Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Srbi oficiálne protestujú proti uznaniu Kosova od MOV

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Exekutíva MOV tak otvorila Kosovu cestu, aby poslalo svoj vlastný tím na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Belehrad 23. októbra (TASR) - Rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) predbežne uznať Kosovo viedlo Srbský olympijský výbor k podaniu oficiálneho protestu. Plné členstvo by mohla bývalá srbská provincia získať už v decembri počas zasadnutia MOV v Monacu.

Exekutíva MOV tak otvorila Kosovu cestu, aby poslalo svoj vlastný tím na OH 2016 v Riu de Janeiro. "Rozhodnutie bolo prijaté v záujme kosovských športovcov na odstránenie neistoty. Takto sa môžu zúčastniť kvalifikácie OH 2016," napísal MOV vo vyhlásení.

Srbi voči tomuto rozhodnutiu podali protest, keď ho označili za "nebezpečný precedens". Srbský olympijský výbor aj srbský minister športu Vanja Udovičič, bývalý olympionik vo vodnom póle, tento krok MOV odsúdili a ďalšie svoje kroky podmienili následným vývojom, resp. odporučeniam od politikov.

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť vo februári 2008 a Srbsko do tejto chvíle rozdelenie neuznalo. Úvahy o možnej akceptácii Kosova zo strany MOV nahnevali srbských funkcionárov. "Mohol by to byť precedens, keďže Kosovo neuznala za člena ani Organizácia spojených národov," reagovali srbskí predstavitelia ešte pred provizórnym uznaním Kosova zo strany MOV. Podľa MOV však Kosovo uznalo 108 zo 193 členských štátov OSN. V súčasnosti je v MOV 204 národných federácií, medzi nimi okrem štátov i niekoľko teritórií.

"Splní sa sen kosovských športovcov, ktorí si zaslúžia rovnaké zaobchádzanie na medzinárodnej úrovni," reagoval minister kultúry, športu a mládeže Memli Krasniqi.