Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Najstaršia Handlovčanka Žofia Martišová oslávila 100 rokov

Ilustračné foto. Foto: Veronika Cholewová/TASR

Na mestský úrad, kde sa podpísala aj do pamätnej knihy, jej prišlo pogratulovať viac ako 100 ľudí.

Handlová 22. novembra (TASR) - Žofia Martišová, bývalá riaditeľka handlovskej knižnice, ktorej v baníckom meste nepovedia inak ako teta Žofka, oslávila začiatkom novembra 100 rokov. Jej životné jubileum si dnes popoludní uctila aj radnica. Na mestský úrad, kde sa podpísala aj do pamätnej knihy, jej prišlo pogratulovať viac ako 100 ľudí.

"Ja sa dobre cítim, som zdravá, nič mi nie je. Len troška potrebujem pomôcť, aby som sa dostala von, dnu," povedala pre TASR Martišová.

Poznamenala, že recept na dlhovekosť podľa nej neexistuje. "Každý si musí sám vydobyť recept svojou prácou. S tým som žila, mám dve dobré deti, dvoch vnukov, len muža som stratila," doplnila.

Bývalá knihovníčka zažila monarchiu, všetkých slovenských i československých prezidentov, ako dodala, najlepšie sa jej žilo počas komunizmu.

"Teta Žofka je legendou pre nás Handlovčanov, či sú mladí, starí alebo už seniori vo vysokom veku. Je to úžasná žena, ktorá prežila krásny príbeh, ktorá je spojená práve s týmto mestom. Nikdy neostala nikde stáť bokom, vždy to bola žena činorodá, ktorá sa bez nároku na odmenu snažila zapájať do spoločenských podujatí,"
povedal primátor mesta Rudolf Podoba.

Zároveň tejto Handlovčanke zaželal, aby si udržala takúto životnú vitalitu čo najdlhšie, lebo si nevie predstaviť, že by sa vytratila zo spoločenského života v meste. "Chcem jej zaželať, aby v kruhu svojich najbližších prežila ešte krásne roky života a veľmi si prajem, aby som ju mohol stretávať ešte na mnohých a mnohých podujatiach," dodal.

Počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva 28. novembra samospráva odovzdá tejto svojej najstaršej obyvateľke Čestné občianstvo mesta Handlová.