Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce musia vrátiť 45 tisíc eur pre chyby v obstarávaní

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Mesto má vrátiť časť príspevku na rekonštrukciu a modernizáciu Základnej školy na ulici J. A. Komenského.

Bánovce nad Bebravou 24. novembra (TASR) - Ešte v roku 2008 získalo mesto Bánovce nad Bebravou z Európskej únie nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu a modernizáciu Základnej školy na ulici J. A. Komenského. Teraz bude musieť časť z neho vrátiť, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ako riadiaci orgán Regionálneho operačného programu (ROP) totiž pri poslednej kontrole našlo chyby vo verejnom obstarávaní.

"Mestu bol 13. novembra doručený list, v ktorom MPRV SR žiada vrátiť 45.000 eur pre chyby vo verejnom obstarávaní pri výbere dodávateľa prác. Pri obstarávaní v roku 2009, ktoré zabezpečovala externá firma pre ešte minulé vedenie mesta, sa totiž do úvahy brala výška obratu a nie najnižšia ponúknutá cena," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa bánovskej radnice Ingrid Mozolová.

Ako ďalej ozrejmila, radnica chcela osloviť aj spomínanú externú firmu, no zistila, že už nefiguruje v obchodnom registri.

Primátor mesta Marián Chovanec informoval, že zamestnanci samosprávy momentálne preverujú skutkový stav celej veci. "V prípade, že sa tam preukáže úmysel spáchania trestného činu, určite voči tomu vyvodíme dôsledky, a to tým, že podáme podnet na začatie trestného stíhania," zdôraznil.

Radnica 45.000 eur zaplatí a ak by to bolo možné, tak formou splátok. "Nevyhneme sa tomu, no tie peniaze by sme vedeli efektívne využiť inde," poznamenal primátor.

K otázkam, aké konkrétne chyby sa našli pri kontrole verejného obstarávania, ako a či bude samospráve umožnené uhradiť čiastku v splátkach, sa rezort pôdohospodárstva zatiaľ nevyjadrí, nakoľko, podľa slov jeho hovorcu Peter Hajnala, v tejto veci prebieha správne konanie.

Predmetom verejného obstarávania bola kompletná rekonštrukcia základnej školy. Na ňu získalo z ROP ešte bývalé vedenie Bánoviec 952.333 eur, z toho 95 percent tvoril nenávratný finančný príspevok a zvyšných 5 percent vlastné zdroje mesta. Do opakovaného verejného obstarávania, ktoré bolo vyhlásené 29. júla 2009, sa prihlásili traja uchádzači, s jeho víťazom sa zmluva uzavrela 19. januára 2010. S rekonštrukciou školy začala firma 1. apríla 2010 a dokončila ju 30. septembra 2011.