Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bebran oslavuje piate výročie svojho založenia

Ilustračné foto

Súbor sa zviditeľnil prezentáciou fašiangových zvykov a obradu čistenia studničiek v Uhrovskom Podhradí v roku 2013. V súčasnosti pôsobí v Bánovciach nad Bebravou a má do 30 členov.

Bánovce nad Bebravou 15. novembra (TASR)- Občianske združenie Bebran, ktoré združuje ľudí so záujmom o folklór a tradičnú ľudovú kultúru z regiónu Hornej Nitry, oslávilo päť rokov od svojho založenia. Počas svojej histórie pripravili jeho členovia viacero programov i podujatí. TASR informovala Zuzana Janáčová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Bánovciach nad Bebravou.

"Naším cieľom je združovanie osôb so záujmom o slovenské ľudové kultúrne dedičstvo, piesne, tance, ľudovú slovesnosť a ľudové umelecké remeslá, verejne prezentovať a zachovávať slovenské kultúrne dedičstvo, najmä piesne, tance a zvykoslovia a rozvíjať interpretačné schopnosti a remeselné zručnosti členov združenia," povedal vedúci súboru Milan Belohorec.

Bebran založili v novembri 2012, pričom všetci nadšenci a priatelia folklóru sa môžu v rámci neho realizovať a rozvíjať v speváckej, tanečnej, hudobnej či remeselnej zložke. "Impulzom pre založenie súboru bolo to, že v regióne Bánovecka, okolo rieky Bebrava, chýbal folklór, boli tu piesne a tance, ktoré nikto neštudoval. To je aj dôvod, prečo sme zakladali súbor, zviditeľniť túto oblasť. Oprašujeme pesničky a tance z Bánoviec nad Bebravou a okolitých dedín, to tvorí aj gro našej činnosti," doplnil Belohorec.

Súbor sa zviditeľnil prezentáciou fašiangových zvykov a obradu čistenia studničiek, ktoré boli spracované vo forme videí v Uhrovskom Podhradí v roku 2013. Prvýkrát sa predstavil na tradičnom Bánovskom jarmoku s krátkym tanečným programom z oblasti Bánoviec nad Bebravou a Hornej Nitry až v roku 2014. Vtedy vznikli fašiangové tance Konopa, konopa a mužský tanec s palicami, ktorý je záverom fašiangov. Od toho istého roku Bebran v spolupráci so Základnou umeleckou školou Dezidera Kardoša a Centrom voľného času v rámci spoločného projektu Ateliér tradičného a umeleckého remesla, ako jeden so spoluorganizátorov, pravidelne prezentuje ľudovú remeselnú výrobu.

V súčasnej dobe má súbor za sebou viacero vystúpení a podujatí, kde sa prezentoval tanečnou, speváckou a remeselnou zložkou. Je nositeľom ľudovej tradície z oblasti hornej Nitry a Bánovecka. Momentálne pôsobí pri Základnej umeleckej škole Dezidera Kardoša na sídlisku Dubnička v Bánovciach nad Bebravou a má do 30 členov.