Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Handlovej si uctili obete banských nešťastí na hornej Nitre

Na snímke zľava predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, exprezident SR Ivan Gašparovič a minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Na mestskom cintoríne je na Pamätníku obetí banských nešťastí pre región hornej Nitry vytesaných 488 mien.

Handlová 10. septembra (TASR) - V Handlovej si dnes uctili baníkov, ktorých ich povolanie pripravilo o život. Na handlovskom mestskom cintoríne k Pamätníku obetí banských nešťastí pre región hornej Nitry, na ktorom je vytesaných 488 mien, sa prišli pokloniť minister obrany Peter Gajdoš, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, predstavitelia krajskej a miestnej samosprávy, zástupcovia Hornonitrianskych baní Prievidza, baníckych spolkov i široká verejnosť.

"Spoločenstvo baníkov bolo odjakživa bratstvom ľudí, ktorí vyznávali iné hodnoty. Ten, kto to nezažil, ten neuverí a nepochopí, aké pevné priateľstvá vznikajú v hlbinách bane, 500 metrov pod zemou, kde aj zdanlivo jednoduché veci dostávajú úplne iný rozmer," povedal vo svojom príhovore primátor Handlovej Rudolf Podoba. Pripomenul, že v minulosti bol 9. september Dňom baníkov, ktorý sa celoštátne oslavoval, a dnes túto štafetu symbolicky preberajú banícke regióny a mestá.

Minister obrany navštívil spomienku na baníkov po prvý raz. "Som hrdý na to, že sa tu na Slovensku dodržiavajú také tradície. Je to pre mňa takým motívom, smerovaním, že aj v ozbrojených silách je potrebné tie tradície v každom prípade udržiavať a rozvíjať," poznamenal. Banícke povolanie je podľa neho v každom prípade poslanie. "U vojakov je to v rámci prísahy položiť aj svoj vlastný život a u baníka to neviete, kedy príde. V každom prípade je to odhodlanosť, česť, poctivá, zodpovedná, náročná práca," zdôraznil.

Za správne považuje uctiť si pamiatku všetkých, ktorí dlhé roky pracovali v baniach a našli tam aj svoju smrť, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. "Pevne verím, že ťažba v týchto baniach bude pokračovať aj naďalej, samozrejme, musíme sa už postupne pripravovať aj na to, že tie bane a uhlie tu nebude. Som preto rád, že možno prichádzajú aj ďalší iní investori, objavujú hornú Nitru, Prievidzu a okolie," uviedol. Podľa Bašku teraz neexistuje iná možnosť, nejaká iná náhrada za baníctvo, ktoré by zo dňa na deň skončilo. "Takže som rád, že aj vláda Slovenskej republiky podporuje zachovanie baníctva tu na hornej Nitre, ale paralelne musíme riešiť aj prípravu, aby tu nebola hladová dolina," podotkol.

Spomienka bola súčasťou regionálnych osláv Dňa baníkov, ktoré sa konajú dnes a 16. a 17. septembra v baníckom meste. Ich súčasťou dnes tiež bolo odhalenie nového symbolu Handlovej, sochy Barborky na fontáne na Námestí baníkov, ktorú vytvoril akademický maliar Rudolf Cigánik, a tiež udeľovanie plakiet za rozvoj uhoľného baníctva na hornej Nitre. Obete banských nešťastí si verejnosť pripomenie aj podvečernou svätou omšou pod názvom Nezabudli sme v Kostole svätej Kataríny Alexandrijskej.

Oficiálne otvorenie osláv Dňa baníkov, ktorých súčasťou je aj tradičný Banícky jarmok, sa bude konať v piatok 16. septembra, na tento deň pripravili organizátori aj kultúrny program, v ktorom sa predstaví Janko Kulich & Kolegium, kapely Let's play, Gipsy Žiar, Pé Dé a priatelia, Martin's band a Sway band.

Do podzemia handlovskej bane bude môcť verejnosť sfárať v sobotu 17. septembra dopoludnia, popoludňajší program osláv zase ponúkne vystúpenia Ľudovej hudby Bartošovci, Cico bandu, skupiny B2 Bluegrass, alegorický sprievod mestom Pálfyho Laura. Oslavy uzavrú večerné vystúpenia kapiel Funny Fellows, The Backwards a Electrics.