Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Športovcom roka 2014 sa stali A. Kuzminová a Kozákovi futbalisti

Na snímke víťazka ankety Športovec roka 2014 Anastasia Kuzminová (biatlon) v Bratislave 22. decembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke tenistka Dominika Cibulková obsadila 3. miesto v ankete Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

V kategórii jednotlivcov skončil na druhom mieste Marián Gáborík, najlepší strelec play off NHL.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Biatlonová olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová a futbalová reprezentácia pod vedením šéftrénera Jána Kozáka sa stali víťazmi tradičnej slovenskej ankety Športovec roka. V 22. ročníku hlasovalo 106 predstaviteľov médií.

V ankete Klubu športových redaktorov SSN, ktorá priamo nadväzuje na niekdajšiu československú anketu s tradíciou už od roku 1959, triumfovala Kuzminová s výrazným náskokom pred držiteľom Stanleyho pohára, hokejistom Mariánom Gáboríkom a finalistkou tenisového Australian Open Dominikou Cibulkovou.

Na galavečere, ktorý sa v pondelok konal v novostavbe Slovenského národného divadla v Bratislave, okrem laureátov ankety Športovec roka už po piaty raz slávnostne vyhlásili aj Športovú legendu. Po boxerovi Jánovi Zacharovi, hokejistovi Jozefovi Golonkovi, futbalistovi Jozefovi Adamcovi a hádzanárovi Antonovi Frolovi si túto poctu vyslúžila držiteľka bronzovej olympijskej medaily v skoku do diaľky v Mníchove 1972 a vicemajsterka Európy v rovnakej disciplíne v Ríme 1974 Eva Šuranová-Kucmanová.

Oslnivá sezóna

Anastasia Kuzminová mala oslnivú sezónu. Na ZOH v Soči okrem víťazstva na 7,5 km skončila šiesta v stíhacích pretekoch na 10 km a bola aj členka miešanej štafety na 5. mieste. Navyše si doteraz najlepšie počínala v seriáli Svetového pohára. V SP skončila celkove šiesta, keď v dvoch pretekoch triumfovala. Biatlonistka zopakovala v ankete svoje víťazstvo z roku 2010. Vtedy si takisto vybojovala zlatú, ale aj striebornú olympijskú medailu. Teraz sa stala v poradí štvrtou viacnásobnou víťazkou ankety KŠR SSN - po plavkyni Martine Moravcovej, ktorá má na konte rekordných šesť triumfov, a po vodných slalomároch Michalovi Martikánovi (štyri víťazstvá) a Petrovi a Pavlovi Hochschornerovcoch (dve víťazstvá).



"Sezóna sa mi veľmi vydarila. Úspech na olympijských hrách bol vydretý, bola to dlhá cesta a dlhá príprava. To, na čo sme sa chystali celé štvorročné obdobie, to sa nám aj podarilo. Vďaka tomu som dokázala obhájiť zlato a vďaka tomu som aj dnes tu," povedala Kuzminová na galavečere. Keďže ju momentálne trápia zdravotné problémy, jej želanie do roku 2015 bolo zrejmé: "Do nového roku si želám zdravie pre celú moju rodinu a ľudí okolo mňa a taktiež takú pohodu a čo najmenej stresov pre všetkých. To je to vzácne a to dobré, ktoré prajem každej rodine. Fanúšikom želám, nech nestrácajú trpezlivosť, výsledky prídu a nie len u mňa, ale aj u našich dievčat."

Zlatú jazdu si v televízii nepremieta

Svoju zlatú jazdu si v televízii nepremieta. Netreba, všetky spomienky má zachytené v hlave: "Mám ich pekne poukladané v hlave a aj na poličkách. Keď príde príležitosť o tom porozprávať, ako napríklad pre deti zo základných škôl, tak som rada. Vždy som pri tom mala pocit, že znova zažívam ten úspech, mala som zimomriavky, ako keby som bola znova na trati a pretekala a znova sa vracala do tých športovísk. Vážne to boli jedny z najlepších olympijských hier. Nie len pre mňa, ale vraveli to aj ostatní športovci."

Na snímke Anastasia Kuzminová (biatlon) počas tlačovej konferencie pred vyhlásením výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


Úspech zo Soči si užíva aj s odstupom času, ale už s inými pocitmi, ako keď preťala cieľ. "V momente, keď sa vyhrá, príde taký ošiaľ, výbuch emócií. Ale postupom času je to iné. Človek prichádza na to, že to bolo vážne niečo výnimočné, že to bol kus dobre odvedenej práce. Taká vďaka za snahu, ktorú človek niekoľko rokov vykonával a bol trpezlivý, keď sa darilo a aj keď sa nedarilo. A pritom stále myslel na to, že bude lepšie a že príde ten čas, keď to prekukne," povedal po prevzatí ceny pre najlepšiu športovkyňu Slovenska za rok 2014.

Na otázku komu by cenu zverila ona nechcela odpovedať. "Nechcem hovoriť o tom, komu by som dala hlas. Ja budem najradšej, ak sa v ďalších rokoch v tejto ankete objavia nové mená, mladí športovci. Pretože sa mi zdá, že sa v posledných rokoch v ankete točíme stále tí istí vrcholoví športovci. Chýba tam tá mladá krv, mládež, ktorá by bola dobrým ukazovateľom toho, že šport na Slovensku žije," uviedla.

Žiarila v červenej róbe

Na snímke Anastasia Kuzminová (biatlon) počas tlačovej konferencie pred vyhlásením výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
Kuzminová žiarila na galavečeri v červenej róbe. Aj keď do slávnostného prostredia dokonale zapadla, priznala, že obľubuje iný "outfit": "Takýchto slávnostných príležitostí nie je veľa, takže je to príjemné. Ale necítim sa úplne v mojej koži, pretože je mi bližšia kombinéza a puška za chrbtom. Tieto šaty mi vybrala moja sestra, už ich mala pre mňa prichystané."

Kým uplynulý ročník zakončila víťazne a vo výbornej forme, ten prebiehajúci neodštartovala najlepšie. Vlastne ho nezačala vôbec. Ešte pred sezónou sa rozhodla vynechať úvodné kolo vo švédskom Östersunde a do pretekov mala naskočiť až v druhom. Pre zdravotné problémy však nakoniec neštartovala v rakúskom Hochfilzene a ani v treťom kole v slovinskej Pokljuke. Dôvodom je vírusové ochorenie, pre ktoré nebola schopná podať optimálny výkon. Ani krátko pred koncom roka nevedela povedať, kedy sa znovu objaví na trati "Je to otázka času a budeme o tom hovoriť až v januári, pretože momentálny stav mi nedovoľuje pretekať na vrcholnej úrovni. Takže zatiaľ to necháme tak, ako to je, v obmedzenom režime a v januári k tomu povieme viac," uviedla.

Svetový pohár pozorne sleduje, ale priznala, že v televízii to nie je to pravé orechové: "Sedieť pri obrazovke a fandiť našim je úplne iné, ako byť na trati súčasťou tímu a bojovať pod vlajkami Slovenska. Sú to iné pocity a stále myslím na to, ako by som tam vyzerala ja, ako by som sa zaradila. Je tam málo lídrov, ktorí ostali v tejto sezóne, a veľa mladých dievčat, veľa nových mien."

Do Nového roku si praje zdravie

Keďže ju momentálne trápi zdravie, jej želanie do roku 2015 bolo zrejmé. "Želám si hlavne zdravie pre celú moju rodinu a ľudí okolo mňa a taktiež takú pohodu a čo najmenej stresov pre všetkých. To je to vzácne a to dobré, ktoré prajem každej rodine. Fanúšikom želám, nech nestrácajú trpezlivosť, výsledky prídu a nie len u mňa, ale aj u našich dievčat," povedal Kuzminová, ktorej sa pre chorobu zmenilo aj tradičné trávenie koncoročných sviatkov. "Na Silvestra by sme mali byť vonku. Práve riešime, kam pôjdeme, keďže na Slovensku je zlá situácia so snehom. Ale v tých športových centrách to nie je ľahké s ubytovaním. Takže máme na pláne, že pôjdeme preč a Silvester strávime pracovne. Doteraz to bolo vždy tak, že sme boli cez Vianoce preč a Nový rok sme oslavovali doma. Teraz je to práve naopak. Pyrotechniku mať určite nebudeme, maximálne lampión šťastia," dodala.

Kuzminová triumfovala s náskokom 313 bodov, ktorý je tretí najvyšší v histórii. Výraznejšie zvíťazila pred ňou len dvakrát Martina Moravcová – v úvodnom ročníku samostatnej slovenskej ankety (1993) o 374 bodov a v roku 2001 dokonca o 619 bodov. Kuzminová sa v elitnej desiatke objavila už po piaty raz, čo je spomedzi tohtoročných laureátov najčastejšie. Jej meno nechýbalo ani na jednom zo 106 hlasovacích lístkov, pričom až 87 novinárov ju zaradilo na prvé miesto a dovedna 102 do prvej trojky.

Nováčik Gáborík

Naopak, druhý v poradí, Marián Gáborík, najlepší strelec play off NHL, je v top 10 medzi jednotlivcami nováčik. Striebornú pozíciu získal s výrazným, 126-bodovým náskokom pred tenistkou Dominikou Cibulkovou, ktorá sa medzi našou elitou objavila už po štvrtý raz. O "bronzovej" priečke desiatej tenistky koncoročného svetového rebríčka pred novozloženou osádkou dvojkajaku dvojnásobných majstrov sveta Erik Vlček, Juraj Tarr však rozhodol najmenší rozdiel v histórii ankety – len jeden bod. Cibulkovú potešilo, že sa dostala medzi elitnú trojicu. "Prvá polovica sezóny bola rozprávková, ako zo sna. Hrala som finále Australian Open, po turnaji v Miami som sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej desiatky. Potom prišiel menší útlm, čakala som od seba lepšie výsledky, no taký je šport. Verím, že nová sezóna bude ešte úspešnejšia." Vlček s Tarrom slávili na MS v Moskve zlatý double.

Marián Gáborík
Foto: TASR/AP Photo


Tretia Cibulková

Na snímke Dominika Cibulková (tenis) počas tlačovej konferencie pred vyhlásením výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
"Táto sezóna bola jednou z najúspešnejších v mojej kariére. Bola taká nešpecifická, lebo sme absolvovali veľa pretekov. Potrebovali sme s Ďurom Tarrom ešte nabrať nejaké skúsenosti v K2. Sami sme boli prekvapení, ako sa nám podarilo vyšpičkovať formu práve na majstrovstvá sveta v Moskve. Na budúci rok je našou prioritou uspieť na MS v Miláne, kde pôjde aj o miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro," poznamenal Vlček.

Sagan piaty

S malým odstupom piaty skončil víťaz 7 tohtoročných pretekov a držiteľ zeleného trička na štyroch etapových pretekoch, cyklista Peter Sagan. Vlaňajší víťaz ankety Športovec roka sa do top 10 dostal po štvrtý raz za sebou. Atletika ako jediný šport má v prvej desiatke až dvoch zástupcov, zhodne tohtoročných vicemajstrov Európy – na šiestom mieste chodca Mateja Tótha a na desiatom kladivárku Martinu Hrašnovú. Obaja sú v top 10 po druhý raz. "Bol to najúspešnejší rok v mojej kariére, aj v športovej oblasti aj v osobnom živote. Som veľmi spokojný a teším sa, že dnes môžeme bilancovať. V osobnom živote ma potešilo najmä to, že sa nám vyhýbali zdravotné problémy, užívali sme si, deti nám robia radosť, darilo sa aj manželke v práci. Taká rodinná idylka a to sa potom prejavilo aj v športe," uviedol Tóth.

Vrcholom jeho sezóny bolo striebro na 50 km na majstrovstvách Európy v Zürichu: "Získal som tam svoju prvú veľkú medailu z vrcholného podujatia. Sú to úžasné spomienky, krásna atmosféra. Ale celá sezóna išla podľa predstáv. Už od zimnej prípravy, od prvých sústredení, prvých jarných štartov, všetko šliapalo ako má. Post svetovej jednotky na jar, to všetko boli veľké pozitíva. Jediná malá chybička krásy bol Svetový pohár v Číne v máji, ktorý mi nevyšiel úplne podľa predstáv. Ale všetko sme si to rozanalyzovali a vieme presne, kde sa stala chyba. Inak len samé pozitíva a spokojnosť," dodal.

Na siedmej priečke skončil najstarší tohtoročný laureát, majster sveta a aktuálna svetová jednotka v streľbe na trap Erik Varga. "Na Slovensku patrí športová streľba medzi športy, ktoré nie sú až také propagované. Dostať sa medzi najlepších desať športovcov je pre mňa obrovská pocta a veľký úspech," uviedol Varga. V top 10 sa umiestil premiérovo, rovnako ako v poradí ôsmy, zjazdár Adam Žampa. Ten na ZOH v Soči skončil piaty v superkombinácii a šiesty v slalome. Deviate miesto obsadil futbalista Marek Hamšík, ktorý bol lídrom v úspešnom jesennom ťažení reprezentačného tímu v kvalifikácii EORO 2016. V najlepšej desiatke je už tretí raz.

Rok 2014 sa zaradil medzi najúspešnejšie z hľadiska olympijských odvetví v doterajšej existencii samostatnej Slovenskej republiky. Tento fakt sa odrazil aj v skutočnosti, že hlasy dostalo len 36 jednotlivcov (resp. dvojíc), čo je najmenej v histórii ankety KŠR SSN. Na umiestenie v najlepšej desiatke tentoraz nestačili vodným slalomárom bratancom Ladislavovi a Petrovi Škantárovcom ani zisk titulu majstrov Európy, celkové víťazstvo v seriáli SP a bronz z majstrovstiev sveta v C2 - obsadili 11. miesto.

Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese najlepšieho šprintéra, zdraví divákov v cieli 20. etapy 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, časovky jednotlivcov, dlhej 54 kilometrov z Bergeracu do Perigueux 26. júla 2014.
Foto: TASR/AP


V kolektívoch kraľujú Kozákovci

Aj v kategórii kolektívov bolo víťazstvo reprezentačného mužstva futbalistov Slovenska úplne jednoznačné. Futbalisti chýbali len na 5 hlasovacích lístkoch a spomedzi 106 hlasujúcich novinárov ich až 89 zaradilo na prvé miesto. Vyhrali s náskokom 212 bodov, ktorý je štvrtý najvyšší v histórii ankety. Tím futbalistov - samozrejme, v odlišnom zložení - vyhral anketu KŠR SSN už v rokoch 2009 a 2010. "Je to skôr o hráčoch, nie o trénerovi. Myslím si, že chlapci mali skutočne fantastický rok, taký ešte v ére samostatného Slovenska nebol. Domáce víťazstvo nad veľmi silným Španielskom, triumfy na Ukrajine, v Bielorusku a Macedónsku. Prvé miesto v takej nabitej kvalifikačnej skupine je veľmi pekným výsledkom. Čaká nás však ťažký rok. Je pre mňa i pre chlapcov zaväzujúce, aby sme tie dobré veci dotiahli až do konca. Chceme ísť na šampionát do Francúzska," povedal tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák.

Na snímke tréner futbalovej reprezentácie Slovenska Ján Kozák počas tlačovej konferencie pred vyhlásením výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
.
Ďurica: Kozák dal dokopy výbornú partiu

Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu bol rok 2014 ako z rozprávky. Skúsený obranca Ján Ďurica tvrdí, že najväčšiu zásluhu má na tom tréner Ján Kozák, ktorý dal dokopy výbornú partiu. Po jeseni trónia jeho zverenci bez straty bodu na čele svojej kvalifikačnej skupiny a sú na najlepšej ceste postúpiť na EURO 2016.

"Po príchode trénera Jána Kozáka sa všetko zmenilo. Bolo to vidno na ihrisko i mimo neho. Kolektív sa utužil a premietlo sa to aj do výsledkov. Starší hráči ako ja, Martin Škrtel, Marek Hamšík, Jano Mucha, Matúš Kozáčik i mladíci pochopili filozofiu, že keď nebudeme všetci ťahať za jeden koniec, nemôžeme nič dokázať," povedal Ďurica, ktorý považuje ocenenie pre najlepší kolektív roka za zaslúžené.



Atmosféra v tíme mnohom pripomína roky 2009 a 2010, keď Slováci pod trénerskou taktovkou Vladimíra Weissa postúpili na svetový šampionát do JAR a pri historickej premiére na MS sa dostali do osemfinále. "Aj na tréningoch je vidno, že atmosféra je výborná. Keď sa maká, tak sa maká, no dokážeme sa aj uvoľniť a zasrandovať si, čo je veľmi dôležité. Veľká vďaka za to patrí trénerovi. Vieme sa tešiť z úspechov, po víťazných zápasoch si trochu aj zaspievame."

S dvanástimi bodmi zo štyroch zápasoch nepočítali ani najväčší optimisti. "Boli situácie, keď sme si sami hovorili, že čo sa to deje. Dokázali sme hrať rovnocennú partiu so Španielskom i Ukrajinou a oba silné tímy zdolať. Sme na prvom mieste tabuľky a najradšej by sme boli, keby sme všetky kvalifikačné stretnutia mohli odohrať už v tomto roku. Teraz nás však čaká prestávka a ťažký rok 2015. Máme to v našich rukách, nemôžeme podceniť ani jeden súboj. Verím, že sa nám podarí úspešne zavŕšiť načaté dielo a postúpiť do Francúzska."
.
Druhá hliadka 3xC1

Rozdiely na ďalších miestach medzi kolektívmi boli malé. Druhú priečku obsadila hliadka 3xC1 vodných slalomárov, ktorá v zložení Martikán, Slafkovský a Beňuš zvíťazila na MS a v zložení Martikán, Slafkovský a Rozmuš na ME skončila tretia. Singlkanoisti len o päť bodov predstihli družstvo strelkýň na skeet, ktoré v zložení D. Barteková, Stranovská a Štibravá získalo striebro na MS a zlato na ME. "Veľmi sa teším, že sme sa v ankete dostali do prvej trojky, pretože to znamená, že sme už dlhodobo vo svetovej špičke. Získali sme zlato na majstrovstvách Európy, striebro na majstrovstvách sveta. Mohlo to byť aj zlato, bolo to na remízu. Ale teším sa, že dlhodobo dosahujeme takéto úspechy, že si to novinári na Slovensku všímajú a že dnes sme si prevzali túto cenu," povedala Barteková.

Hádzanárky štvrté

Štvrté skončili len s 2-bodovým odstupom od medailovej priečky hádzanárky Slovenska, ktoré sa v uplynulých dňoch predstavili po dlhých rokoch na európskom šampionáte. Na hlasovacích lístkoch sa objavilo spolu 11 kolektívov.

Radosť slovenskej lavičky z víťazstva nad Srbskom 23:21 a postupu do nadstavbovej fázy po zápase D- skupiny ME v hádzanej žien Srbsko - Slovensko v chorvátskom Osijeku v piatok 12. decembra 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
.

Profily laureátov 22. ročníka - A-tím futbalistov vyhral tretíkrát

JEDNOTLIVCI


Anastasia Kuzminová

Na ZOH v Soči v rýchlostných pretekoch na 7,5 km ako vôbec prvá biatlonistka v histórii obhájila zlatú medailu z Vancouvru 2010. S celkovým ziskom dvoch zlatých a jednej striebornej medaily je už najúspešnejšia žena v slovenskej olympijskej histórii. Pridala ešte 6. miesto v stíhacích pretekoch na 10 km a bola aj členka miešanej štafety na 5. mieste. Vo Svetovom pohári 2013/14 absolvovala svoju doteraz najlepšiu sezónu – v celkovej klasifikácii obsadila 6. miesto, v konečnom poradí pretekov s hromadným štartom bola druhá. Dvakrát vyhrala preteky SP.
Narodená: 28. augusta 1984 v Ťumeni (Rusko).
Klub: Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Tréneri: v sezóne 2013/14 Daniel Kuzmin a Juraj Sanitra, v súčasnosti Pavel Kobela a Daniel Kuzmin.
V top 10 ankety je po piaty raz – v roku 2010 zvíťazila, v rokoch 2009 aj 2011 skončila piata a vlani bola siedma.

Marián Gáborík

Po zdravotných problémoch v priebehu sezóny 2013/14 (pripravili ho aj o štart na ZOH v Soči) ho angažoval špičkový klub NHL Los Angeles Kings, s ktorým získal najcennejšiu klubovú trofej sveta – Stanleyho pohár. So 14 gólmi bol najlepším strelcom celej play off. Stal sa celkovým víťazom ankety Zlatý puk o najlepšieho slovenského hokejistu sezóny.
Narodený: 14. februára 1982 v Trenčíne.
Klub: Los Angeles Kings.
V top 10 ankety Športovec roka je nováčik.

Dominika Cibulková

Na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne sa ako prvá slovenská tenistka v histórii prebojovala do finále, podľahla v ňom Číňanke Na Li. Okrem toho triumfovala na turnaji WTA v Acapulcu a bola vo finále v Kuala Lumpure. Rok 2014 zakončila na 10. mieste svetového rebríčka vo dvojhre.
Narodená: 6. mája 1989 v Bratislave.
Klub: TK Slovan Bratislava. Tréner: Matej Lipták.
V top 10 ankety Športovec roka je po štvrtý raz, v roku 2008 skončila ôsma, v rokoch 2009 aj 2011 siedma.



Erik Vlček, Juraj Tarr

V roku 2014 sa olympijskí medailisti i majstri sveta v štvorkajaku rozhodli skúsiť to spolu v dvojkajaku. Na európskom šampionáte v Brandenburgu debutovali v K2 bronzom na 1000 m a na 500 m skončili šiesti. Na majstrovstvách sveta v Moskve potom šokovali svet, keď zvíťazili na oboch tratiach - najprv na "olympijskom" kilometri, potom aj na päťstovke.
Narodení: 29. decembra 1981 v Komárne, resp. 18. februára 1979 v Komárne.
Klub: Stredisko štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava. Tréner: Peter Likér.
Spoločne boli v ankete viackrát v top 3 v kategórii kolektívov ako členovia osádky štvorkajaku, v individuálnej časti ankety bol Vlček v roku 2011 v ako člen osádky dvojkajaku spoločne s Gellem štvrtý.

Na snímke vľavo Juraj Tarr a vpravo Erik Vlček (rýchlostná kanoistika) počas tlačovej konferencie pred vyhlásením výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


Peter Sagan

Jazdec tímu Cannondale si v roku 2014 vybojoval 7 víťazstiev v pretekoch, keď vyhral aj jednu klasiku - E3 Harelbeke. Na Tour de France bol najčastejšie zo všetkých pretekárov v prvej šestke a pripísal si spolu päť pódiových umiestení za štyri druhé a jedno tretie miesto. Bezkonkurenčný bol v bodovacích súťažiach o zelený dres – vybojoval si ho na štyroch etapových pretekoch (Tour de France, Tirreno-Adriatico, Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska). Narodený: 26. januára 1990 v Žiline.
Klub: v roku 2014 Cannondale, od novej sezóny Tinkoff-Saxo. V top 10 ankety je po štvrtý raz za sebou, v roku 2011 bol tretí, v roku 2012 druhý a vlani zvíťazil.

Matej Tóth

V roku 2014 si výborne počínal na oboch vytrvaleckých tratiach. Na ME v Zürichu v mimoriadne rýchlych pretekoch na 50 km skončil druhý za Francúzom Dinizom. Jeho strieborný výkon a rekord SR 3:36:21 h je druhým najlepším svetovým výkonom roka na tejto trati a zaradil sa ním na 10. miesto v historických tabuľkách. Na ME to bol celkovo 7. bodovo najhodnotnejší výkon šampionátu medzi mužmi. V chodeckom seriáli IAAF skončil celkovo štvrtý. Na 20 km trati vyhral výborne obsadené preteky seriálu IAAF v Dudinciach aj v Poděbradoch. V apríli bol rebríčková svetová jednotka v chôdzi.
Narodený: 10. februára 1983 v Nitre.
Klub: Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Tréner: Matej Spišiak.
V top 10 ankety je po druhý raz, vlani skončil ôsmy.

Na snímke Matej Tóth (chôdza) počas tlačovej konferencie pred vyhlásením výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


Erik Varga

V roku 2014 si v Granade pripísal na konto životný úspech – zisk titulu majstra sveta v trape. Na MS bol aj člen piateho družstva trapistov. Vo Svetovom pohári si pripísal jedno druhé miesto, vo finálových pretekoch v Gabale skončil ôsmy. V koncoročnom svetovom rebríčku trapistov podľa Medzinárodnej federácie športovej streľby (ISSF) je na prvom mieste.
Narodený: 9. júna 1976 v Šali.
Klub: Stredisko štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava. Tréner: Branislav Slamka.
Napriek tomu, že z tohtoročných laureátov je najstarší, v top 10 ankety je nováčik.

Na snímke strelec Erik Varga obsadil 7. miesto v ankete Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


Adam Žampa

Na ZOH v Soči dosiahol na svahoch Červenej Poľany životné výsledky. V superkombinácii skončil piaty a v slalome šiesty, keď v slalomárskej časti superkombinácie aj v 2. kole špeciálneho slalomu zajazdil najrýchlejšie zo všetkých. Stal sa tým najúspešnejším slovenským zjazdárom v histórii ZOH. Vyhral anketu Lyžiar roka. Narodený: 13. septembra 1990 v Kežmarku.
Klub: Žampa Ski klub Vysoké Tatry a Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Tréner: Tomáš Žampa.
V top 10 ankety je nováčik.



Marek Hamšík

V roku 2014 sa hráč SSC Neapol doteraz najvýraznejším spôsobom presadil v reprezentačnom drese. Podával popredné výkony vo všetkých zápasoch mužstva Slovenska počas senzačného jesenného účinkovania v kvalifikácii EURO 2016, keď Slováci doma zdolali top favorita Španielsko a vonku tímy Ukrajiny, Bieloruska (v tom zápase strelil dva góly) aj Macedónska. Stal sa víťazom ankety Futbalista roka. Narodený: 27. júla 1987 v Banskej Bystrici.
Klub: SSC Neapol.
V top 10 ankety je po tretí raz, v roku 2009 skončil šiesty a v roku 2013 deviaty.

Martina Hrašnová

V roku 2014 získala svoju tretiu veľkú medailu z vrcholnej súťaže - na európskom šampionáte v Zürichu bola strieborná, keď ju zdolala len Poľka Wlodarczyková. Na Kontinentálnom pohári v Marakéši, kde reprezentovala Európu, skončila tretia. V koncoročných svetových tabuľkách figuruje na šiestom a v európskych na treťom mieste. Narodená: 21. marca 1983 v Bratislave.
Klub: Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Tréneri: Jiří Koukal st., Jozef Párička (konzultant Denis Freudenfeld).
V top 10 ankety je po druhý raz, v roku 2009 skončila tretia.

Na snímke kladivárka Martina Hrašnová obsadila 10. miesto v ankete Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann



KOLEKTÍVY


Futbalisti Slovenska

Po absencii na MS 2014 v Brazílii na jeseň výborne vstúpili do kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku. V Žiline zdolali Slováci obhajcov európskeho titulu z roku 2012 Španielov 2:1, a víťazstvo si priniesli aj zo všetkých troch zápasov na pôde súperov - na Ukrajine (1:0), v Bielorusku (3:1) aj v Macedónsku (2:0). Vďaka tomu mužstvo zimuje vo svojej kvalifikačnej skupine na 1. mieste a v tohtoročnom svetovom rebríčku FIFA je na 8. mieste. Tím vedie tréner Ján Kozák, v tohtoročných zápasoch kvalifikácie EURO 2016 v slovenskom drese nastúpili brankár Kozáčik a v poli Pekarík, Gyömbér, Ďurica, Hubočan, Pečovský, Kucka, Mak, Ďuriš, Hamšík, Weiss, Stoch, Nemec, Kiss, Švento, Škrtel a Šesták.
Mužský futbalový tím Slovenska je v top 3 kolektívov po tretí raz, aj v rokoch 2009 a 2010 zvíťazil.

Hliadka 3xC1 vodných slalomárov

Slovenská hliadka singlkanoistov na divokej vode pod vedením reprezentačného trénera kanoistických disciplín Juraja Minčíka triumfovala na MS v Deep Creeku a na ME vo Viedni skončila tretia. Na MS zvíťazilo trio v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš, na ME namiesto Beňuša jazdil Karol Rozmuš.
Hliadka 3xC1 je medzi 3 najúspešnejšími kolektívmi v rôznom zložení už po piaty raz - v roku 1997 skončila druhá, v rokoch 2003, 2007 a 2013 tretia.

Družstvo strelkýň na skeet

V roku 2014 pod vedením trénera Juraja Sedláka získalo na MS v Granade striebro a na ME Sarlóspuszte zvíťazilo. V oboch prípadoch bola lídrom družstva Danka Barteková, ktorá v individuálnych súťažiach na MS aj na ME získala zhodne bronz. V tímovej súťaži ju výborne dopĺňali skúsená Andrea Stranovská a Monika Štibravá-Zemková. Družstvo skeetariek je v top 3 najúspešnejších kolektívov po druhý raz, v roku 2006 skončilo v mierne odlišnom zložení tretie.

Na snímke družstvo strelkýň, zľava Andrea Stranovská, Danka Barteková, Monika Štibravá skončilo na 3. mieste v kategórii Kolektív roka v ankete Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann




ŠPORTOVÁ LEGENDA


Eva Šuranová

Eva Šuranová (narodila sa ako Eva Kucmanová 24. apríla 1946 v maďarskom Ózde, ale odmala prežila celý svoj život na Slovensku) je dodnes jediná atlétka zo Slovenska, ktorá získala olympijskú medailu: v čs. rekorde 667 cm bronz v skoku do diaľky v Mníchove 1972 (zvíťazila Rosendahlová z NSR výkonom 678 cm pred Bulharkou Jorgovovou so 677 cm). Z rovnakej disciplíny má aj striebro z majstrovstiev Európy v Ríme 1974, kde skokom dlhým 660 cm podľahla len o 5 cm Maďarke Bruzsenyákovej. Na ME 1969 v Aténach skončila siedma. Najväčšie medzinárodné úspechy dosiahla v skoku do diaľky, ale tituly majsterky ČSSR získala až v štyroch disciplínach – osemkrát v diaľkarskom sektore, raz v päťboji, behu na 100 m prekážok i v behu na 100 m. V rôznych disciplínach utvorila spolu 25 československých rekordov. S atletikou začínala v DAC Dunajská Streda, medzi svetovú špičku sa prebojovala v atletickom oddieli Slávie SVŠT vedením trénera Pavla Gleska.

Na snímke Športová legenda Eva Šuranová-Kucmanová počas vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2014 v Bratislave 22. decembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann