensku. "Každý, kto má rád street štýl a veľké skoky, si to užije. Chceli sme divákom ponúknuť výnimočné prekvapenie a novinku v programe," poznamenal Jozef Murín na margo obrovskej rampy.

Zoznam pretekárov: Libor Podmol, Filip Podmol, Matej Česák, Martin Koreň (všetci ČR), Maikel Melero (Špan.), Luc Ackermann (Nem.), Erick Ruiz (Mex.), Taka Higašino (Jap.)