Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V Bundeslige šláger kola, Dortmund chce preťať sériu prehier

Borussia Dortmund Foto: TASR/AP

Bayern v tejto bundesligovej sezóne ešte nepozná chuť prehry.

Mníchov 31. októbra (TASR) - Desiate kolo nemeckej futbalovej bundesligy 2014/2015 prinesie v sobotu o 18.30 veľký šláger medzi domácim Bayernom Mníchov a Borussiou Dortmund. Pred sezónou sa čakalo, že tento duel môže veľa naznačiť v boji o majstrovský titul, no po úvodných deviatich ligových kolách sú karty rozdané celkom inak. Kým bavorský veľkoklub s 21 bodmi vedie tabuľku so štvorbodovým náskokom pred Mönchengladbachom a mieri za obhajobou vlaňajšieho triumfu, Borussia sa prekvapujúco trápi a patrí jej so siedmimi bodmi a iba dvomi víťazstvami až 15. priečka, tesne nad pásmom zostupu.

Tím Jürgena Kloppa aktuálne ťahá v najvyššej domácej súťaži sériu štyroch prehier, na výhru čaká už šesť stretnutí. Boj o titul vyzerá byť stratený a vestfálsky klub bude mať čo robiť, aby sa dostal aspoň na priečky zaručujúce účasť v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov. Veterán v službách Dortmundu Sebastian Kehl si myslí, že negatívnu šnúru by mohlo jeho mužstvo pretrhnúť práve v Allianz aréne, kde budú podľa neho pod väčším tlakom domáci futbalisti. Na Bayern sa vedeli hráči Borussie vždy dobre namotivovať, súpera dokázali zdolať aj v augustovom Superpohári (2:0). "Proti Bayernu sme vždy vyzerali dobre. Ak podáme kompaktný výkon, máme šancu uspieť. Samozrejme, budeme potrebovať aj kúsoček šťastia. Nad všetkým vyčnieva naša veľká túžba zdolať Bayern a odpichnúť sa tým k lepším výsledkom," citoval Kehla Kicker.

Borussia je mužstvom dvoch tvárí - kým v domácej bundeslige podáva biedne výkony, v Lige majstrov vedie svoju skupinu s plným počtom bodov a impozantným skóre 9:0. Na súboj s Bayernom sa hráči Borussie dobre naladili utorkovým triumfom 3:0 v Nemeckom pohári na ihrisku St. Pauli, predtým však v lige doma podľahli oslabenému Hannoveru 0:1.

Vzťahy medzi Bayernom a Borussiou sú dlhodobo napäté. Sobotňajšiemu šlágru predchádzala vojna slov medzi oboma tábormi, ktorá sa ťahá od momentu, keď Bavori zlanárili z Dortmundu poľského kanoniera Roberta Lewandowského a stredopoliara Maria Götzeho. A to sa ešte prezident Bayernu Karl-Heinz Rummenigge netají myšlienkou získať aj ďalší ofenzívny klenot súpera Marca Reusa. Napätie pred vzájomným súbojom trochu zmiernil samotný Rummenigge, keď sa v piatok vyjadril pochvalne na adresu rivala. "Aj keď kluboví šéfovia zvykli mávať v minulosti lepšie vzťahy než sú v súčasnosti, hovorím s úplnou vážnosťou, že mám pred Borussiou Dortmund veľký rešpekt. Áno, v súčasnosti čelí určitým problémom, som si však istý, že ich čoskoro prekoná a kvalifikuje sa do Ligy majstrov," povedal Rummenigge pre klubový magazín.

Reusove výkony síce poznačila séria zranení členka, napriek tomu bude práve on pod najväčším drobnohľadom, keď obe mužstvá vybehnú na trávnik Allianz arény. Jeho návrat po dlhej hernej pauze zvýšil Kloppove možnosti v strede poľa, kde má okrem Reusa k dispozícii už aj Ilkaya Gündogana, Henricha Mchitarjana a Šindžiho Kagawu.

Bayern v tejto bundesligovej sezóne ešte nepozná chuť prehry. Tréner Pep Guardiola má v sobotňajšom zápase k dispozícii aj uzdraveného Francka Ribéryho, jeho výkonom v stredajšom dueli Nemeckého pohára v Hamburgu bol nadšený. Francúzsky krídelník strelil pri víťazstve 3:1 tretí gól hostí. "Veľmi sa mi páčil jeho výkon. Nesmieme však zabudnúť, že bol dlhý čas zranený, no hral veľmi dobre," povedal španielsky kouč, ktorý môže v sobotu počítať aj s ďalšou ofenzívnou hviezdou Arjenom Robbenom. Holandský driblér vynechal pohárový duel pre zapálený nerv v stehne.