Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnickí sokoliari sa pripravujú už na svoju 20. sezónu

sokoliarka Alexandra Moštková predstavuje myšiaka červenochvostého 16. marca 2014. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Medzi ich najstarších i najväčších veteránov patrí orol skalný Lojzo. Je najväčším dravcom vyskytujúcim sa na Slovensku.

Bojnice 16. marca (TASR) - Sokoliari zo skupiny Aquila v Bojniciach sa pripravujú už na svoju 20. sezónu.

Priamo pod Bojnickým zámkom majú svoj amfiteáter a voliéry, v ktorých plnej sezóne majú takmer 30 lietajúcich dravcov, sokolov a myšiakov, aj cudzokrajných.

Takým je napríklad myšiak červenochvostý zo Severnej Ameriky. Chovajú však predovšetkým druhy vyskytujúce sa na Slovensku, okrem spomínaných aj výrov skalných, orlov skalných a kráľovských, s ktorými vystupujú pre turistov a návštevníkov Bojníc, ale aj na rôznych podujatiach, alebo pre žiakov a študentov priamo na školách.

Sokoliarka Alexandra Moštková predstavuje myšiaka červenochvostého 16. marca 2014.
Foto: TASR/Pavol Remiáš
Sokoliarstvo je jedno z najstarších, ale aj najkrajších poľovníckych umení, ktoré fascinuje tisíce ľudí po celom svete. Preto sa aj my venujeme týmto dravcom, aby ich ľudia mohli lepšie spoznať a vidieť z bezprostrednej blízkosti, pretože v prírode je to veľmi ťažké, ide o veľmi plaché vtáky“, hovorí vedúci skupiny Aquila Jozef Tomík. Vysvetľuje, že ich vtáky sú vycvičené na lov nastraženej koristi, prilietavajú sokoliarom na ruku. Môžu si to vyskúšať aj návštevníci, ba aj deti.

Mnoho návštevníkov sa pýta odkiaľ pochádzajú tieto dravé vtáky, ktoré sú inak prísne chránené. „Niektorí ľudia nám z času na čas prinesú zraneného dravca, ktorého nájdu v prírode. Myslia si, že po uzdravení ich používame na vystúpenia. Nie je to pravda. Zranené vtáky dávame do rehabilitačnej stanice, zriadenej v bojnickej zoo, ich miesto je opäť v prírode. Naše dravce väčšinou pochádzajú z vlastného odchovu, alebo ich získavame výmenou z iných chovov, doma i v zahraničí“, vysvetľuje Tomík.

Medzi ich najstarších i najväčších veteránov patrí orol skalný Lojzo. Je najväčším dravcom vyskytujúcim sa na Slovensku. Rozpätie krídel má približne dva metre a dosahuje hmotnosť päť až šesť kilogramov. Má 17 rokov a niekoľko rokov svojim majestátnym letom ukončoval predstavenie. „V tejto sezóne však zatiaľ nebude vystupovať, má dôležitejšie, otcovské poslanie. Mláďatá orlov sú totiž veľmi vzácne. Nahradí ho však štvorročná orlica skalná, Marienka“, dodáva šéf sokoliarov.

Iba traja ľudia sú stálymi členmi sokoliarskej skupiny, ktorí sa o dravce dennodenne starajú. Počas sezóny sa však počet sokoliarov rozrastie o ďalších 12 nadšencov.