Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Diviaky v Prievidzi budú odchytávať aj pomocou klietky

Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Samospráva zabezpečí odchytovú pascu - klietku a k nej fotopascu.

Prievidza 1. apríla (TASR)- Premnožené diviaky v Prievidzi majú v pláne eliminovať poľovníci aj prostredníctvom odchytu do klietky. Zariadenie zabezpečí po dohode samospráva mesta.

"Mesto Prievidza je iniciatívne, nad rámec svojich právomocí a kompetencií sa snaží komunikovať s kompetentnými. Jedným z výsledkov debaty o tom, čo sa dá urobiť, je aj možnosť odchytu týchto zvierat. Na tento účel uzatvára mesto zmluvu o spolupráci s poľovným združením Breza," uviedol vedúci kancelárie prievidzskej primátorky Alojz Vlčko.

Samospráva podľa neho zabezpečí odchytovú pascu - klietku a k nej fotopascu. Zabezpečí tiež súhlas vlastníkov pozemkov, kde bude pasca osadená, a to na území medzi Necpalmi a Kopanicami. "Mesto sa zaväzuje, že bude na základe poplachov z fotopasce cez mestskú políciu kontrolovať, čo je vlastne zdrojom poplachu. Keďže je možné, že by sa do klietky chytila aj iná zver ako diviačia, nedajbože, človek. Poľovné združenie má zabezpečiť, ak tam bude diviačia zver, ďalší postup v súlade s poľovníckym zákonom," ozrejmil.

Zmluvu so spomínaným združením uzatvára mesto na obdobie do januára 2019, samospráva tak počíta s tým, že klietku tam osadia na dlhšie obdobie.

Eliminovať premnožené diviaky v Prievidzi sa štátna správa spolu s miestnou samosprávou a ďalšími organizáciami snaží už tretí rok. Jedným z prvých opatrení bol mimoriadny odstrel, ktorému predchádzalo vytláčanie zveri od obytnej zóny. V súčasnosti zabezpečuje miestny podnikateľ na vlastné náklady čistenie viacerých plôch od náletových drevín.