Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Súbor Malý Vtáčnik si z bulharského festivalu odniesol tri prvenstvá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Detské zoskupenie tak uspelo medzi viacerými európskymi krajinami s hornonitrianskym folklórom, ktorému sa venuje.

Prievidza 7. septembra (TASR) - Tri prvenstvá a hlavnú cenu Grand Prix si odniesol hornonitriansky detský folklórny súbor (DFS) Malý Vtáčnik z medzinárodného súťažného festivalu Svet, umenie a more, ktorý sa konal koncom augusta vo Varne v Bulharsku. Zoskupenie tak uspelo medzi viacerými európskymi krajinami s hornonitrianskym folklórom, ktorému sa venuje.

Mladí folkloristi sa zúčastnili medzinárodnej súťaže, ktorá má rôzne kategórie a prezentuje rôzne formy umenia. "My sme vlastne súťažili v kategórii folklóru, teda ľudového umenia od 12 do 16 rokov, a v tejto kategórii sa nám podarilo získať prvé miesto za choreografiu, prvé miesto za detskú ľudovú hudbu a prvé miesto za dievčenskú spevácku skupinu," povedala pre TASR vedúca Malého Vtáčnika Eliška Hrbíková a doplnila, že súbor získal aj hlavnú cenu festivalu Grand Prix, ktorá je súhrnným ocenením za všetky oblasti prezentujúce sa na súťaži.

Hornonitriansky súbor, ako ďalej priblížila jeho vedúca, uspel na festivale spomedzi ďalších šiestich z Kazachstanu, Maďarska, Gruzínska, Bulharska, Ukrajiny či Ruska. "Tento festival je pripravovaný tak, že vám pošlú propozície, v ktorých si vy môžete vybrať, v čom idete súťažiť. A my sme si práve vybrali choreografiu ľudového tanca, ľudovú hudbu a spevácku skupinu. Nakoľko prechádzame každý rok súťažami tu na Slovensku, ktoré sú na veľmi vysokej úrovni a sú veľmi náročné po všetkých stránkach, o to ľahšie sa nám snáď ide do tých súťaží medzinárodných. I keď sme tu bojovali proti tanečným školám," skonštatovala.

Malý Vtáčnik si odniesol ocenenie aj z medzinárodného festivalu, ktorý sa konal začiatkom leta v poľskom Bydhošti a je orientovaný najmä na hudobné telesá, tiež tanec a folklór účinkujúcich do 25 rokov. Festivalu, ako ozrejmila Hrbíková, sa súbor zúčastnil po tretí raz a každý rok odchádzal s cenou, tento rok to bola tá ministra kultúry a národného dedičstva mesta Bydhošť v oblasti folklórneho tanca.

DFS Malý Vtáčnik bol založený v roku 1977 jej terajšou vedúcou Eliškou Hrbíkovou. Súbor pracuje pri Centre voľného času Spektrum v Prievidzi. Po prvých rokoch hľadania sa zameral na zbieranie a spracovávanie materiálu z hornej Nitry. Hornonitriansky folklór prezentuje na festivaloch doma i v zahraničí, v súbore pracovalo minulý školský rok asi 90 detí od ôsmich do 16 rokov, tiež mládežníkov. Okrem tanečnej zložky má i ľudovú hudbu, ktorú vedie Ján Strmenský.