Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Zuzulovej rivalka Marlies Schildová ukončila kariéru

Marlies Schildová Foto: TASR/AP

Teraz si chce rakúska slalomárka užívať voľný čas a založiť si rodinu.

Viedeň 2. septembra (TASR) - Elitná rakúska slalomárka Marlies Schildová ukončila vo veku 33 rokov svoju bohatú lyžiarsku kariéru. Majsterka sveta z roku 2011 a dlhoročná veľká rivalka slovenskej reprezentantky Veroniky Velez-Zuzulovej oznámila svoje rozhodnutie na utorkovej tlačovej konferencii vo Viedni.

"Mala som dostatok času, aby som si zaspomínala na svoje úspechy z minulosti a zároveň premyslela, ako bude vyzerať moja budúcnosť. Prežila som na bielych svahoch veľmi krásne, intenzívne chvíle. Sen, o ktorom som snívala ako malé dievča, sa mi podarilo splniť. Je čas začať novú životnú etapu," vyhlásila Schildová, ktorá má v zbierke štyri medaily zo ZOH a sedem z MS.

Časté zranenia

Schildovej športovú kariéru poznačili, najmä v jej závere, časté zranenia. Vo Svetovom pohári dosiahla celkovo 37 víťazstiev, vo svojej obľúbenej disciplíne rekordných 35, čo ju pasuje za najúspešnejšiu slalomárku v histórii. Počas kariéry získala štyrikrát malý krištáľový glóbus za slalom, okrem toho ovládla raz aj sezónne hodnotenie SP v kombinácii. Vo vitríne sa jej okrem zlatej medaily z MS 2011 v Ga-Pa v slalome jagá aj najcennejší kov zo súťaže družstiev na MS 2007 v Aare. Na zimných olympiádach nemala ani raz potrebné šťastie a musela sa uspokojiť "iba" s dvoma striebrami (2010 a 2014) a jedným bronzom v slalome (2006), okrem toho na ZOH v Turíne vybojovala aj striebro v superkombinácii.

Teraz si chce Schildová užívať voľný čas. "Mojím najväčším želaním je samozrejme založiť si rodinu," povedal pre DPA jej dlhoročný životný partner a takisto úspešný rakúsky zjazdár Benjamin Raich.