Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Ekozábrany na elektrických vedeniach chránia vtáctvo

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

ZSD sa dlhodobo venuje projektom na ochranu vtáctva pred nárazmi do elektrických vedení.

Okoličná na Ostrove 26. marca (TASR) - Západoslovenská distribučná (ZSD), a.s., predstavila dnes v Okoličnej na Ostrove nový typ ekozábrany v rámci západného Slovenska. Ide o prvok, ktorý sa inštaluje na konštrukcie stĺpov 22-kV napätia a bráni vtákom dosadať na nebezpečné konštrukcie. Tým sa predchádza usmrcovaniu vtákov v dôsledku zásahov elektrickým prúdom. Na úseku Veľký Meder – Zlatná na Ostrove dnes osadia zamestnanci ZSD 68 takýchto ochranných prvkov. Lokalita je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Ostrovné lúky, ktoré je významné pre viaceré vzácne druhy vtákov, napríklad aj pre kriticky ohrozeného sokola červenonohého.

"Na distribučnej sieti elektrických vedení môže dochádzať k usmrcovaniu vtákov v dôsledku zásahov elektrickým prúdom po tom, ako dosadajú na konštrukcie stĺpov 22-kV napätia. Z tohto dôvodu sa na najrizikovejšie úseky pravidelne umiestňujú prvky na ich ochranu. Dnes našu aktivitu podporila svojou účasťou i speváčka a herečka Dorota Nvotová, čomu sa veľmi tešíme," uviedol predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) Jozef Chavko s tým, že so speváčkou budú v spolupráci pokračovať na projekte LIFE Energia. V rámci neho pripravuje organizácia krátke filmy k zaujímavým aktivitám projektu, akými sú napríklad pomoc zraneným živočíchom, mapovanie elektrických vedení či sadenie stromov. Dodal, že RPS dlhodobo monitoruje úhyny vtáctva a úzko spolupracuje s energetickými spoločnosťami.

"Ako spievam v jednej zo svojich piesní, dravce milujem a preto sa veľmi teším, že ich ochranu môžem podporiť i svojou účasťou na natáčaní aktivít projektu LIFE Energia," povedala Nvotová.

ZSD sa dlhodobo venuje projektom na ochranu vtáctva pred nárazmi do elektrických vedení. Jednou z aktivít, ktoré realizuje v spolupráci s organizáciou RPS, je osadzovanie ekozábran na konštrukcie stĺpov vedenia. "Doteraz sme na západnom Slovensku takto zabezpečili viac ako 500 km vedení, takmer 6000 stĺpov. Zároveň sme dlhoročným partnerom v projektoch LIFE. V súčasnosti je to LIFE Energia, v rámci ktorého budeme v nasledujúcich rokoch inštalovať na vedenia vysokého napätia tzv. odkloňovače. Tie minimalizujú riziko nárazov do vedenia aj v zhoršených poveternostných podmienkach. Na ekologizáciu vedení sme doteraz celkovo vynaložili takmer milión eur," zdôraznila hovorkyňa ZSD Michaela Dobošová.

Projekt LIFE Energia sa realizuje s podporou Európskej únie.