Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ďalšia smrť legendy so zlatom z olympiády, po Rusku smúti Kanada

Pat Quinn Foto: TASR/AP

V krátkom čase umreli dve svetové trénerské hokejové legendy, Rusko stratilo Viktora Tichonova, Kanada Pata Quinna.

New York 24. novembra (TASR) - V noci na pondelok stratili Rusi trénerskú hokejovú legendu, Viktora Tichonova a krátko na to postihla podobná strata aj Kanadu. Vo veku 71 rokov zomrel v nedeľu po dlhej a ťažkej chorobe legendárny hokejový tréner viacerých tímov zámorskej NHL Pat Quinn. Informáciu priniesol portál nhl.com.

O úmrtí legendárneho ruského trénera Viktora Tychonova si prečítajte v tomto článku na portáli Teraz.sk.


Quinn sa počas svojej kariéry dostal ako tréner dvakrát do finále Stanleyho pohára, ale v oboch prípadoch prehral. V roku 1980 ako kouč Philadelphie Flyers a o 14 rokov neskôr v úlohe trénera Vancouveru Canucks. "Kosatky" vtedy postúpili do play off až zo siedmeho miesta, ale prebojovali sa až do finále, kde prehrali v pamätnej sedemzápasovej sérii s New Yorkom Rangers, ktorých lídrom bol vtedy Mark Messier. V NHL ešte Quinn viedol Edmonton Oilers, Los Angeles Kings a Toronto Maple Leafs. Celkovo koučoval v zámorskej profilige 15 sezón, len trikrát sa so svojom tímom neprebojoval do play off.

Kanadu priviedol k zlatu na OH

Preslávil sa aj na medzinárodnej scéne a Kanadu doviedol k viacerým zlatým medailám vrátane olympijskej v roku 2002 v Salt Lake City, kde "javorové listy" získali olympijské zlato po 50 rokoch. O dva roky neskôr doviedol Kanadu k triumfu na Svetovom pohári. V roku 2009 bol kormidelníkom zlatého kanadského tímu na MS do 20 rokov.

V svetovom hokeji bol Quinn veľmi rešpektovaný a uznávaný odborník. "Pat Quinn bol velikán svetového hokeja na ľade, aj mimo neho," napísal na Twitteri kanadský premiér Stephen Harper. "Či bol na ľade, alebo neskôr ako tréner, Pat Quinn bol vždy veľmi rozvážny, zapálený a pripravený na úspech," napísal v stanovisku komisár NHL Gary Bettman. "Quinn bol správny muž na svojom mieste. Bol priamy a mal vždy svoj názor," povedal generálny manažér Floridy Panthers Dale Tallon. V dobrom na trénera spomína aj bývalý skvelý švédsky hokejista Mats Sundin, ktorého Quinn viedol v Toronte. "Keď prišiel do šatne, tak mal okamžite rešpekt. Vedel nás perfektne pripraviť a motivovať na každý zápas," povedal Sundin.

Tréner Toronta Maple Leafs Pat Quinn pozerá na hodinky, kým hráči zľava Travis Green, Garry Valk, Alex Mogilny a Mats Sundin sledujú posledné minúty zápasu, v ktorom prehrávajú s Carolinou Hurricanes 0:3 vo finálovej série Východnej konferencie hokejovej NHL 23. mája 2002 v Toronte. Vľavo asistent trénera Keith Acton.
Foto: TASR/AP

Quinn sa narodil 29. januára 1943 v kanadskom meste Hamilton, Ontario a odmalička sa venoval hokeju. Vďaka svojej robustnej postave hral na poste obrancu. V úvode kariéry pôsobil v nižších súťažiach, v NHL debutoval v drese Toronta v roku 1968. V najprestížnejšej lige na svete odohral deväť sezón v dresoch Atlanty Flames, Toronta Maple Leafs a Vancouveru Canucks. Kariéru ukončil v roku 1977 pre zranenie členka. S hokejom sa spájal celý jeho život, naposledy pracoval ako riaditeľ Siene slávy a bol spolumajiteľom juniorského tímu Vancouver Giants z WHL. Pre nadváhu mal problémy so srdcom a už v roku 2002 vynechal dva zápasy vo finále play off Východnej konferencie.

"Sme veľmi smutní zo smrti Pata Quinna, správa o jeho odchode nás zasiahla. V hokejovom svete patril k najrešpektovanejším osobnostiam, keď bol úspešný ako hráč, tréner a aj funkcionár. Patovej manželke Sandre, ako aj jeho rodine a priateľom chceme v tejto smutnej chvíli vyjadriť úprimnú sústrasť," povedal viceprezident Siene slávy NHL Jim Gregory.