Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Zo súboja druhého s tretím bodovala Nitra, v Trenčíne rozhodli nájazdy

Na snímke Ľubomír Dinda z Popradu (vpravo) a Peter Ordzovenský z Nitry v zápase 19. kola hokejovej Tipsport Extraligy HK Poprad - HK Nitra v Poprade 31. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hokejisti Martina sa konečne po 12 zápasoch dočkali plného bodového zisku.

Poprad 31. októbra (TASR) - Hostia z Nitry hrali hneď na začiatku zápasu presilovú hru. Na jej konci po návrate z trestnej ušiel domáci Takáč, ale nezakončil presne. Poprad šiel do vedenia v 6. minúte, keď sa parádne trafil Lukáš Hvila a tinástym gólom v sezóne sa dotiahol na čelo tabuľky strelcov. Poprad v presilovej hre zovrel Nitranov pred vlastnou bránkou, po biliardovej akcii už Bartečko dvakrát dvíhal ruky nad hlavu, ale druhý gól Popradu z toho nebol. Nitra ťažila z rýchlych protiútokov a chýb obrany Popradu, jednu takú potrestal v 16. minúte nitriansky elitný center Stümpel - 1:1. Rovnovážny stav netrval dlho, v druhej presilovke domácich sa presadil Paločko. V úniku mohol gólom do šatne navýšiť vedenie Sýkora, Lakosil bol pozorný. Tesne pred koncom tretiny od modrej vypálil Fabian a diváci už kričali gól. Situáciu musel posúdiť až videorozhodca, na prvú prestávku ale napokon s tesným vedením 2:1 odchádzali domáci.

Fotogaléria zo zápasu HK Poprad vs. HK Nitra



Nitra hneď v úvode druhého dejstva vyrovnala. Popradskej defenzíve nepomohol ani faul na Lukáša Nováka, puk sa po jeho zakončení odrazil až k voľnému Stümpelovi, ktorý do strieľal do prázdnej bránky - 2:2. Hostia boli pri chuti, o dve minúty už vyhrávali. Osamotenému Tománkovi nabil Novák a Kostúr bol bezmocný - 2:3. Domáci sa snažili vyrovnať. Podarilo sa to až v 35. minúte kapitánovi Popradu Krotákovi, ktorý gólom oslávil svoj 1100. štart v slovenskej extralige. Prvý útok Nitry bol pod Tatrami pri chuti, svoj štvrtý kanadský bod v zápase dosiahol Lukáš Novák. Po prihrávke Tománek spoza brány prestrelil Kostúra a Nitra opäť viedla. Poprad sa s pribúdajúcimi minútami dostával do tlaku. Príležitosti Gápu či Paločka ostali nevyužité. Minútu pred koncom zápasu hral Poprad presilovú hru, ale nepomohol mu ani oddychový čas domácej lavičky a ani záverečná hra bez brankára. Zo súboja druhého s tretím brala všetky body hosťujúca Nitra.


HK Poprad - HK Nitra 3:4 (2:1, 1:2, 0:1)

Góly: 9. Hvila (Kasík), 17. Paločko (Takáč, Kasík), 35. Kroták (Dinda) - 16. Stümpel (L. Novák, Nádašdi), 21. Stümpel (L. Novák) 24. Tománek (L. Novák), 47. Stümpel (L. Novák, Tománek). Rozhodovali: Jonák - Orolin, J. Tvrdoň, vylúčení: 2:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1778 divákov.

Hlasy po zápase:

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Podľa našich predstáv sme odohrali iba prvú tretinu. Zlom nastal z nášho pohľadu pri nepremenenom nájazde Sýkoru, viedli by sme o dva góly. Súper v druhej tretine otočil zápas, aj keď sme dokázali vyrovnať. Po našej hrubej chybe súper v tretej tretine vsietil víťazný gól a znova vyrovnať sme už nedokázali, aj keď šance na to sme mali."



Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "V Poprade je menšie ihrisko a domáci na ňom hrajú agresívny, rýchly hokej. Dobre sme sa na to pripravili. Naša prvá päťka rozhodla o zápase. Sme radi, že sme vyhrali."




Dukla Trenčín - HC Košice 3:2 pp a sn



Trenčan Jakub Gašparovič (vľavo) v nepremenenej akcii pred brankárom Košíc Alexandrom Hylákom v zápase 19. kole hokejovej extraligy HK Dukla Trenčín - HC Košice, 31. októbra 2014 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Stretnutie začali aktívnejšie domáci hráči, ktorí už v 17. sekunde ohrozili Hyláka – Melichárek však napokon nastrelil len telo brankára. O dve minúty pohrozil Filo, tentoraz letel puk privysoko. Na druhej strane preveril Konrádovu pozornosť strelou spomedzi kruhov Bartánus, gólové skóre ale neotvoril. V polovici tretiny si obrovskú šancu vybojoval Mikula, ktorý v poslednej chvíli ponechal puk zadovkou Petrovickému, jeho delovka preletela popri konštrukcii bránky. Košičania si dokázali obsadiť útočné pásmo až v závere úvodnej dvadsaťminútovky, Konráda však neprekonali.

Fotogaléria zo zápasu Dukla Trenčín vs. HC Košice




V druhej časti si už hosťujúca obrana začala dávať väčší pozor a nepúšťala domácich k toľkým šanciam. Napriek tomu sa dokázal dopredu predrať Dudáš, puk ale skončil len na brankárovej hrudi. V 27. minúte si Košičania obsadili pásmo pred Konrádom, Chovan sa snažil prekonať brankára strelou popri žrdi, chýbal aj kúsok šťastia. V polovici stretnutia prišlo vôbec prvé vylúčenie, Košičania domácich poriadne rozhýbali, preverili Konrádove betóny, no podarilo sa i stratiť puk a tak umožnili Melichárkovi, aby sa sám vyrútil na Hyláka. Jeho strela však v bránke neskončila. "Oceliari" tlačili i pri rovnomernom počte hráčov na ľade, najskôr to skúšal strelou od modrej Cebák, následne z ľavej strany spred kruhu Suja. Nebezpečnú strelu pridal i Jenčík, domáci brankár bol však stopercentný. Presilovky sa dočkali i Trenčania a tí ju dokázali i využiť – v 34. minúte vystrelil od modrej Dudáš a prepálil všetko, čo mu stálo v ceste. Súperovi trvalo však len 61 sekúnd kým sa mu podarilo stav zásluhou Chovana vyrovnať. Košičania nenechali ale nič na náhodu a o ďalších 70 sekúnd viedli už 2:1, keď bol v úniku úspešný Lapšanský a pomedzi betóny prekonal Konráda.

Hneď v úvode poslednej tretiny pohrozil strelou popri žrdi Melichárek, Hylák sa však nenechal oklamať. Následne poslal puk spoza pravého kruhu Komínek, tento raz úradovala brankárova vyrážačka. Košičania hrali veľmi opatrnú hru, vyvarovali sa zbytočným chybám a vsádzali na protiútoky. V 48. minúte si ale neustrážili Kozáka, ktorého bomba skončila v pravom hornom rohu bránky. Ďalšieho gólu sa diváci v riadnom hracom čase nedočkali, svoj priestor tak dostalo predĺženie. Nerozhodlo sa ani v ňom, a tak víťaza určili samostatné nájazdy, keď ten rozhodujúci premenil blafákom do bekhendu Ondrej Mikula.

Dukla Trenčín - HC Košice 3:2 pp a sn (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 34. Dudáš (Mikula), 48. Kozák (Nemec, Melichárek), roz. nájazd Mikula - 36. Chovan (Bicek, Stupka), 37. Lapšanský (Bartoš). Rozhodovali: M. Novák, Baluška - Kacej, Stanzel, vylúčení: 1:1, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1727 divákov

Hlasy po zápase:

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčín: "Do zápasu sme vstúpili v dobrom tempe, obojstranne to bol dobrý hokej. Myslím, že prvú tretinu sme boli lepší, naopak v tej druhej nás Košice zatlačili. V poslednej bol zápas vyrovnaný, rovnako i v predĺžení. Chalani dali do toho všetko a myslím, že za tú bojovnosť sa šťastie priklonilo na našu stranu."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Už od začiatku zápasu sa hral hokej vo vysokom tempe. Prvé buly a prvé striedanie naznačovali, že to bude celoplošný hokej. Trenčín išiel do vedenia v presilovej hre, nám sa však podarilo vyrovnať a rýchlo sme išli aj do vedenia. V poslednej tretine sme urobili snáď len jednu chybu, kedy sme prepadli v útočnom pásme a Dukla to využila na strelenie vyrovnávajúceho gólu. Za stavu 2:2 sme si síce vybojovali gólové šance, no nepadlo nám to tam."


MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 HANT Skalica 3:5



Poslednej Skalici sa dokonale vydaril vstup do stretnutia, keď hneď po vhadzovaní unikol Stloukal a v dvanástej sekunde otvoril skóre stretnutia. Za domácich sa snažil kontrovať Šimko, ktorého ideálne našiel spoza brány Jabrocký, ale bekhendovou kľučkou na Romančíka nevyzrel. Mladý skalický brankár si udržal čisté konto aj počas nasledujúcej presilovej hry, keď zlikvidoval nebezpečné strelecké pokusy Drevenáka a Jabrockého. V 12. minúte sa už domáci dočkali, Bajaníkov pokus Romančík iba vyrazil pred seba a Rusnák doklepol puk do odkrytej brány. V závere tretiny mohli udrieť hostia v prečíslení dvoch proti jednému, Bezúch prihrával Štumpfovi, ale ten z prvej prestrelil.

Od druhého dejstva nastúpili domáci v bránke s Igorom Cibuľom, ktorý nahradil zraneného Križana. Priebeh ovplyvnili presilové hry, v ktorých padli tri góly. Už po 111 sekundách sa Žilina dostala do vedenia, keď Šimko prenikol popri ľavom mantineli, natlačil sa pred bránu a bekhendom pretlačil puk za Romančíka. Skaličania vyrovnali v 28. minúte po zakončení Drtinu, ktorý od modrej prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. O ďalšie štyri minúty hostia druhýkrát v zápase vyhrávali, keď po kolmici Horvátha už Jurík nemal problém trafiť presne do odkrytej brány.

V tretej časti vrhli domáci všetky sily do útoku a vytvorili si obrovský tlak. Romančík musel byť neustále v permanencii, ale s pokusmi Kristeka i Milana Procházku si poradil. Na opačnej strane mohol dostať Skalicu do dvojgólového vedenia Bezúch, ktorý sa dostal do samostatného úniku, svoj blafák však zakončil tesne vedľa ľavej žrde. V 51. minúte sa opäť predviedol Bezúch, obkorčuľoval domácu bránu a spoza nej zasunul puk za Cibuľov chrbát. Žilinu štvrtý gól zlomil, veľmi ťažko sa smerom dopredu presadzovala. Dvadsaťdeväť sekúnd pred koncom sa jej síce podarilo z hokejky Drábeka znížiť, ale na vyrovnanie už nemala čas. Naopak sekundu pred sirénou upravil do prázdnej brány na konečných 5:3 Stloukal.

MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 HANT Skalica 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)

Góly: 12. O. Rusnák (Bajaník), 22. J. Šimko (Š. Novotný), 60. Drábek (Bobček) - 1. Stloukal (Gründling, Krejčiřík), 28. Drtina (J. Jurík, Štumpf), 32. J. Jurík (P. Horváth), 51. Bezúch, 60. Stloukal. Rozhodovali: Lauff - R. Bednár, R. Gavalier, vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: J. Dresler (Žilina) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 998 divákov.

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Neviem si vysvetliť spôsob realizácie niektorých vecí, robili sme fatálne chyby. Ťažko k tomu povedať niečo viac. Ide o veci, ktoré sa nemôžu hráčom stávať. Možno sme zlyhali v koncentrácii, možno chýbala pokora. Pri všetkej úcte k súperovi, myslel som, že vyhráme. Asi nám chýbajú víťazné typy hráčov, nevedia si poradiť s vecami, ktoré robia hokej hokejom. Takto nemôžeme pristupovať k zápasom. Skutočne dnes mnohým veciam nerozumiem."

Štefan Mega, tréner Skalice: "My sme obligátne prišli s tým, že budeme poctivo brániť. Mali sme výborný úvod prvej tretiny, dostali sme sa do vedenia. Domácich sme prekvapili, dlhšie im trvalo dostať sa do zápasu. Musím pochváliť všetkých hráčov, ktorí veľmi dobre bojovali. Tieto body boli pre nás mimoriadne dôležité. Verím, že výkon zopakujeme a konečne vyhráme aj doma."


Hokejisti Martina zvíťazili po 12 zápasoch



Hokejisti MHC Mountfield Martin sa po dvanástich zápasoch bez víťazstva opäť dočkali plného bodového zisku. V piatkovom súboji 19. kola Tipsport extraligy 2014/2015 zdolali na domácom ľade ŠHK 37 Piešťany 5:2 a pretrhli negatívnu série prehier.

Piatkový duel bol súbojom tímov, ktorým sa nedarí a v prvej desaťminútovke to tak vyzeralo aj na ľade. Mužstvám viazla kombinácia, obe hrali na náhodu a takmer bez streľby na bránku. "Havrani" sa napriek tomu mohli ujať vedenia v 4. minúte. V oslabení ušiel Mišura, fauloval ho Kolba a rozhodca nariadil trestné strieľanie, ktoré napokon Čech zneškodnil. Hostia boli pohyblivejší a rýchlejší. Skóre otvoril v 15. minúte Rapáč po kombinácii s Raisom a Mišurom. Mountfield mal trikrát výhodu presilovej hry, ale Exmartinčana Šúreka ani poriadne neohrozil. Ešteže má Martin Markoviča, ktorý sa v 19. minúte dokázal uvoľniť a vyrovnal. Vzápätí mohol výsledok otočiť Kolena, ale zblízka netrafil.

V 26. minúte podržal domácich Čech po šanci Rapáča. O chvíľu mali dobré príležitosti na druhej strane Jokeľ a Themár, no vyšli strelecky naprázdno. Všetko domácim vynahradil Varga ešte v tej istej minúte, keď za sedemnásť sekúnd využil výhodu o dvoch hráčov a Martin prvýkrát viedol - 2:1. Následne jeho hráči zvýšili obrátky, v 30. minúte z tutovky nemieril presne Važan, ale o dve minúty už kanonier Markovič osvedčil svoj čuch na góly a rozvlnil sieť za Šúrekom - 3:1.

V úvode tretieho dejstva mal dobrú príležitosť Rapáč, ale Čech bol pripravený. V 44. minúte však stálo pri ňom šťastie, keď Peško opečiatkoval žŕdku jeho bránky. Na druhej strane sa ocitol v dobrej pozícii Jokeľ, ale Šúrek bol na mieste. V 46. minúte sa presadil Zucker a Martin odskočil súperovi na tri góly. Zverenci trénera Töröka potom pridali aj piaty gól z hokejky Jokeľa päť minút pred sirénou. O minútu neskôr Kutálek vydareným blafákom uzavrel skóre zápasu.


MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 19. Markovič (Fujerík, Varga), 26. Varga (Markovič), 32. Markovič (Ďatelinka, Matejka), 46. Zucker (Važan, Kolena), 55. Jokeľ (Themár) - 15. Rapáč (Rais, Mišura), 56. Kutálek (Klempa, Mišura). Rozhodovali: Müllner - Gajan, Smrek, vylúčení: 9:10 navyše Rapáč (Piešťa) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, zmeny: od 41. min Hluk a Valjent (Piešťany), 1500 divákov.

Hlasy po zápase:

Jaroslav Török, tréner Martina: "Základ úspechu sme položili v druhej tretine, kde sme Piešťanom odskočili o dva góly. Som nesmierne šťastný a hrdý na naše mužstvo v tomto zápase. Každý hráč išiel na maximum a dal do hry srdce. Keby sme takto hrali každý duel, súperi by u nás nezískavali body tak ľahko. Mrzí ma, že po Galambošovi, ktorý má dvojnásobnú zlomeninu čeľuste, sa dnes zranili ďalší dvaja hráči Smrek a Zucker."

Jozef Križák, asistent trénera Piešťan: "Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas, pretože obe mužstvá mali za sebou negatívnu sériu. Prvú tretinu sme celkove zvládli, škoda len, že v závere domáci vyrovnali na 1:1. V druhej tretine sme urobili dva zbytočné fauly, ktoré súper potrestal a dostal sa na koňa. Potom sme sa nedostali späť do zápas. Chýbal nám Pašek, ktorému sa na rannom rozkorčuľovaní obnovilo zranenie chrbta."


Zvolen prehral s B. Bystricou 2:7



Pohronské derby dvoch susedných miest, aj tabuľkových, opäť nesklamalo, tentoraz však po dvoch prehratých vzájomných zápasoch prvýkrát v sezóne zvíťazili Banskobystričania. Na pyrotechniku, ktorá sa podpísala na nedohratom zápase 1. kola, sa bezpečnostné zložky dôsledne zamerali a k žiadnym incidentom nedošlo. Zo zvolenskej ofenzívy sa šírili obavy, 'barani' zasa viackrát predtým ťažili z defenzívnej sily a tentoraz k nej pridali aj útočnú. Najskôr však Chovan v 2. min trafil v presilovke žŕdku a v 5. min po ukážkovej akcii s Juraškom a Brabencom prekonal Košarišťana v bránke Puliš. V dvoch tretinách padlo päť gólov, jeden krajší ako druhý a diváci sa v hľadisku ani chvíľku nenudili. Hostia sa prebúdzali dlhšie, no keď sa 'nakopli' tak pôsobili živšie, agresívnejšie a vyhrávali častejšie aj osobné súboje. V 6. min mal na hokejke gól Handlovský, vyrovnať sa však podarilo až Kudrnovi prekvapujúcou strelou od mantinelu, ktorú pri troche pozornosti mohol Šimko aj chytiť.

V 2. tretine zaúradovali presilovky, padli z nich dva góly, najskôr Podkonického v 27. min po presnej krížnej nahrávke od Chovana, o 83 sekúnd neskôr zrovnal skóre Handlovský, keď sa pretlačil pred bránku a z uhla našiel medzierku vo výstroji Šimka. Prvýkrát sa do vedenia dostal hostia v 36. min a Kytnár si doslova vychutnal pozíciu voľného hráča, položil Šimka na ľad a s prehľadom skóroval. Okrem gólov zaujali dva momenty v 30. min, najskôr sa blysli v prečíslení Kudrna a Hudec a vzápätí na druhej strane nepremenil samostatný nájazd Podkonický. V tretej tretine spočiatku domáci pritlačili a tvrdo atakovaný Brabenec šancu spálil. Do dvojgólového vedenia posunul hostí úplne voľný Kytnár v 43. min po nezištnej nahrávke Jaborníka, knokaut Zvolenčanom uštedril o necelé dve minúty neskôr White, a to ešte Kafka tesne predtým nepremenil samostatný nájazd. Šimko bránku uvoľnil pre náhradného brankára Orčíka, čo bolo neklamným znakom diania na ľade a možno aj slabšieho dňa Šimka.

Orčík sa prvýkrát dotkol puku, keď ho vyťahoval v 46. min z bránky po góle Blocka, o víťazovi už nebolo pochýb a pre Zvolenčanov už zostala len slabá útecha, aby zápas so cťou dohrali. Ani to sa im nepodarilo, v 59. min zavŕšil debakel domácich po matematickej presnosti s prihrávkami Kytnára a Kudrnu kapitán hostí Hudec.

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 2:7 (1:1, 1:2, 0:4)

Góly: 5. Puliš (Brabenec, Juraško), 27. Podkonický (Chovan, Hraško) - 12. Kudrna (Hudec, Kytnár), 28. Handlovský (Kafka, Bambúch), 36. Kytnár (Kudrna, Hudec), 43. Kytnár (Jaborník, Kudrna), 45. White (Block, Matoušek), 46. Block (White, Čížek), 59. Hudec (Kytnár, Kudrna). Rozhodcovia J. Konc, Kubuš - Šefčík, Výleta, vylúčení 3:4, presilovky 1:1, v oslabení 0:0, 2586 divákov.

Hlasy po zápase :

Ivan Černý, asistent trénera Zvolena: "Dve tretiny to bol vyrovnaný, dobrý derby zápas, v ktorom rozhodla situácia pred štvrtým gólom. Potom bolo na ľade len jedno mužstvo Banskej Bystrice. Štyridsať minut sme držali krok, bohužiaľ, jedna brejková situácia so šancou Podkonického nás zabrzdila, ak by premenil, mohlo sa všetko inak vyvíjať. Súper zvládol zápas veľmi dobre, ja by som nerád hovoril o našich zásadných chybách, robí ich celá päťka, celé mužstvo, ťažko mi je jednotlivcov konkretizovať, vyriešime si to v kabíne. Po štvrtom inkasovanom góle sme sa rozladili, úplne rozsypali, už to padalo do našej siete, aj to sa stáva."

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Hodnotí sa mi dobre, konečne sme so Zvolenom odohrali normálne celý zápas. Tento mal iný scenár ako dva predchádzajúce, súper dvakrát viedol, my odpovedali. Výkonom sme oproti predchádzajúcim podrástli a ukázali našu silu, boli sme aktívnejší, dobre sme korčuľovali, aj agresivita tam bola a pridali sme pekné góly, víťazstvo sme si naozaj zaslúžili."



Andrej Podkonický, autor jedného gólu Zvolena: "Tretiu tretinu sme nezvládli. Začali sme dobre, dvakrát sme viedli, za stavu 2:2 som nepremenil nájazd, inkasovali sme a potom to šlo dole vodou s nami. Neskutočné chyby sprevádzali náš výkon, dostávali sme lacné góly. Málo sme strieľali, veľa prihrávali, vymýšľali sme zložité akcie. Často akoby sme chceli strieľať do prázdnej bránky. Je nám ľúto, nezvládli sme tretiu tretinu, sklamali to množstvo divákov. Tých gólov v našej sieti bolo príliš veľa, treba nám zlepšiť obranu, štyri góly sme súperovi darovali."

Milan Kytnár, strelec dvoch gólov B. Bystrice: "Dobre sme forčekovali, dostávali sme sa na odrazené puky, takto sme si to zaumienili a darilo sa nám. Strelil som dva góly, zmluvu s Banskou Bystricou do konca roka som primerane oslávil, dúfam, že nám to takto vydrží. Atmosféra bola vynikajúca, bol to atraktívny zápas, diváci si prišli na svoje, aj keď tých z Banskej Bystrice prišlo menej."