Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

SZU: Prípravy na univerziádu vrcholia, vstupy pre divákov zdarma

Na snímke dres pre športovcov 27. Svetovej zimnej univerziády v Osrblí , ktorý predstavili počas tlačovej konferencie k prípravám na 27. Svetovú zimnú univerziádu na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 19. decembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie bude v závere januára hostiť Slovensko spoločne so španielskou Granadou.

Štrbské Pleso 19. decembra (TASR) - V závere januára bude Slovensko spoločne so španielskou Granadou hostiť 27. Svetovú zimnú univerziádu. Prípravy na podujatie, ktoré sa bude konať na Štrbskom Plese a v Osrblí, vrcholia. Generálkou pre organizátorov bude víkendový Tatranský pohár, počas ktorého bude v prevádzke zrekonštruovaný skokanský mostík.

V rámci Tatranského pohára sa pre nepriaznivé počasie neuskutočnia bežecké súťaže, no skoky na zrekonštruovanom skokanskom mostíku by ohrozené nemali byť. "Na mostíku máme len minimálne obavy o počasie a čo sa bežeckých tratí týka, tak verím, že mrazy prídu aspoň na ten týždeň a pomôžeme si technickým snehom," poznamenal podpredseda OV SZU Július Dubovský.

Preteky budú prostredníctvom televízie prenášané zo Štrbského Plesa a Osrblia do približne 70 krajín, čo svedčí o prestíži podujatia. "Je to podujatie veľkého rozsahu a naším zámerom je pripraviť ho dokonale po športovo-technickej stránke. Očakávame tu viac než 500 športovcov z 34 krajín. Okrem samotných športových zápolení chceme mať aj sprievodné akcie v primeranom rozsahu. Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) výdatne propaguje naše podujatie v celom svete a v Európe," uviedol Dubovský.



Predstavitelia SACR v nedávnom období prezentovali projekt SZU na medzinárodných veľtrhoch v Moskve, Krakove, Londýne či Singapure. Pre divákov je potešiteľná najmä skutočnosť, že vstupy na jednotlivé podujatia budú bezplatné. "Organizačný výbor pracuje už od mája 2014. Pracujeme s rozpočtom približne 2,1 milióna eur, z čoho je hradená organizačná časť, ubytovanie pre športovcov, ich strava a doprava. Už teraz môžeme povedať, že ubytovacie kapacity v Osrblí nie sú dostatočné a tak budú mnohí bývať na Táloch a odtiaľ následne prepravovaní do dejiska. "Momentálne finalizujeme marketingové zmluvy a dopravný systém pre jednotlivé výpravy, ktorý sa bude týkať športovcov a členov delegácií. Zároveň môžem potvrdiť, že vstupy na všetky súťaže budú pre divákov bezplatné," prezradil generálny sekretár OV SZU Peter Hamaj.



Na Slovensku sa v rámci univerziády budú konať preteky v skokoch na lyžiach, v severskej kombinácii, v behu na lyžiach a v biatlone. "Našou úlohou bolo pripraviť športový areál tak, aby mohol hostiť štyri disciplíny Univerziády. Situácia sa nám mierne komplikuje tým, že máme málo snehu. Novinkou je chladiaca stopa, vďaka ktorej môžeme skákať prakticky v každom počasí. Náročnou bola najmä rekonštrukcia elektrickej energie v celom športovom areáli. Ochranárov isto poteší fakt, že nebudeme využívať jazero Štrbského plesa ani chodník, ale budeme mať svoju trať mimo jazera a blízkych chodníkov," dodal starosta obce Štrba Michal Sýkora.