Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Poklona Osrbliu od prezidenta IBU Nóra Besseberga

Národné biatlonové centrum v Osrblí v piatok 28. novembra 2014. Na snímke strelnica. Foto: TASR/Dušan Hein

Biatlonový areál preverí najlepšie na sklonku januára 27. svetová zimná univerziáda.

Osrblie 28. novembra (TASR) - Prezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Nór Anders Besseberg si na návštevu Osrblia vybral akurátny čas. Stavebné práce na novej multifunkčnej budove v Národnom biatlonovom centre vrcholia a z jej vykúreného poschodia už bolo možné obdivovať scenériu areálu, najmä strelnice. Na Horehroní aj snežilo a pozorovať biatlonistov na tréningu bolo aj pre Andersa Besseberga zdrojom inšpirácií.

Šéf svetového biatlonu okamžite vycítil, kde by bolo možné umiestniť veľké reklamné nápisy. "Pre nás je dôležité nielen byť často v televízii, ale aj zlepšovať vizualizáciu v oku diváka. Na pretekoch rátame maximálne už len s tromi reklamami hlavných sponzorov vo veľkých formátoch, ktoré by mali strhnúť viac pozornosti."

Biatlonu sa nadmieru darí a na prahu novej sezóny si môže dávať IBU pred seba tradične veľké ciele. "Rozpočet na sezónu u nás narástol na 25 miliónov eur a 80 percent z tejto sumy sa vracia športovcom a národným zväzom," konkretizuje Anders Besseberg. "Pre náš šport je dobré, že pracujeme so širokou špičkou. Ak v iných športoch sa väčšinou presadzuje úzka špička niekoľkých, u nás hocikto z päťdesiatky môže vyskočiť na stupeň víťazov."

Prezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Anders Bessberg (tretí zľava), viceprezident IBU Ivor Lehoťan (druhý zľava), prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Ján Hyža (celkom vľavo), Benjamín Leitner z Národného biatlonového centra (druhý sprava) a Branislav Strečanský z odboru športu Ministerstva školstva SR (celkom vpravo) počas prehliadky biatlonového areálu pred začiatkom tlačovej konferencie SZB a Organizačného výboru 27. Svetovej zimnej univerziády v Národnom biatlonovom centre v Osrblí v piatok 28. novembra 2014.




Samotný fakt, že až 13 krajín sa zaviazalo prostredníctvom televízneho signálu vysielať ročne ;minimálne 50 hodín z biatlonu, v prosperite významne pomôže. Anders Besseberg: "Otvárajú sa tak ponuky, pre sponzorov je biatlon viac zaujímavý, uľahčia sa s nimi rokovania. Popularitu biatlonu umocní aj nová disiciplína, mix jednotlivcov, ktorým sa nepochybne opäť viac rozšíri absolútna špička."

Anders Besseberg si na návštevy Osrblia v minulosti navykol. "Naposledy som tu bol takmer pred desiatimi rokmi, no medzi 1994 - 2004 takmer každý rok. Osrblie patrilo medzi uznávané areály, no doba sa mení, preto som naozaj rád, že sa síce oneskorene, no predsa vybudovali nové priestory. Urobili na mňa veľký dojem, ak sa budova úplne dokončí, areál splní aj najprísnejšie kritériá. Dosiaľ mu patrí b-licencia, nepochybujem, že sa bude uchádzať o áčkovú, čo by oprávňovalo úplne prirodzene kandidovať nielen na preteky Svetového pohára, ale aj na majstrovstvá sveta."

Národné biatlonové centrum v Osrblí v piatok 28. novembra 2014. Na snímke interiér novej viacúčelovej budovy, ktorá je pred dokončením.
Foto: TASR/Dušan Hein


Biatlon na prahu novej sezóny, ktorá sa začne úvodnými pretekmi Svetového pohára v nedeľu, mix štafetami vo švédskom Östersunde, by mal ponúknuť opäť dramatické zápletky. "Predkladám, že v poolympijskej sezóne sa ukážu v popredí aj nové mená a mladí biatlonisti nastupujúcej generácie," dodal Anders Besseberg.

Biatlonový areál v Osrblí opäť nadobúda príťažlivú podobu. Prezidentovi SZB Jánovi Hyžovi odľahlo: "Padol mi kameň zo srdca už aj preto, aké nepríjemné okolnosti nás v uplynulých štyroch rokoch spomalili. Pri dokončovacích prácach nás sprevádzala transparentnosť a získali sme si dôveru aj predchádzajúcich dvoch ministrov školstva, ktorí nám výrazne pomohli finančnými prostriedkami. Návšteva Andersa Besseberga je pre nás česť, je to náš priateľ, korý nám vždy vyšiel v ústrety, veľmi si vážime jeho prítomnosť spojenú s dokončením novej multifunkčnej budovy. Najviac práce nám ešte zostáva v zadnej technickej časti, s betonážou a osadením okien, kde rátame s priestormi na posilňovňu, rehabilitáciu, saunu, aby areál celoročne optimálne poslúžil aj ďalším športom."

Začiatok seriálu Svetového pohára vyvoláva u Jána Hyžu značné očakávania. "Síce Anastasia Kuzminová úvodné kolo v Östersunde vynecháva, no som optimista a verím, že ostatní sa presadia, v mix štafetách do 8. miesta. No a celkove by som si želal, po výrazných zmenách na trénerských postoch, aby nás v nových kombinézach čo najčastejšie bolo vidieť v popredí a aby sa vo výsledkoch presadili aj mladí."



Biatlonový areál preverí najlepšie na sklonku januára 27. svetová zimná univerziáda. "Areál zo športovo-technickej stránky, vrátane zasnežovania, je pripravený," skonštatoval prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ), podpredseda OV SZU Július Dubovský. "Bol som tu pred polrokom a infraštruktúra potrebná na SZU je na tom teraz veľmi dobre. Do začiatku univerzády nám treba doriešiť ubytovanie, je dosť rozptýlené a my máme občas problém aj s neustále upresňujúcimi počtami. Bojujeme s dopravou, s dotiahnutím marketingu, čas tlačí, tam máme veľké rezery. Žiadne väčšie športovo-technické resty však už neriešime a v Osrblí by už malo byť všetko pripravené."

Dosiaľ sa podľa slov generálneho sekretára OV SZU Petra Hamaja nahlásilo na univeriádu 32 krajín, v Osrblí by mali privítať 350 športovcov a členov jednotlivých výprav, s ubytovaním na Táľoch. Prostredníctvom televíznych prenosov by malo univerziádu sledovať odhadom 30 miliónov divákov. Za inšpiráciu pri tvorbe video spotu univerziády poslúžilo, čo je Tatrám najbližšie, a to je šport a turistika, so zábermi, ktoré odhaľujú slovenské veľhory v celej ich kráse. S hudobnou produkciou sa spája talentovaný populárny spevák a skladateľ Peter Aristone. Jeho skladba Sunlight má všetky atribúty hitu s medzinárodným puncom a bude zároveň oficiálnou hymnou Svetovej zimnej univerziády na Slovensku.