Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi pokračuje pojednávanie v kauze prievalu v bani v Novákoch

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza.

Prievidza 19. mája (TASR) - Na Okresnom súde (OS) v Prievidzi od dnes pokračuje prerušené hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v Bani Nováky z novembra 2006. Súd by sa mal touto kauzou zaoberať aj 20. mája. TASR o tom informoval hovorca súdu Roman Tarabus.

OS v Prievidzi naposledy v tejto veci pojednával v marci, pričom boli vypočutí traja svedkovia, ktorí pracovali na predmetnom úseku, kde došlo k nešťastiu a prehrávali sa telefonické nahrávky rozhovorov na dispečing. Rovnako nahrávkami sa zaoberá súd aj na dnešnom pojednávacom dni a mal by sa aj 20. mája.

Ako ešte počas marcového pojednávania pre TASR skonštatoval obhajca obžalovaných Peter Filip, prokurátor navrhol prehrať nahrávky v pomerne veľkom rozsahu. "Nemyslím si, že sú to podstatné dôkazy, ale súd sa musí vysporiadať so všetkými dôkazmi, takže si vypočujeme nahrávky a zaujmeme k nim stanovisko," objasnil.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie a Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.