Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Tréner ŠK Slovan F. Straka pred duelom s Tiraspoľom favorizuje hostí

Tlačová konferencia s trénerom Slovana Františkom Strakom pred prvým zápasom 3. predkola Ligy majstrov Slovan Bratislava - FC Šerif Tiraspoľ Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislavčania sa na duel proti Tiraspoľu pripravujú aj po propagačnej stránke, zo zápasu chcú urobiť veľkú slávnosť.

Bratislava 28. júla (TASR) - Po trojročnej pauze sa futbalisti ŠK Slovan Bratislava opäť predstavia v 3. predkole najprestížnejšej pohárovej súťaže na starom kontinente. Slovenský šampión si v boji o play off Ligy majstrov UEFA 2014/15 zmeria sily s moldavským tímom Šerif Tiraspoľ. Úvodný zápas je na programe v utorok 29. júla o 20.15 SELČ na Pasienkoch, odveta o osem dní neskôr na pôde súpera.

Slovanu vyšiel vstup do novej sezóny pod vedením nového trénera Františka Straku podľa predpokladov, keď v doterajších štyroch súťažných stretnutiach ešte ani raz neprehral a inkasoval iba jeden gól. "Belasí" najskôr vo finále domáceho Superpohára zdolali MFK Košice 1:0, následne v úvodnom kole Fortuna ligy vykročili za obhajobou majstrovského titulu triumfom 2:1 nad nováčikom z Podbrezovej. V 2. predkole Ligy majstrov im žreb prisúdil waleského šampióna The New Saints. V prvom stretnutí Slovan doma vyhral gólom Čikoša 1:0, v odvete na štadióne Corbett Sports v Rhyle rozhodol o postupe do ďalších bojov dvoma gólmi v druhom polčase Milinkovič.

Dôležitým hráčom "belasých" v odvete na pôde waleského súpera bol Karol Mészáros. Do hry nastúpil v 66. min za bezgólového stavu a od toho momentu sa zápas začal meniť. Druhý gól Slovana priamo vybojoval, keď po faule na neho Milinkovič efektne skóroval z priameho kopu. Aj pre Mészárosa je 13-násobný moldavský šampión veľkou neznámou. "Takáto situácia je často nevýhodou. Veľa ľudí to mužstvo nepozná a všetci si hovoria, že ich musíme jasne prevýšiť a postúpiť. Mnohí tvrdia, že musíme byť favoritom. V skutočnosti v klube hrajú azda traja domáci hráči a ostatní sú Juhoameričania. Šerif má omnoho väčší rozpočet ako my a azda aj lepšie podmienky. V európskej súťaži už niet ľahkého súpera a Tiraspoľ považujem za jedného z čiernych koní. Každopádne to bude úplne iná liga ako waleský tím,“ zhodnotil silu súpera pre oficiálny web Slovana rýchlonohý útočník.



Tréner Straka už Moldavcov v akcii videl. "Bolo to myslím v roku 2010, hrali vtedy na Slavii. Samozrejme, že tím sa odvtedy obmenil. Šerif má veľmi veľkú silu, jeho mužstvo je zložené z hráčov z celého sveta. Majú takú typickú južanskú krv, hrajú útočne, každopádne nás čaká veľmi ťažký súper. Dôležité bude, aby sme hrali organizovane, disciplinovane, určite musíme zvládnuť zápas po taktickej stránke. Až samotný duel ukáže, aká bude taktika súpera," povedal na predzápasovej tlačovej konferencii kouč "belasých". Viacerých slovanistov po dvojzápase s The New Saints trápili zdravotné problémy.

"Trojica Milinkovič, Jablonský a Soumah má určité zdravotné problémy, dúfam, že do začiatku zápasu bude všetko v poriadku. Hrať s určitosťou nebudú Gorosito a Vittek," dodal Straka a zároveň dôrazne odmietol, že Slovan bude v súboji proti Tiraspoľu favoritom. "My rešpektujeme silu súpera, ale strach nemáme. Šerif hrá každý rok kvalifikáciu o Ligu majstrov či Európsku ligu. Aj preto my nie sme favoritom, tým je Tiraspoľ. Ja dúfam, že nás nebudú brať tak vážne, my môžeme iba získať. Základom bude neinkasovať, súper bude do nás tlačiť, my skúsime vyrážať do rýchlych protiútokov," naznačil ambície slovenského majstra František Straka.



Lásik očakáva technickejší futbal

Richard Lásik
Foto: TASR/ Michal Svítok
Kvalitnejšieho súpera v porovnaní s waleským majstrom očakáva v súboji proti Tiraspoľu aj Richard Lásik. Talentovaný stredopoliar s reprezentačnými skúsenosťami, ktorý pôsobil v talianskej Brescii Calcio, bol najväčšou posilou Slovana v letnom prestupovom období. "V dvojzápase proti The New Saints sme mali trochu zviazané nohy, hrali sme nervózne v oboch stretnutiach. Proti Šerifu očakávam otvorenejší a technickejší futbal, Moldavci budú určite na oveľa vyššej úrovni ako Walesania. Predsa len to bude zaujímavejší súper a aj preto verím, že si na Pasienky nájdu cestu v hojnom počte aj diváci. Ich podporu budeme potrebovať," nechal sa počuť pred utorkovým prvým duelom Lásik.

Tiraspoľ sa dostal do 3. predkola LM zásluhou hladkého postupu cez čiernohorský tím FK Sutjeska Nikšič, skóre 5:0 z dvoch zápasov hovorí jasne v prospech Moldavcov. Pred utorkovým duelom proti Slovanu sa hráči Šerifu víťazne naladili triumfom 2:1 v úvodnom kole najvyššej domácej súťaže, keď v mestskom derby cez víkend zdolali rivala FC Tiraspoľ 2:1. Po stretnutí už hráči začali myslieť na slovenského súpera. "Máme dostatok času, aby sme sa na Slovan maximálne pripravili. Bude to ťažký dvojzápas, Bratislavčania určite majú svoju silu. Našou výhodou môže byť fakt, že hráme prvý zápas na pôde súpera," cituje oficiálny klubový web Tiraspoľu Ismaila Isu. Bulharský útočník bol najlepším strelcom Šerifu v Európskej lige 2013/14, keď celkovo zaznamenal šesť gólov. "Chcem hrať ešte lepšie a nastrieľať čo najviac gólov. Verím, že sa mi bude rovnako dariť aj v novej sezóne," dodal Isa.



Aktivity pre divákov

Bratislavčania sa na duel proti Tiraspoľu pripravujú aj po propagačnej stránke, zo zápasu chcú urobiť veľkú slávnosť. Hodinu a pol pred zápasom zorganizoval oficiálny fanklub Slovana pre fanúšikov spoločný pochod mestom. Na Pasienkoch sa priaznivci "belasých" budú prezentovať veľkou celoštadiónovou choreografiou, ktorú predstavia pri nástupe hráčov na trávnik.

"Pri hlavnom vstupe budú mať fanúšikovia možnosť odfotiť sa s majstrovským federálnym pohárom z roku 1991/92. Táto trofej sa na Slovane nachádza iba pár týždňov a klub ho týmto spôsobom chce priblížiť fanúšikom. Každý priaznivec sa bude môcť odfotiť s pohárom a fotografia mu bude bezplatne vytlačená priamo na mieste. Okrem toho vydáva klub špeciálny bulletín, prostredníctvom neho sa fanúšikovia budú môcť zapojiť do súťaže s možnosťou poletieť s klubom na odvetný zápas do Moldavska. Zároveň bude k dispozícii rodinný sektor a detská zábavná fun zóna. V nej sa budú môcť mladí slovanisti zabaviť, zasúťažiť a následne spolu s rodičmi sledovať zápas," uviedol PR riaditeľ Slovana Tomáš Straka.