Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Pistorius spoznal svoj trest za zabitie priateľky

Oscar Pistorius Foto: TASR/AP

Hendikepovaný športovec si odsedí 5 rokov za mrežami

Pretória 21. októbra (TASR) - Hendikepovaný juhoafrický atlét Oscar Pistorius si za zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej odsedí päť rokov vo väzení. Sudkyňa Thokozile Masipová vyniesla verdikt v utorok o 10.34 SELČ v budove Najvyššieho súdu v Pretórii. Za nedovolené ozbrojovanie súd udelil Pistoriusovi aj formálny trojročný podmienečný trest, voči ktorému môže prokurátor podať odvolanie.

Pistoriusa pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. Sudkyňa sa priklonila k "strednej ceste", pričom podľa vlastných slov sa usilovala vziať do úvahy všetky protichodné verzie prípadu vrátane záujmov spoločnosti. "Podmienečný trest by v radoch verejnosti vyvolal zlú krv. V tomto prípade je nutné, aby si obvinený odpykal trest vo väzení. Nestotožňujem sa však s jeho hornou hranicou, na druhej strane ani príliš mierny trest by nebol adekvátny," povedala sudkyňa.

Pistoriusa pred prečítaním rozsudku držala za ruku psychologička Lore Hartzenbergová, ktorá svedčila v jeho prospech a na minulotýždňovom pojednávaní o ňom hovorila ako o zlomenom mužovi. Po vypočutí verdiktu príslušníci polície eskortovali Pistoriusa zo súdnej sály do väzobnej miestnosti, neskôr ho v opancierovanom vozidle transportovali z budovy.

Jeden z právnikov šesťnásobného paralympijského víťaza navrhoval trojročné domáce väzenie spojené s verejnoprospešnými prácami. S tým však dôrazne nesúhlasila žaloba. Hlavný prokurátor prípadu Gerrie Nel uviedol, že minimum pre Pistoriusa musí byť 10-ročný pobyt za mrežami. Pistorius napokon strávi za mrežami polovicu zo žalobou navrhovaného trestu. Rodinný právnik Steenkampovcov Dup De Bruyn považuje súdny verdikt za optimálny. "Sme radi, že bolo zadosťučinené spravodlivosti," vyhlásil.

Pistoriusov strýko požiadal médiá, aby rešpektovali súkromie členov rodiny obvineného. "Akceptujeme rozhodnutie súdu. Oscar po návrate z väzenia bude robiť všetko pre to, aby splatil svoj dlh verejnosti," povedal Arnold Pistorius.

Dvadsaťsedemročný športovec s amputovanými dolnými končatinami zabil Steenkampovú vlani vo februári na deň svätého Valentína štyrmi strelnými ranami v čase, keď bola zamknutá na toalete ich domu. Prokuratúra tvrdila, že sa tam zavrela po hádke s Pistoriusom a že ten následne strieľal s úmyslom vraždiť. Pistorius trval na tom, že si svoju priateľku pomýlil so zlodejom a zastrelil ju omylom.

Do histórie športu sa zapísal, keď ako prvý športovec s oboma amputovanými končatinami súťažil na klasickej olympiáde. Na OH 2012 v Londýne štartoval v pretekoch na 400 m a v štafete na 4x400 m.

Celosvetovo medializovaný súdny proces prebiehal od 3. marca 2014. Na mesiac ho odročili a uzavrel sa až v auguste. Verdikt o vine v jednotlivých bodoch obžaloby vyslovila sudkyňa 11. septembra a pojednávanie o výške trestu trvalo ďalší týždeň od pondelka 15. októbra.

Pistorius počas trestu nemôže súťažiť na paralympijských hrách

Hendikepovaný juhoafrický atlét Oscar Pistorius nemôže počas päťročného výkonu trest súťažiť na paralympijských podujatiach.

Pistoriusa, ktorý má v zbierke šesť zlatých medailí z paralympiád, pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti svojej priateľky Reevy Steenkampovej. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. Sudkyňa Thokozile Masipová mu v utorok o 10.34 SELČ v budove Najvyššieho súdu v Pretórii vymerala päť rokov. Po desiatich mesiacoch ho môžu prepustiť do domáceho väzenia.

"Verdikt znamená, že Pistorius nemôže pretekať celých päť rokov a je jedno, kde si ich odsedí," oznámil Medzinárodný paralympijský výbor. To znamená, že sa dvadsaťsedemročný atlét nemôže zúčastniť ani na paralympiáde v roku 2016 v Rio de Janeiro.