Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

Slovákom vstup na turnaji v Arose nevyšiel, opäť podľahli Bielorusku

Na snímke vľavo Tomáš Marcinko (Slovensko) a vpravo brankár Steffen Söberg (Nórsko) počas hokejového zápasu o 3. miesto medzi výbermi Slovenska a Nórska na medzinárodnom turnaji Arosa Challenge 21. decembra 2013 vo švajčiarskej Arose. Foto: TASR/Martin Baumann

Jediný gól Slovákov strelil Miklík.

Arosa 19. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti neuspeli vo svojom prvom vystúpení na turnaji Arosa Challenge 2014, keď prehrali s Bieloruskom tesne 1:2. V sobotu ich tak čaká vo švajčiarskom vysokohorskom stredisku iba súboj o 3. miesto proti jednému z dvojice Švajčiarsko - Nórsko.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka si v úvodnej dvadsaťminútovke dokázali vytvoriť z brejkov niekoľko sľubných šancí, v zakončení im však chýbal um i dôraz. Od druhej tretiny prebrali taktovku Bielorusi, ktorí sa ujali vedenia v 27. minúte v presilovke po hrúbke Martina Štajnocha a presnej strele Jevgenija Nogačjova. Súper zvýšil náskok v 51. minúte, keď ďalšiu početnú výhodu využil Arťom Kislyj. Slováci sa v závere zmohli už iba na gólovú korekciu, svoj 15. presný zásah v národnom drese strelil v 57. minúte Michel Miklík. Za najlepšieho hráča na slovenskej strane vyhlásili obrancu Juraja Mikuša.

Slováci tak podľahli Bielorusom v otváracom stretnutí v Arose rovnako ako pred rokom 1:2. V 25. vzájomnej konfrontácii s východoeurópskym súperom si zapísali desiatu prehru, na konte majú aj 14 víťazstiev a jednu remízu.

Arosa Challenge 2014:

Slovensko - Bielorusko 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)



Góly: 57. Miklík (Viedenský) - 27. Nogačjov, 51. Kislyj (Stas). Rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Wehrli – Ambrosetti, Wüst (všetci Švajč.), vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 19:24, 360 divákov.

Slovensko: J. Hudáček - Graňák, Sloboda, Ďaloga, J. Mikuš, Čerešňák, Starosta, Štajnoch, P. Mikuš - Miklík, Viedenský, Tybor - Dravecký, Cingeľ, Lapšanský - Kudrna, Marcinko, L. Hudáček - Vandas, Lušňák, Šťastný

Bielorusko: Gorjačevskich - Korobov, Denisov, Lisovec, Šinkevič, Stasenko, Nogačjov, Kaznadej, Goroško - Kislyj, Stas, Gavrus - Andrjuščenko, Kulakov, Stepanov - Kovyršin, Jefimenko, Pavlovič - Razvadovskij, Drozd, Volkov


Priebeh zápasu:

Slováci si hneď v úvode zahrali presilovku, Gorjačevskich však nemusel toho veľa riešiť, výrazne ho zamestnala iba strela L. Hudáčeka. Aj v ďalších minútach bola aktivita na hokejkách Vůjtekových zverencov. V 8. minúte sa dostali do prečíslenia 3 na 2, Viedenský to zobral na seba, bieloruský brankár si však s jeho bekhendovým zakončením poradil. Nádejne potom vyzeral únik L. Hudáčeka, Gorjačevskich ale rýchlo vykorčuľoval z bránky a stihol mu puk vypichnúť. Slováci vsadili na brejky, v 14. min nevyužil dieru v súperovej obrane Dravecký, ktorý strieľal iba do brankárových betónov. Súper postupne vyrovnal hru, začal dlhšie držať puk v slovenskom obrannom pásme a J. Hudáček tak musel byť v strehu. Problémy v predbránkovom priestore mu robil najmä nepríjemný Andrjuščenko, v zakončení nebol úspešný ani Kislyj. V závere tretiny mohol otvoriť skóre Vandas po Slobodovej prihrávke, no bieloruská obrana v poslednej chvíli nebezpečenstvo zažehnala.

Kým v prvom dejstve mali mierne navrch Slováci, tá druhá jasne patrila protivníkovi. V 24. minúte si vytvoril drvivý tlak druhý bieloruský útok, J. Hudáček dokázal zmariť šancu Kulakovovi a následne stihol dať ľavý betón do strely Andrjuščenka, ktorý sa snažil pohotovo zasunúť puk do siete spoza bránky. Pri vylúčení Slobodu potom bleskovo vytiahol lapačku proti Stasovi, ktorý pálil spoza dvoch obrancov. V oslabení však Slováci predsa len inkasovali, Štajnoch nedokázal vyhodiť puk z obranného pásma, keď bekhendom iba ponúkol tutovku Nogačjovovi a ten z medzikružia zavesil - 0:1. Slováci v týchto fázach prehrávali osobné súboje, Bielorusi vďaka tomu získavali hernú prevahu a aktivitou si pýtali fauly. V oslabeniach si brániaci sa slovenskí hokejisti nevedeli dobre rozdeliť súperových hráčov a umožňovali im páliť z nebezpečných pozícii, v 34. minúte takto spomedzi kruhov strieľal Kovyršin do J. Hudáčeka. Hráči spod Tatier útočili už len ojedinele, v 35. min Tybor strieľal prudko, no trafil iba žŕdku bieloruskej bránky. Dianie na ľade potom okorenila šarvátka Cingeľa s Denisovom. V závere tretiny dostali Slováci možnosť hrať presilovú hru, tie im však v piatok vôbec nevychádzali, chýbal im v nich pohyb i účinnejšie kombinácie.

V tretej časti Slováci zrýchlili hru, ich prejav bol dynamickejší, naďalej sa však cez pozornú defenzívu súpera iba veľmi ťažko presadzovali. Aj preto, že útočníci nedostávali od obrancov presné prihrávky a nemohli sa dostávať do kontier tak, ako v úvode stretnutia. V 51. min Graňák zasiahol do tváre Jefimenka a keďže to bolo krvavé zranenie, dostal trest na 2+2 min. Bielorusi ponúknutú početnú výhodu využili už po 12 sekundách, Stepanovovu delovku nešťastne tečoval Ďaloga a J. Hudáček tak nemal šancu zasiahnuť - 0:2. Slováci sa dočkali gólu až v 57. minúte, po výbornom vniknutí Tybora do útočného pásma a Viedenského prihrávke prepálil Gorjačevskicha strelou z prvej Miklík - 1:2. V závere vrhli slovenskí hráči všetky sily do útoku, odvolali brankára a poslali do hry šiesteho korčuliara, no vyrovnať sa im už nepodarilo.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Prvá tretina bola bojovná, vyrovnaná, bez šancí, obe mužstvá perfektne bránili. V druhej sme urobili hrubú chybu v oslabení a z toho pramenil vedúci gól Bielorusov. Musíme priznať, že potom boli až do posledných chvíľ lepším tímom. Hrali oveľa lepšie presilovky, v každej si dokázali vypracovať nejakú šancu, strelili v nich oba góly. My sme dali gól príliš neskoro a už nám nezostal čas na vyrovnanie. Uspokojilo ma iba herné nasadenie, ktoré bolo na úrovni, bohužiaľ, chýbala kvalita."

Michel Miklík, autor jediného gólu SR: "Ťažko môžem byť spokojný s gólom, keď sme prehrali. Súper nás vo veľa veciach predčil, určite máme do zajtra čo zlepšovať. Náš útok sa snažil, ale tiež to nebolo ideálne a určite vieme hrať lepšie. Chceli sme dnes uspieť a postúpiť do finále, to sa nepodarilo."

Július Hudáček, brankár SR: "Veľká škoda prvého inkasovaného gólu v oslabení. Mali sme tam čistý puk na hokejke, zbytočne sme to hádzali cez pásmo von, súper to zachytil a prekonal ma peknou strelou. Tam som nemal veľkú šancu. Pri druhom góle som videl puk celý čas, bieloruský hráč však strieľal po ľade a tuším Marek Ďaloga dal do strely hokejku a puk stečoval rovno do vinkľa. Boli to zbytočné góly, lebo zápas bol vyrovnaný. Tieto stretnutia sú o prvom góle, a ten sme dostali úplne zbytočne."


sumár druhého piatkového zápasu na turnaji:

Švajčiarsko - Nórsko 3:2 pp (1:0, 1:2, 0:0 - 1:0)


Góly: 3. Pestoni, 25. Blindenbacher (von Gunten), 64. Hollenstein (Ambühl) – 34. Kristiansen (Sorvik, Ödegaard), 38. P. Thoresen.

zostávajúci program na turnaji
sobota 20. decembra

16.15 finále: Švajčiarsko - Bielorusko

20.15 o 3. miesto: Nórsko - SLOVENSKO