Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

EXPERT: Na Slovane panovala davová psychóza, znížila ľuďom výkon IQ

Na snímke policajti počas prerušenia zápasu pre výtržnosti v skupinovej fáze Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha 23. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok
Na snímke výtržnosti medzi divákmi počas zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha 23. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

O psychologickej stránke vyčínania fanúšikov počas derby zápasu ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha sme sa rozprávali s odborníkom Radovanom Bránikom.

BRATISLAVA 24. októbra (Teraz.sk) - Derby zápas ŠK Slovan Bratislava – Sparta Praha Európskej ligy vo štvrtok večer výrazne poznačilo vyčíňanie chuligánov. Skupina hosťujúcich fanúšikov z Česka vylomila oplotenie na svojom sektore a rozbehla sa smerom k táboru priaznivcov "belasých". Niekoľko minút trvajúcu potýčku následne prerušil až zásah polície a ťažkoodencov.

Inkriminovaný moment nastal potom, čo zo sektora "rudých" vyletelo v závere prvého polčasu niekoľko vytrhnutých sedačiek a na tartanovú dráhu štadióna na Pasienkoch dopadli svetlice. Následne fanúšikovia českého klubu vylomili oplotenie a napadli divákov sediacich vo vedľajších sektoroch. Mnohí z nich sa v rámci bezpečnosti pokúsili ukryť pred agresormi útekom smerom k hracej ploche. Utekali a skrývali sa aj moderátori priameho prenosu.

Rozhodca vyhodnotil vzniknutú situáciu za bezpečnosť ohrozujúcu a poslal hráčov oboch tímov do šatní. Asi po polhodine napokon rozhodcovia povolili dohrať stretnutie.

Správu o priebehu zápasu si môžete prečítať TU.

O situácii, ktorá sa na štadióne strhla, sme sa rozprávali s odborníkom na psychológiu davu Radovanom Bránikom, ktorý pôsobí ako koordinátor platformy RISC (Reception, Information and Support Centre).

Počas zápasu Slovan – Sparta sa v hľadisku prejavila psychóza davu?


"V zásade áno. Ono je to tak, že pokiaľ ste v takom dave, tak bežíte prakticky vždy tým smerom, ktorým beží každý člen davu. Urobiť čokoľvek inak, ako robia ostatní, sa vám podvedome prieči".

Správali by sa ľudia z davu fanúšikov, ktorí robí výtržnosti na štadióne, rovnako alebo odlišne v bežnom živote?

Radovan Bránik
Foto: archív RB
"Väčšina týchto ľudí je takých, že pokiaľ sa neocitnú v dave, tak takéto veci nerobia. Hoci by aj možno radi, ale sú zviazaní spoločenskými konvenciami. Ale v okamihu, keď vstupujú do davu, tak stratia veľkú časť kontroly a vlastnej osobnosti. Podriadia sa niečomu, čo sa zvykne nazývať organizmus davu. To znamená, akoby fungovali v nejakej väčšej osobnosti, zloženej z viacerých jednotlivcov.
Na tomto je celý ten princíp postavený. On je v zásade zdravý, pretože udržiava komunitu v chode a pomáha. Aj v minulosti bol určený na záchranu druhu. Ale v týchto situáciách býva naopak na škodu".


Toto sa dialo na štadióne:




Má dav vodcovskú osobnosť?

"V dave väčšinou prevážia ľudia, ktorí majú väčší vplyv, niečo ako charizmu. Nenazýval by som to vodcovskými schopnosťami. Vo vnútri davu ide o jednu, dve, možno tri osobnosti, ktoré majú nejaké prirodzené lídrovské schopnosti. Ľudia sa zvyknú na nich dívať a napodobňovať ich bez toho, aby si to vlastne uvedomovali".

Kam až môže dospieť agresivita davu?

"Tam išlo o vyvolanie konfliktu a agresivity. Ten dav nie vždy len uteká. Niekedy mu narastú svaly a krídla, má pocit, že potrebuje vyhrať nad ostatnými. Tam sa strácajú osobné rozlišovacie schopnosti, alebo sú prudko potlačené. Ide sa potom, kto má aké farby na sebe, aký účes, ako je oblečený. To úplne stačí na to, aby ho človek v dave identifikoval ako nepriateľa".

Galéria z diania na štadióne:



Sparťanskí chuligáni v akcii



"Je vyrátané, že pokiaľ máte priemerné IQ niekde okolo 115 až 120, tak po polhodine v takomto dave môže váš výkon klesnúť až o nejakých 30 percentuálnych bodov. To znamená, že keby vás v tom čase merali, tak dosiahnete brutálne nižšie výsledky, ako keď ste mimo davu. Takže dochádza tam k merateľnému dočasnému úbytku schopností vlastného uvažovania".

Do akej miery majú usporiadatelia šancu ustrážiť konanie davu v rozumných medziach?

„Problém je v tom, že keď to už vypukne, tak je to už prakticky nemožné, ak nemajú nejaké veľké silové prostriedky k dispozícii. Tento problém by ani nemal vzniknúť. To znamená, že v preventívnej časti by sa malo urobiť všetko preto, aby, sa nedalo takýmto spôsobom ani fungovať. Na tom štadióne tomu nezabránite úplne – ale prevencia je viac ako represia. Ak takéto veci začne robiť takéto veci, tak ich nemáte ako eliminovať. Kým sa nevybúria, tak je to problém. Skôr by som videl veľkú úlohu v preventívnych opatreniach. Aby vôbec nebolo čo riešiť – teda rozdelenie do sektorov, nevpustenie opitých na štadión, dôsledná kontrola a ostatné použiteľné nástroje. Hasiť požiar, ktorý sa rozhorí, je veľký problém a vždy to dopadne aspoň troch zle."

Dá sa s tvrdým jadrom fanúšikov dohodnúť, aby na štadióne neprekročili hranice povzbudzovania?

„Lepšie kluby sa snažia eliminovať týchto ľudí a mať akési dohody. Poskytujú im rôzne bonusy a výhody, aby boli prístupní dohodnúť na takúto dohodu. Určite to má zmysel. To opäť hovoríme o preventívnej časti. To znamená mať s nimi väzby na princípe cukru a biča. Keď to bude fungovať, tak sa s vami raz za mesiac stretnú futbalisti, ak nie tak vás nevpustíme na štadión. Tých, ktorí sú neorganizovaní a nekoordinovaní, nemáte ako ustrážiť. Tí sú podľa mňa ešte horší, ako členovia fanklubu, ktorí sa poznajú. Tie väzby ich tiež trochu tlmia, keď už vie, že ho poznajú, lebo tam bol stokrát. Ak sa dá ľahko identifikovať, tak jeho ochota robiť takéto veci je výrazne nižšia“.

Reakcie belasých na zápas si môžete prečítať TU.