Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Marián Hossa ukázal v NHL bodovú explóziu, v zápase získal štyri body

Hráči Chicaga Blackhawks Jonathan Toews (19), Kris Versteeg (23), Patrick Kane (88) a MARIÁN HOSSA (81) oslavujú gól v bráne Edmontonu. "Olejár" Boyd Gordon (27) odchádza na striedačku. Foto zo stretnutia 22.novembra 2014. Foto: TASR/AP

Hossovo Chicago zvalcovalo Edmonton. Gól opäť strelil aj Tomáš Tatar z Detroitu a Halák sa víťazne predstavil v bránke "ostrovanov".

New York 23. novembra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Hossa explodoval štyrmi bodmi v nočnom zápase zámorskej NHL, v ktorom jeho Chicago prevalcovalo v Edmontone Oilers 7:1. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára asistoval pri prvom, treťom a štvrtom góle hostí, piaty sám strelil v presilovke. Hossa má v tejto sezóne na konte 3 góly a 12 asistencií.

HOSSA: Odľahlo mi

Hossa skóroval prvýkrát od 30. októbra a gólovo sa presadil po deviatich dueloch. V 23. minúte dorazil puk zblízka do bránky, zvýšil na 5:0 a vyhnal Bena Scrivensa z bránky Oilers. Po góle dvihol Hossa ruky smerom hore na znak úľavy. "Som rád, že som dal konečne gól, odľahlo mi. Na ľade som sa však cítil dobre, hral som svoju hru a preto som sa veľmi netrápil tým, že som nedával góly. V každom prípade to však je príjemný pocit," povedal zámorským médiám Hossa, ktorý predtým asistoval pri troch góloch. Blackhawks na ľade jasne dominovali, v 24. minúte viedli už 6:0 a o ich víťazstve bolo rozhodnuté. "Dnes sme bavili hokejom. V ofenzíve nám všetko vychádzalo a podali sme skvelý výkon," dodal Hossa po treťom víťazstve Blackhawks v rade. Edmonton aj s Martinom Marinčinom v zostave prehral šiesty zápas za sebou. Mladý slovenský obranca zaznamenal dva mínusové body.

Momenty zo zápasu Edmonton-Chicago (štvorbodový Hossa):





Halák opäť víťazí

Darí sa New York Islanders, ktorí zdolali doma Pittsburgh 4:1. K triumfu priviedol domácich, ktorí vyrovnali 28 bodmi práve lídra Metropolitnej divízie Penguins, Jaroslav Halák 27 úspešnými zákrokmi. Slovenský brankár zaznamenal svoj šiesty triumf za sebou. Piatu asistenciu v sezóne zaknihoval slovenský obranca Ľubomír Višňovský, po ktorého strele dal Anders Lee víťazný gól. Islanders zdolali Pittsburgh druhýkrát v priebehu dvoch dní, keď v noci na sobotu triumfovali na súperovom ľade 5:4 po nájazdoch a ťahajú sériu troch víťazných zápasov. Pred zápasom si "ostrovania" uctili člena Siene slávy, bývalého brankára Billyho Smitha, ktorý 1980 - 1983 priviedol tím k štyrom Stanley Cupom za sebou a potom videla vypredaná aréna Nassau Coliseum víťazstvo svojich miláčikov. Penguins síce dlho viedli zásluhou Jevgenika Malkina, ale domácim sa v závere druhej časti podarilo vyrovnať a v tretej tretine už skórovali len oni. V závere fanúšikovia skandovali "prvé miesto, prvé miesto!, Islanders prežívajú najlepší štart od sezóny 1987/88. "Atmosféra bola neuveriteľná, diváci boli našim hnacím motorom," povedal pre zámorské médiá tréner John Capuano. V meste vládne nadšenie z výkonov Islanders, ale kapitán John Tavares krotí vášne. "Do konca základnej časti zostáva 62 zápasov. Sezóna je dlhá, tešiť sa môžeme až vtedy, keď budeme mať po 82 zápasoch miestenku do play off," povedal autor posledného gólu v zápase. Islanders v oboch dueloch udržali na uzde Sidneyho Crosbyho, ktorý si nepripísal ani jeden kanadský bod.



HOWARD: Tatar má skvelú formu

Hokejisti Detroitu prehrali v Toronte 1:4, hoci sa do listiny strelcov opäť zapísal slovenský útočník Tomáš Tatar. Pre mladého Slováka to bol deviaty gól v ročníku a piaty v posledných piatich zápasoch, v ktorých nazbieral sedem kanadských bodov. Tatar v 31. minúte vyrovnal na 1:1, keď sa pri mantineli rýchlo postavil po bodyčeku českého obrancu Romana Poláka, dostal sa do streleckej pozície a po výbornej prihrávke Xaviera Ouelleta, ktorý zaznamenal svoj prvý bod v kariére, prekonal Jonathana Berniera. Polák sa po zrážke s Tatarom nepostavil a duel nedohral. Pri kontakte mu ostal pod slovenským útočníkom členok a klub jeho stav označil za zranenie dolnej časti tela. Detroitu Tatarov gól nestačil, pretože k jeho formácii s Rileym Sheahanom a Justinom Abdelkaderom sa ďalšie nepridali. "Boli opäť výborní. Vybojovali veľa pukov a boli nebezpeční. Tatar má skvelú formu, vie sa dostať do šance a Abdelkader so Sheahanom na neho robia. Ak však chceme uspieť, tak musia skórovať aj ďalšie útoky," povedal brankár Jimmy Howard. V drese domácich sa predstavil Richard Pánik, bodovo sa ale za 6 minút a 17 sekúnd na ľade nepresadil. Nebodoval ani ďalší útočník Red Wings Tomáš Jurčo.

Gól Tomáša Tatara:





Sekera s veľkým ice timom

Carolina prehrala v Colorade 3:4, slovenský obranca Hurricanes Andrej Sekera strávil na ľade vyše 26 minút, ale nebodoval. V prvej tretine si nešťastne zrazil korčuľou do vlastnej bránky nahodenie Zacha Redmonda. Napriek tomu viedli Hurricanes v 17. minúte 3:1, keď sa prvýkrát v sezóne presadil český útočník Andrej Nestrašil, ktorý prišiel nedávno v Detroitu. V bránke Avalanche spravil tréner Patrick Roy zmenu a Reta Berru nahradil Calvin Pickard. Tento moment bol kľúčový v celom zápase, pretože Pickard chytil všetky strely súpera a napokon sa tešil z prvého víťazstva v kariére. Colorado v 55. minúte vyrovnalo zásluhou veterána Jaroma Iginlu a 1:35 pred koncom tretej tretiny rozhodol obranca Zach Redmond. Iginla skóroval po 12 zápasoch, pridal aj asistenciu a v historických tabuľkách sa s 1179 bodmi dotiahol na 48. Sergeja Fiodorova.




Fotogaléria Slovákov v zápasoch NHL:





Gáborík nebodoval

Obhajca Stanleyho pohára Los Angeles Kings prehral v Dallase 4:5, slovenský útočník Marián Gáborík nebodoval a do štatistík si zapísal mínusový bod. Pred zápasom pogratulovali Stars Mikovi Modanovi za jeho uvedenie do Siene slávy a potom sa pustili do "kráľov". V úvode druhej tretiny viedli už 4:0, keď brankár Kari Lehtonen včas vyšiel z bránky pred dobiedzajúcim Gáboríkom, prihrávkou cez celé klzisko poslal do sóle kanoniera Tylera Seguina a ten strelil svoj 15. gól v sezóne. Domáci viedli po góle obrancu Jasona Demersa, ktorý debutoval v tíme po výmene zo San Jose, 5:2, ale v závere sa ešte o výsledok strachovali. Kings znížili na rozdiel jedného gólu a mali v závere tlak. Proti vyrovnaniu však bol Lehtonen, ktorý čelil 41 strelám hráčov LA. Prvou hviezdou zápasu bol útočník Dallasu Jamie Benn, ktorý strelil dva góly a na jeden prihral.



Veľmi zaujímavý záver duelu videli v Nashville, kde Florida vyrovnala dvomi gólmi v poslednej minúte tretej tretiny. V čase 59:17 znížil na 1:2 svojim prvým gólom v NHL Rocco Grimaldi a o ďalších 12 sekúnd poslal duel do predĺženia Nick Bjugstad. V nájazdoch napokon vyhrali domáci Predators, keď jediným úspešným strelcom bol v 4. sérii Filip Forsberg. Nashville v zápase dominoval, keď na strely vyhral 50:30. Skúsený brankár Floridy Roberto Luongo zaznamenal 48 zákrokov. "Celý zápas sme boli lepším tímom, ale v závere sme dostali dva smolné góly. Našťastie sme nakoniec vyhrali, zaslúžili sme si to," povedal Forsberg. V drese "panterov" dohral 14:08 minúty Tomáš Kopecký, ale nebodoval. V 18 dueloch má slovenský útočník bilanciu 0+3.



Buffalo vyhralo tretí zápas za sebou, keď v zápase s Washingtonom žiaril brankár Jhonas Enroth. Švédsky gólman pustil zo 44 striel za chrbát len pokus Matta Niskanena a výraznou mierou sa zaslúžil o víťazstvo 2:1. "Ja neverím na šťastie. Víťazstvo sme si odpracovali, sme tím, ktorý sa nikdy nevzdáva," povedal tréner Sabres Ted Nolan. O víťazstvo sa zaslúžil aj slovenský obranca Andrej Meszároš, ktorý hral takmer 19 minút a zaznamenal plusový bod.



Montreal ďalej valcuje

Boston stále bez zraneného Zdena Cháru nestrelil doma s Montrealom ani jeden gól a prehral v 728. vzájomnom zápase 0:2. Brankár Carey Price chytil všetkých 33 striel a zaznamenal druhé čisté konto v sezóne. Montreal zdolal v tejto sezóne Boston tretíkrát a celkovo mal s týmto súperom navrch v deviatich z posledných 10 duelov základnej časti. Okrem Cháru chýbali "medveďom" aj útočníci Chris Kelly, Brad Marchand a David Krejčí, ako aj obranca Adam McQuaid, dres Bruins si obliekali až piati nováčikovia. Víťazný gól Canadiens strelil ruský obranca Andrej Markov, ktorý sa ako štvrtý obranca Canadiens dostal na hranicu 100 gólov. Okrem neho sa to podarilo Guyovi Lapointeovi (166), Larrymu Robinsonovi (197) a Sergovi Savardovi (100). Tréner Bostonu Claude Julien absolvoval svoj 800. zápas v kariére, z toho 159. viedol práve Montreal.



Po dvoch prehrách sa z víťazstva tešili hokejisti St. Louis, keď triumfovali na ľade Ottawy 3:2. Prvou hviezdou zápasu bol ruský útočník Vladimir Tarasenko, ktorý po spolupráci "STL Line" s Jorim Lehterom a Jadenom Schwartzom strelil svoj 12. gól v sezóne a na bránku Senators vyslal šesť striel. Sériu štyroch prehier prerušila Philadelphia, ktorá si poradila na domácom ľade s Columbusom 4:2. Dve asistencie zaznamenal najproduktívnejší hráč NHL Jakub Voráček, ktorý má na konte 29 kanadských bodov.



Hokejisti Calgary vyhrali ôsmy z posledných deviatich duelov, keď zdolal New Jersey 5:4 po samostatných nájazdoch. Flames prehrávali 2:4, ale v 58. minúte znížil Jiří Hudler a 5 sekúnd pred koncom tretej tretiny poslal duel do predĺženia Curtis Glencross. V nájazdoch napokon rozhodol Hudler. "Plamene" vyhrali piaty zápas, keď po dvoch tretinách prehrávali a v tejto štatistike sú najlepším tímom v NHL. V bránke New Jersey nastúpil prvýkrát v sezóne Scott Clemmensen, ktorý nahradil Coreyho Schneidera. Ten naposledy v Edmontone vychytal čisté konto vo svojom rekordnom 20. štarte za sebou.



sumáre:



OTTAWA - ST. LOUIS 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

Góly: 17. Zibanejad (Ryan, Stone), 36. Karlsson (Turris) – 5. Lapierre (Pietrangelo, Ott), 17. Tarasenko (Lehterä, Schwartz), 33. Steen (Bouwmeester, Pietrangelo). Brankári: Lehner - Elliott, strely na bránku: 26:33, 18.479 divákov.

BOSTON - MONTREAL 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Góly: 12. Markov (Gallagher, Plekanec), 29. Plekanec (Gallagher, Galčenjuk). Brankári: Rask - Price, strely na bránku: 33:23, 17.565 divákov.

TORONTO - DETROIT 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Góly: 12. Komarov (Santorelli), 44. Bozak, 56. Holland, 59. Bozak (Winnik, Komarov) – 31. TATAR (Ouellet, Lashoff). Brankári: Bernier - Howard, strely na bránku: 28:27, 19.311 divákov.

TAMPA BAY - MINNESOTA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Góly: 34. Stamkos (Stralman, Garrison), 39. Killorn (Stralman, Callahan) – 24. Parise (Vanek). Brankári: Bishop - Kuemper, strely na bránku: 28:31, 19.204 divákov.

NY ISLANDERS – PITTSBURGH 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)

Góly: 39. Martin (Clutterbuck, Cizikas), 43. Lee (VIŠŇOVSKÝ, Hickey), 50. Nelson (Okposo, Tavares), 56. Tavares (Boychuk, Kuľjomin) – 17. Malkin (Hörnqvist, Spaling). Brankári: HALÁK - Greiss, strely na bránku: 35:28, 16.170 divákov.

PHILADELPHIA - COLUMBUS 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

Góly: 3. B. Schenn (Voráček, Coburn), 15. Streit (Giroux, Grossmann), 36. Simmonds (Voráček, Giroux), 44. Coburn (Read, Schultz) – 5. Jenner (Wisniewski, Johnson), 43. Calvert (Skille, Wennberg). Brankári: Mason - Bobrovskij, strely na bránku: 37:22, 19.846 divákov.

WASHINGTON – BUFFALO 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 46. Niskanen (Bäckström, Johansson) – 31. Moulson (Ennis, Girgensons), 53. Mitchell (Gionta, Weber). Brankári: Holtby - Enroth, strely na bránku: 44:26, 18.506 divákov.

NASHVILLE - FLORIDA 3:2 pp a sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 39. Wilson (Järnkrok, Smith), 54. Cullen (Roy), rozh. náj. Forsberg – 60. Grimaldi (Campbell, Ekblad), 60. Bjugstad (Hayes). Brankári: Rinne - Luongo, strely na bránku: 50:30, 17.163 divákov.

DALLAS - LOS ANGELES 5:4 (3:0, 2:3, 0:1)

Góly: 15. Jamie Benn (Seguin, Eakin), 18. Klingberg (Jamie Benn, Eakin), 20. Jamie Benn (Klingberg, Roussel), 24. Seguin (Lehtonen), 38. Demers (Hemský, Eaves) – 30. Pearson (Muzzin, Clifford), 33. Williams (Stoll, McNabb), 39. Richards (Clifford, Doughty), 51. Williams (Brown, Stoll). Brankári: Lehtonen - Quick, strely na bránku: 23:41, 18.111 divákov.

COLORADO - CAROLINA 4:3 (1:3, 1:0, 2:0)

Góly: 11. Redmond (Vincour, Agozzino), 29. Johnson (MacKinnon, Landeskog), 55. Iginla (Landeskog, MacKinnon), 59. Redmond (Iginla, MacKinnon) – 4. Liles (Skinner, E. Staal), 6. Gerbe (Nash, Skinner), 17. Nestrašil (Nash, Gleason). Brankári: Berra (17. Pickard) - Ward, strely na bránku: 35:27, 17.208 divákov.

CALGARY - NEW JERSEY 5:4 pp a sn (0:2, 1:1, 3:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 31. Glencross, 43. Jooris (Ferland, Russell), 58. Hudler (Bouma, Giordano), 60. Glencross (Gaudreau, Hudler), rozh. náj. Hudler – 6. Henrique (Eliáš, Havlát), 14. Cammalleri (Jágr, Židlický), 40. Zajac (Henrique, Židlický), 51. Ruutu (Ryder, Larsson). Brankári: Ramo - Clemmensen, strely na bránku: 37:29, 18.874 divákov.

EDMONTON - CHICAGO 1:7 (0:3, 0:3, 1:1)

Góly: 49. Perron (Schultz, Eberle) – 4. Toews (Saad, HOSSA), 5. Krüger (Smith, Nordström), 16. Toews (Seabrook, HOSSA), 22. Versteeg (Kane, HOSSA), 23. HOSSA (Bickell, Clendening), 24. Keith (Carcillo, Saad), 51. Kane (Versteeg, Hjälmarsson). Brankári: Scrivens (23. Fasth) - Crawford, strely na bránku: 25:30, 16.839 divákov.

SAN JOSE - ARIZONA 3:4 pp a sn (0:2, 2:0, 1:1 - 0:0)

Góly: 25. Wingels (Goodrow), 38. Desjardins (Kennedy, Nieto), 48. Pavelski (Burns, Couture) – 7. Vermette (Doan, Boedker), 13. Schlemko (Boedker, Korpikoski), 41. Doan (Gagner, Rieder), rozh. náj. Vermette. Brankári: Niemi - Dubnyk, strely na bránku: 43:25, 17.297 divákov.


Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 16:03 1 3 4 2 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 14:44 1 0 1 1 3 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 13:32 0 0 0 1 0 0
Richard Pánik (Toronto) 6:17 0 0 0 0 1 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 18:30 0 1 1 1 1 0
Andrej Meszároš (Buffalo) 18:50 0 0 0 1 1 0
Tomáš Kopecký (Florida) 14:08 0 0 0 -1 1 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 14:50 0 0 0 -1 0 0
Andrej Sekera (Carolina) 26:04 0 0 0 -1 1 0
Jaroslav Halák (Islanders) 60:00 1/28 96,4

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/