Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Duálne vzdelávanie môže využiť viac ako 500 trenčianskych žiakov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Trenčiansky kraj tak potvrdzuje ambíciu byť lídrom duálneho vzdelávania na Slovensku.

Trenčín 26. marca (TASR) – Firmy a spoločnosti v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) ponúkajú od školského roka 2016/2017 možnosť zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania viac ako 500 žiakov stredných škôl. TSK tak potvrdzuje ambíciu byť lídrom duálneho vzdelávania na Slovensku.

Ako TASR informoval Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, počas druhého roku projektu duálneho vzdelávania má TSK v systéme vzdelávania zapojených 12 stredných odborných škôl u 36 zamestnávateľov. "Oproti prvému roku je to nárast o šesť stredných odborných škôl a až o 24 firiem. Pre viac ako 300 žiakov je tento systém vzdelávania atraktívny, keďže žiaci sa ihneď zapoja do pracovného procesu vo firmách, kde získajú pracovné návyky a neskôr pracovnú zmluvu," uviedol Plánek.

V TSK sú stále najžiadanejší mechanici, konkrétne odbor mechanik nastavovač. Firmy v kraji pre tento odbor ponúkajú až 98 učebných miest, pre odbor mechanik mechatronik 53 učebných miest. Tieto odbory môžu žiaci v kraji študovať v Strednej odbornej škole (SOŠ) v Dubnici nad Váhom, SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici, SOŠ v Prievidzi alebo Strednej priemyselnej škole v Novom Meste nad Váhom. "Žiaci z týchto škôl už počas štúdia praxujú vo veľkých úspešných firmách v regióne, ako sú Kuka, Matador, Continental, Danfoss Power Solutions, Brose, Askoll, Emerson, Manz, RONA a podobne," priblížil Plánek s tým, že veľký dopyt je aj po obchodných pracovníkoch. Tento odbor majú v ponuke Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne a Prievidzi, pričom zmluvy majú podpísané s najväčšími obchodnými reťazcami na Slovensku.

Pomôcť rodičom pri výbere správnej školy pre svojho školáka môžu nielen konzultácie so základnými školami, ale aj portál kampane TSK s názvom Hrdina remesla. Ten združuje všetky školy, ktoré svojich žiakov aj vďaka podpisu memoranda pripravujú priamo pre potreby trhu práce. V praktickej výučbe pre život v súčasnosti pomáhajú aj centrá odborného vzdelávania a prípravy.