Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Počas osláv Dňa baníkov v Handlovej odhalia i sochu Barborky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kultúrnym programom, tradičným fáraním verejnosti do bane či alegorickým sprievodom oslávia v Handlovej Deň baníkov, ktorý pripadá na 9. septembra.

Handlová 8. septembra (TASR) - Kultúrnym programom, tradičným fáraním verejnosti do bane či alegorickým sprievodom oslávia v Handlovej Deň baníkov, ktorý pripadá na 9. septembra. Regionálne oslavy, ktoré pripravilo mesto Handlová v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry a Hornonitrianskymi baňami Prievidza, sa budú konať 10., 16. a 17. septembra. Informovala TASR hovorkyňa Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.

Regionálne oslavy sa začnú v sobotu 10. septembra popoludní spomienkou pri Pamätníku obetí banských nešťastí pre región hornej Nitry na mestskom cintoríne. Po nej bude nasledovať na Námestí baníkov slávnostné odhalenie sochy Barborky, ktorú vytvoril akademický maliar Rudolf Cigánik, a v dome kultúry každoročné udeľovanie plakiet za rozvoj uhoľného baníctva na hornej Nitre. Obete banských nešťastí si verejnosť pripomenie aj podvečernou svätou omšou pod názvom Nezabudli sme v Kostole svätej Kataríny Alexandrijskej.

Oficiálne otvorenie osláv Dňa baníkov sa bude konať v piatok 16. septembra, na tento deň pripravili organizátori aj kultúrny program, v ktorom sa predstaví Janko Kulich & Kolegium, kapely Let's play, Gipsy Žiar, Pé Dé a priatelia, Martin's band a Sway band.

Do podzemia handlovskej bane bude môcť verejnosť sfárať v sobotu 17. septembra dopoludnia, popoludňajší program osláv zase ponúkne vystúpenia Ľudovej hudby Bartošovci, Cico bandu, skupiny B2 Bluegrass, alegorický sprievod mestom Pálfyho Laura. Oslavy uzavrú večerné vystúpenia kapiel Funny Fellows, The Backwards a Electrics.