Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bánovciach v mestskej časti Biskupice vybudujú kanalizáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

S realizáciou výstavby plánuje mesto začať po podpise Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Bánovce nad Bebravou 23. novembra (TASR) - Obyvatelia Biskupíc, mestskej časti Bánoviec nad Bebravou, budú môcť pravdepodobne od konca budúceho roka využiť napojenie na verejnú splaškovú kanalizáciu. Jej vybudovanie bude stáť 2,436 milióna eur a samospráva ho bude financovať z prostriedkov Európskej únie (EÚ).

Referát projektového riadenia mesta Bánovce nad Bebravou zareagoval na výzvu Ministerstva životného prostredia SR z konca februára tohto roka. "S projektom pod názvom Kanalizácia Biskupice sme boli úspešní a získali sme naň nenávratný finančný príspevok vo výške 2.436.293 eur. Spolufinancovanie mesta predstavuje päť percent z celkovej sumy," uviedol Vladimír Margolien z referátu.

Spresnil, že v rámci operačného programu Životné prostredie sa podarí vybudovať verejnú splaškovú kanalizáciu dlhú 3619 metrov so 112 kusmi kanalizačných prípojok. "Napojiť sa bude môcť celkovo 392 obyvateľov mestskej časti," doplnil.

S realizáciou výstavby plánuje mesto začať po podpise Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, presný termín ešte Margolien uviesť nevedel. Ukončenie výstavby je naplánované na koniec roka 2015.

Bánovský región by sa mal dočkať väčšej propagácie


Väčšiu propagáciu obcí ako i podnikateľov či remeselníkov v bánovskom regióne by mal priniesť projekt Miestnej akčnej skupiny (MAS) Bebrava, v ktorej sú tieto subjekty združené. MAS na tento projekt získala prostriedky od Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

"Projekt pod názvom Podpora činnosti a zviditeľnenie MAS Bebrava bol na základe splnenia podmienok o poskytovaní dotácií z TSK na podporu rozvoja vidieka schválený v celkovej sume oprávnených výdavkov 2886 eur, z čoho 50% tvorí rozpočet MAS Bebrava," ozrejmila hovorkyňa mesta Bánovce nad Bebravou Ingrid Mozolová.

Doplnila, že cieľom projektu je uviesť novovzniknuté združenie MAS Bebrava do povedomia občanov, remeselníkov, podnikateľov a združení žijúcich na území okresu Bánovce nad Bebravou. "V rámci základných aktivít projektu bude zakúpený notebook a tlačiareň na zabezpečenie koordinácie členských organizácií. Vytvorený bude bulletin MAS Bebrava ako základný propagačný materiál územia a založená nová webová stránka, čím zvýšime informovanosť a publicitu," ozrejmila.

Občianske združenie MAS Bebrava je zložené z 19 obcí a z viac ako 20 subjektov z podnikateľskej či neziskovej sféry. Svoju činnosť vyvíja na geograficky súvislom území vytvorenom obcami združenými v mikroregiónoch Bánovecko, Považský Inovec a Suchodolie. Vzniklo 1. augusta tohto roku a jeho cieľom je zlepšiť ekonomické príležitosti a sociálne podmienky obyvateľov žijúcich na území združenia, tiež vytvárať podmienky pre rozvoj vidieckeho cestovného ruchu a agroturistiky, zvyšovať atraktivitu a návštevnosť územia podporou obnovy a rozvoja kultúrneho, historického a prírodného bohatstva. Ďalej bude pracovať na zvyšovaní vzdelanostnej úrovne obyvateľov, podporovať rozvoj občianskych iniciatív a aktivít, vytvárať podmienky pre využívanie alternatívnych a obnoviteľných zdrojov energie a zabezpečovať koordináciu aktivít a činností členov združenia. Predsedom MAS je primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.