Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Shiffrinová a Fenningerová víťazkami v obrovskom slalome SP

Americká zjazdárka Mikaela Shiffrinová na trati v 1. kole obrovského slalomu v rámci Svetového pohára FIS v alpskom lyžovaní v rakúskom Söldene 25. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Slovenka Petra Vlhová so štartovým číslom 66 sa nezmestila do postupujúcej 30-ky do druhého kola, keď obsadila 38. priečku (+7,10).

Sölden 25. októbra (TASR) - Úvodné podujatie 49. ročníka Svetového pohára FIS v alpskom lyžovaní malo dve víťazky.

O prvenstvo v obrovskom slalome na rakúskom ľadovci pri Söldene sa podelili americká zjazdárska "superstar" Mikaela Schiffrinová a domáca Anna Fenningerová, ktoré zaznamenali v súčte oboch kôl navlas rovnaký čas - 2:39,85 min. Na treťom mieste skončila v sobotu s odstupom 27 stotín ďalšia Rakúšanka Eva-Maria Bremová.

Slovenka Petra Vlhová zajazdila so štartovým číslom 66 v 1. kole 38. najrýchlejší čas (+7,10) a nepostúpila do druhého kola. Na postup jej chýbalo 79 stotín.

Pre 25-ročnú Fenningerovú, obhajkyňu veľkého krištáľového glóbusu i malého za obrovský slalom, to bolo počítajúc aj minulú sezónu už piate víťazstvo v rade v jej najobľúbenejšej disciplíne. Naposledy sa rovnaký kúsok podaril pred desiatimi rokmi Švédke Anje Pärsonovej. Celkovo má Fenningerová na konte už deväť víťazstiev vo SP, z toho osem v "obráku". Devätnásťročná Shiffrinová triumfovala v prestížnom seriáli po desiaty raz, ale premiérovo v obrovskom slalome. Devätnásťročná Američanka tak demonštrovala hneď na štarte sezóny, že riadne "odpálila" prerod zo slalomárskej špecialistky na univerzálnu pretekárku točivého programu. Suverénka hustých bránok stála už vlani aj v obrovskom slalome dvakrát na stupňoch víťaziek.

Rakúska zjazdárka Anna Fenningerová (vpravo) a Američanka Mikaela Shiffrinová sa radujú z víťazstva v obrovskom slalome v rámci Svetového pohára FIS v alpskom lyžovaní v rakúskom Söldene 25. októbra 2014.
Foto: TASR/AP



Shiffrinová viedla v Söldene po úvodnom kole, keď jej namerali 1:17,93, o 9 stotín lepší výkon ako Fenningerovej. Rakúšanka tesný odstup v druhom kole zmazala a v cieli pred 13-tisícovou kulisou mali obe ex-aequo rovnaký čas. "Pred pretekmi som bola extrémne nervózna. Na prvej bránke však zo mňa nervozita opadla. Nie je nič lepšie, ako začať sezónu víťazstvom," povedala pre agentúru APA Fenningerová. "Som nesmierne hrdá, že sa mi podarilo dostať na túto úroveň, o ktorú som tak tvrdo bojovala. Sezóna je ale dlhá. V prvom momente som však rada, že sa mi ju podarilo úspešne odštartovať."

Shiffrinová si prvý triumf v obrovskom slalome vychutnávala. "Tak dlho som sa oň usilovala. Anna mi to poriadne skomplikovala a celé preteky zdramatizovala. Bol to do poslednej chvíle thriller. Je to ako sen, že s ňou môžem spoločne stáť na pódiu," vyznala sa úradujúca olympijská víťazka a majsterka sveta v slalome. V Söldene sa tak už druhýkrát stalo, že na najvyššom stupienku nebola iba jedna víťazka, v roku 2002 sa o triumf dokonca podelili až tri dámy - domáca Nicole Hospová, Nórka Andrine Flemmenová a Slovinka Tina Mazeová. Fenningerová sa postarala o prvý rakúsky ženský triumf na ľadovci Rettenbachferner po šiestich rokoch, naposledy tu z domácich pretekárok vyhrala Kathrin Zettelová v roku 2008. V sobotu obsadila štvrté miesto, čím zvýraznila rakúsku dominanciu.

Súťažný návrat na biele svahy po desaťmesačnej prestávke zavinenej zranením kolena absolvovala Francúzka Tessa Worleyová. Majsterka sveta v obrovskom slalome zo Schladmingu 2013 figurovala po prvom kole na nádejnej tretej priečke, napokon skončila siedma. Vlaňajšia víťazka zo Söldenu Lara Gutová zo Švajčiarska po piatej pozícii v 1. kole vypadla v druhej jazde.

Obrovský slalom žien v Söldene - výsledky:

1. Anna Fenningerová (Rak.) 2:39,85 min. (1:18,02-1:21,83) a Mikaela Shiffrinová (USA) (1:17,93-1:21,92), 3. Eva-Maria Bremová +0,27 (1:18,95-1:21,17), 4. Kathrin Zettelová (obe Rak.) +0,29, 5. Federica Brignoneová (Tal.) +0,37, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,58, 7. Tessa Worleyová (Fr.) +1,57, 8. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,76, 9. Nadia Fanchiniová (Tal.) +1,83, 10. Tina Weiratherová (Licht.) +2,54, ... 38. Petra VLHOVÁ (SR) nepostúpila do 2. kola

Poradie vo SP a v hodnotení obr. slalomu: 1. Fenningerová a Shiffrinová obe 100, 3. Bremová 60, 4. Zettelová 50, 5. Brignoneová 45, 6. Rebensburgová 40