Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Pre požiar budovy v Považskej Bystrici zatvorili v stredu tri školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Plamene zachvátili väčšiu časť budovy, pričom pod ich náporom došlo aj k zrúteniu strechy.

Považská Bystrica 11. apríla (TASR) - Pre veľký požiar budovy na sídlisku SNP v Považskej Bystrici, ktorý hasiči likvidovali do stredy do 6.00 h, zrušili v stredu vyučovanie v trojici škôl v jej blízkosti. Základná škola SNP, Materská škola Grznára 1444 a 1442 zostali zatvorené po konzultácii mesta s tamojším okresným úradom z dôvodu likvidácie požiaru do ranných hodín a s tým súvisiacou možnosťou výskytu splodín horenia v ovzduší, informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Požiar budovy bývalého Molimatu vypukol v utorok (10.4.) večer, pri jeho likvidácii zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov. "Vzhľadom na to, že ide o objekt v tesnej blízkosti obytných domov, policajný aj hasičský zbor vyzývali obyvateľov, aby mali zatvorené okná a nezdržiavali sa v blízkosti požiaru. Objekt bol údajne postavený za použitia veľkého množstva toluénového lepidla, preto hrozilo, že sa do ovzdušia dostanú nebezpečné látky," uviedla Kováčiková.



Budova zložená z asi 40 unimobuniek bola podľa nej postavená v 80. rokoch 20. storočia, keď sa na izoláciu používal azbest. "Podľa informácií, ktoré mesto dostalo na odbore starostlivosti o životné prostredie okresného úradu, azbest pri tomto požiari nepredstavoval žiadne nebezpečenstvo pre obyvateľov, nakoľko k uvoľňovaniu prachových častíc azbestu, ktoré sú škodlivé horením, nedochádza," vysvetlila.

V súčasnosti je situácia podľa radnice pod kontrolou, ešte niekoľko dní však z miesta požiaru môžu ľudia vidieť stúpajúcu paru. "Nemusia sa však báť, ide len o odparovanie vody používanej pri likvidácii požiaru. Do ovzdušia sa v súčasnosti neuvoľňujú žiadne nebezpečné látky. Samozrejme, pohyb ľudí v tomto priestore je z bezpečnostných dôvodov zakázaný. Priestor je pod dozorom asistenčných hliadok," priblížila ďalej hovorkyňa.

Budova bývalého Molimatu nie je v majetku mesta, pozemok patrí cirkvi. Odpad, ktorý vznikol pri požiari, je povinný odstrániť majiteľ objektu. "Toho mesto v spolupráci s okresným úradom aktuálne zisťuje. Budova bola postavená v 80. rokoch, nikde nie je evidovaná, nemá ani súpisné číslo, určenie majiteľa preto nie je jednoduché," dodala Kováčiková.