Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Brezová pod Bradlom: Budúci rok bude patriť M. R. Štefánikovi

Na snímke príslušníci čestnej stráže počas celoslovenskej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 99. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle 5. mája 2018. Foto: TASR/Martin Palkovič

V nasledujúcom období si pripomenieme hneď dva významné míľniky, výročie úmrtia a následne aj výročie narodenia Štefánika.

Brezová pod Bradlom 16. decembra (TASR) - V roku 2019 si Slovensko pripomenie 100 rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Mesto Brezová pod Bradlom plánuje pri tejto príležitosti zveľadiť prostredie na Bradle. TASR informoval primátor mesta Jaroslav Ciran.

V nasledujúcom období si pripomenieme hneď dva významné míľniky, výročie úmrtia a následne aj výročie narodenia Štefánika. "Ministerstvo kultúry (MK) Slovenskej republiky v týchto dňoch spracúva podklady, momentálne sa nachádzajú v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do konca roka by sa kompletný materiál o príprave a vyhlásení Roka Milana Rastislava Štefánika mal dostať nielen na vládu SR, ale aj k verejnosti. Pri tejto príležitosti bude treba aj finančne pomôcť," uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku rok venovaný Štefánikovi nebude len o množstve kultúrnych podujatí a aktivít, ktoré budú v období celého roka prebiehať, ale aj o investičných projektoch. "TSK bude v priebehu celého budúceho roka prostredníctvom organizácií, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, organizovať sériu rôznych podujatí k 100. výročiu úmrtia tohto velikána," informoval Baška.

"Sme radi, že ministerka kultúry prisľúbila finančnú podporu projektu vybudovania nového informačného centra. Riešili sme aj opravu chaty Bradlo, kde sme boli odporučení na grant Obnov si svoj dom, kde musíme podať projekt do konca tohto roku. Riešili sme aj odlesnenie mohyly, kde nám bola zo strany TSK prisľúbená aspoň procesno-formálna pomoc. Zamietnutá bola pomoc pri rozšírení cesty na Bradlo," uviedol Ciran.