Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Šéf UEFA nebude kandidovať na post prezidenta FIFA

Na archívnej snímke z 22. februára 2014 prezident UEFA Michel Platini. FOTO TASR/AP

Michel Platini oznámil svoj verdikt 54 delegátom kongresu UEFA v Monacu.

Monaco 28. augusta (TASR) - Šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini nebude kandidovať na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Platini bol považovaný za najväčšieho súpera doterajšieho prezidenta FIFA Seppa Blattera vo voľbe o hlavu FIFA, ktorá sa uskutoční na budúci rok.

Platini žiada pre MS 2018 ďalšiu miestenku pre európsky tím

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini žiada na najbližšom svetovom šampionáte miestenku pre ďalší tím zo "starého kontinentu".

"Európsky futbal ukázal, že je lídrom," cituje agentúra AP slová Francúza. Na MS 2014 získalo titul Nemecko, štyri roky predtým Španielsko a v roku 2006 Taliansko. Exekutíva Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) rozhoduje o kontinentálnych kvótách po majstrovstvách sveta. Platini žiada pre šampionát v Rusku 14 miesteniek.
Ako informuje agentúra Reuters, Platini oznámil svoj verdikt 54 delegátom kongresu UEFA v Monacu. "Toto je rozhodnutie, ktoré som urobil. Chcem urobiť to, čo je najlepšie pre UEFA," uviedol Platini. Vysokopostavený funkcionár UEFA a zároveň člen exekutívy FIFA Michel D'Hooghe kvitoval rozhodnutie svojho šéfa. "Michel Platini sa rozhodol, že chce pokračovať vo svojej práci v UEFA. Jeho úmysel sa stretol s pochopením všetkých delegátov, ktorí prijali verdikt s uspokojením a potleskom. Ja osobne si myslím, že sa rozhodol správne. Zároveň tak s určitosťou nenastane prípadný konflikt medzi UEFA a FIFA ohľadne kandidatúry na post šéfa svetového futbalu," dodal D'Hooghe.

Sepp Blatter stojí na čele FIFA od roku 1998, budúci rok bude kandidovať po piaty raz. Jeho jediným súperom tak zostáva bývalý generálny sekretár FIFA Jerome Champagne, ktorý oznámil svoj úmysel uchádzať sa o post prezidenta FIFA v januári.