Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

VIDEO: Bitka na štadióne nezostane bez trestov, klub incident odsúdil

Na snímke výtržnosti medzi divákmi počas zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha 23. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovan Bratislava ako aj Sparta Praha vydali oficiálne stanoviská k násiliu na Pasienkoch.

Bratislava 24. októbra (Teraz.sk) - Slovensko sa raz opäť raz vo futbalovej Európe "predviedlo". Žiaľ nie výsledkom, ale nezvládnutou organizáciou a zásahom bezpečnostných zložiek počas federálneho derby so Spartou Praha.

S postupom Slovana do Európskej ligy prišlo nadšenie, očakávanie ale aj zodpovednosť. Komisia UEFA upozorňovala na nedostatky štadióna na Pasienkoch už od prvého momentu, no vedenie Slovana urobilo všemožné kroky aby sa hralo "doma". UEFA ustúpila, Pasienky dostali výnimku a Slovan si vydýchol. Ale len do druhého domáceho zápasu s odvekým českým rivalom Spartou Praha.

Pasienky v tomto stretnutí naplno odhalili svoje trhliny. Slabučké zátarasy, chaos v organizácii a nekoordinovaný postup organizátorov dávajú len tušiť rodiaci sa disciplinárny trest v komisii UEFA.



Výtržnícki fanúšikovia Sparty sa poľahky predrali zábranami a namierili si to do sektora domácich kde sa okamžite strhla bitka. Tribúna sa zmenila na bojové pole a zápas bol okamžite prerušený.

Smutným faktom je, že kým rozohnení fanúšikovia Sparty prenikali k domácim, ochrankári stáli rovno pod tribúnou a len sa bezmocne prizerali konfliktu. Na pomoc bola nasadená polícia a s heslom "Pomáhať a chrániť", chránila štadión pred väčšou škodou a pomáhala pri nastolení poriadku. Vzduchom lietali odtrhnuté stoličky, železné tyče a delobuchy.

K zásahu bezpečnostných zložiek však nepochopiteľne prišlo až po zhruba desiatich minútach od vypuknutia akcie, za čo nesie vinu usporiadateľ zápasu ŠK Slovan. Na zásah totiž podľa slovenskej legislatívy potrebovala polícia súhlas usporiadateľa.



Je takmer isté, že UEFA si celý incident "posvieti" a Slovan neminie trest. Klubu hrozí mastná pokuta a pravdepodobne aj uzavretie štadióna na najbližší domáci zápas EL s Young Boys Bern.

"Stanovisko ŠK Slovan Bratislava po zápase Európskej ligy UEFA proti AC Sparta Praha.



ŠK Slovan Bratislava ostro odsudzuje incident, ku ktorému došlo počas štvrtkového zápasu Európskej ligy UEFA na štadióne Pasienky, keď skupina fanúšikov AC Sparta Praha násilne prenikla zo svojho sektoru a napadla domácich fanúšikov. Veľmi nás mrzí, že ujmu utrpeli predovšetkým slušní diváci. Ľudia, ktorí na tribúny nepatria, pokazili športový zážitok tisícom fanúšikov na štadióne, pri televíznych obrazovkách, ale aj samotným aktérom futbalového stretnutia.

Uvedomujeme si vážnosť tohto prípadu a potrebu jeho dôkladného vyšetrenia. Sme pripravení poskytnúť dostupné informácie a súčinnosť Policajnému zboru SR. Vzhľadom na krátkosť času, ktorý uplynul od štvrtkového zápasu, naďalej prebieha kompletizácia a vyhodnocovanie všetkých podkladov a dôkazových materiálov tak, aby médiá a verejnosť dostali komplexné a pravdivé informácie. Zatiaľ nie je možné informovať ani o detailoch našej spolupráce s políciou pri zabezpečení sektoru fanúšikov AC Sparta Praha, ktorý podliehal špeciálnemu režimu. Zástupcovia ŠK Slovan Bratislava sa preto k prípadu vyjadria na tlačovej konferencii v priebehu budúceho týždňa."




Oficiálne stanovisko AC Sparta Praha k zápasu s ŠK Slovan Bratislava



"Vedenie českého futbalového klubu AC Sparta Praha vrátane realizačného tímu a hráčov odsudzuje násilnosti, ktoré viedli v prerušeniu štvrtkového duelu I-skupiny Európskej ligy UEFA na pôde ŠK Slovan Bratislava. AC Sparta Praha sa udalosťami intenzívne zaoberá. Situáciu je potrebné riešiť komplexne a bez ohľadu na veľké emócie, ktoré zápas sprevádzali. Klub momentálne čaká na podrobnejšiu správu delegáta zápasu, ktorá bude zásadným dokumentom aj pre Disciplinárnu komisiu UEFA pri prerokúvaní prípadu.

Zástupcovia ACS pristupovali k zápasu s vedomím vysokej rizikovosti mimoriadne zodpovedne a absolvovali okrem iného už štrnásť dní pred samotným zápasom priamo v Bratislave bezpečnostnú poradu. Na tej sa zúčastnili zástupcovia ŠK Slovan, Polícia SR a bezpečnostný manažér štadióna. Na porade bolo z úst zástupcov klubu spomenutých niekoľko možných bezpečnostných rizík a návrhov na ich riešenie.

'Správanie sa časti našich fanúšikov, ktorí sa na štadióne prejavovali násilne, odsudzujeme. Nič také si na tribúnach neprajeme. Sme radi, že drvivá väčšina našich priaznivcov sa sústredila na podporu mužstva a nesprávala sa v rozpore s dobrým správaním sa,' hovorí tréner Vítězslav Lavička.

Mužstvo po skončení stretnutia na odporúčania bezpečnostných zložiek na štadióne vyšlo krátkym potleskom poďakovať sa za podporu k sektoru svojich priaznivcov. Podľa zástupcov organizačného tímu išlo o postup, ktorý prispel k stabilizácii situácie po záverečnom hvizde. Poďakovanie zo strany hráčov a realizačného tímu mierilo len k fanúšikom, ktorí sa nedopúšťali žiadnych násilností a výtržností.

'Násilie na štadiónoch neschvaľujem ani ja, ani nikto iný v tíme. Po zápase som na sociálnych sieťach poďakoval za podporu fanúšikom, ktorí prišli slušne fandiť. Rozhodne som to nemyslel tak, že schvaľujem akúkoľvek formu agresivity,' vysvetľuje Lukáš Vácha. 'Je mi ľúto, ak si to niekto vysvetlil inak.'

Klub bude situáciu aj naďalej intenzívne riešiť."


Slovan vyhodnocuje incident, čaká na správu UEFA


Funkcionári futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava zbierajú všetky dostupné informácie o výtržnostiach, ktoré "poškvrnili" štvrtkový zápas I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 so Spartou Praha (0:3). Zodpovední pracovníci slovenského šampióna v noci na piatok dlhé hodiny po stretnutí spisovali zápisnicu s delegátom UEFA, ten ju následne poslal faxom do centrály vo švajčiarskom Nyone. Disciplinárka UEFA hodnotiacu správu posúdi a v najbližších dňoch by mala vyrieknuť oficiálny ortieľ nad trestami pre aktérov postfederálneho derby.

"V pondelok 27. októbra v popoludňajších hodinách plánujeme zvolať oficiálnu tlačovú konferenciu, na ktorej odznejú detailné informácie o incidente, ktoré momentálne zhromažďujeme. Nechceme sa skrývať, naopak, prostredníctvom médií chceme verejnosť informovať o tom, ako prebiehali bezpečnostné porady na rizikový zápas so Spartou. Tiež budeme hovoriť o tom, ako bola zabezpečená spolupráca s políciou a aj ďalšie záležitosti. Ľudia nás obviňujú z toho, že sme nezvládli organizáciu. My chceme dokázať, že sme urobili všetko pre zvládnutie situácie," povedal pre TASR technický riaditeľ ŠK Slovan Zdeno Roman.

Zrejme sa rozhodne ešte pred odvetou


Podľa názoru generálneho sekretára Futbalovej asociácie Českej republiky Rudolfa Řepku môžu futbalové kluby Slovan Bratislava a Sparta Praha po štvrtkovom škandáli v zápase Európskej ligy UEFA 2014/2015 očakávať mastné finančné pokuty, uzatvorenie minimálne časti štadióna na Pasienkoch, resp. zákaz fanúšikom vycestovať na zápasy ich klubu. Ako Řepka povedal pre portál idnes.cz UEFA prijme rozhodnutie zrejme budúci týždeň ešte pred novembrovou odvetou na Letnej.

Řepka je tiež členom disciplinárnej komisie UEFA, ale na jej rokovaniach v tejto kauze sa nebude môcť zúčastniť, keďže sa jedná o klub z jeho vlasti. "Myslím, že sa rozhodne budúci týždeň. Ešte pred odvetou Sparty so Slovanom. Išlo o veľký problém, zápas bol dlho prerušený. Ešte oveľa horšie by bolo, ak by rozhodca zápas predčasne ukončil. Skúmať sa bude správa delegáta a rozhodcu, ďalej všetky dostupné materiály ako sú videozáznamy," povedal Řepka.

Sparta bude pykať za násilnosti fanúšikov, Slovan za nezvládnutú usporiadateľskú službu. UEFA si vyžiada aj stanoviská jednotlivých klubov, ktoré na to budú mať 48 hodín. "Nemyslím si, že si na rokovanie pozve aj zástupcov klubov. To sa robí iba vo výnimočných prípadoch," doplnil Řepka.