Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Dom Matice slovenskej v Prievidzi má do regiónu priniesť viac kultúry

Ilustračné foto. Foto: TASR

Viac kompetencií a právnu subjektivitu získalo Oblastné pracovisko Matice slovenskej (MS) v Prievidzi, po tom, keď sa koncom januára pretransformovalo na Dom Matice slovenskej.

Prievidza 13. februára (TASR) - Viac kompetencií a právnu subjektivitu získalo Oblastné pracovisko Matice slovenskej (MS) v Prievidzi, po tom, keď sa koncom januára pretransformovalo na Dom Matice slovenskej (DMS). Podľa jeho riaditeľa Vlastimila Uhlára to pre región, ako i celý Trenčiansky kraj znamená viac kultúrnych podujatí.

Zriadenie DMS v Prievidzi schválil Výbor MS 31. januára na svojom rokovaní v Martine. "Členovia Matice slovenskej z regiónu hornej Nitry žiadali zriadenie DMS už pred mnohými rokmi," poznamenal Uhlár.

Pripomenul, že v Trenčianskom kraji fungoval DMS len v Dubnici nad Váhom, ten bol však z ekonomických dôvodov v polovici roku 2014 zrušený. "Teraz je prievidzský DMS jediným profesionálnym matičným strediskom v Trenčianskom kraji, čo predstavuje 39 miestnych odborov a takmer 3000 členov MS," ozrejmil.

Podľa Uhlára tento fakt znamená určite zlepšenie podmienok pre miestne odbory, ako i napĺňanie cieľov MS, tiež vznik nového partnera pre kultúrne inštitúcie a samosprávy, keďže má DMS v pláne realizovať aj viaceré nové podujatia.

Miestny odbor MS v Prievidzi financoval v minulosti výstavbu a rekonštrukciu významných pamiatok a pamätníkov na území Slovenska, mimo iného inicioval a financoval výstavbu súsoší sv. Cyrila a Metoda v Prievidzi, Komárne, Kútoch, výstavbu Cyrilo-metodského kríža v Bardejove, rekonštrukciu Rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša v Porube, Loretánskej kaplnky v Holíči, Rímskokatolíckeho kostola vo Veľkej Čause či zhotovenie tabule Stanislavovi Mečiarovi v Prievidzi. "Dom Matice slovenskej má momentálne nastavený rozpočet na zabezpečenie základnej činnosti, ale v budúcnosti sa bude určite snažiť iniciovať a vytvárať zaujímavé projekty," dodal riaditeľ prievidzského DMS.